Mitt i Vällingby

DN-skrapan kan få nya grannar

300 bostäder med höghus och butiksloka­ler. Trots problem med flygbuller jobbar staden nu vidare med byggplaner­na vid DN-skrapan. Det kan på nytt öppna upp för betydligt fler bostäder i området.

- Per Brandt LEVER. FOTO: ROSENBERGS ARKITEKTER

Runt 1100- 1500 bostäder, kontor och butiker och ett höghus på runt 130 meter intill DN-skrapan.

Så såg stadens vision ut för Marieberg när arbetet drog igång 2012. Men redan året därpå lades planerna på is. Orsaken? Flygbullre­t från Bromma.

Men staden har, sedan ett drygt år tillbaka, dragit igång arbetet igen då Swedavia meddelat staden att de ska byta ut sin flotta till mer tystlåtna plan.

Nu jobbar man med en utpekad plats, just tomten intill DN- skrapan där det idag bland annat är ett p-garage. Planerna är att få till runt 300 bostäder, butiksloka­ler och förskola.

Tanken från stadens sida är att ta fram ett skarpt förslag för den här platsen för att se om det får godkänt. Ett ja skulle innebära en öppning till att starta upp övriga planer i området.

– Vi är intressera­de av att fortsätta arbetet med Marieberg trots att det finns en osäkerhet om det kommer gå. Därför vill vi få saken prövad på en plats och har dragit igång med ett detaljplan­earbete, säger Edwin Björkefall, projektled­are för Marieberg på exploateri­ngskontore­t.

Oklart hur högt

Tidigare har stadsbyggn­adskontore­t uppgett att höghusförs­laget på 130 meter nobbats och att det inte går att bygga högre än DN-skrapan.

Förslaget man nu jobbar med innehåller fortfarand­e ett höghus men hur högt det kan bli har inte studerats närmare nu, det är ett senare jobb i detaljplan­earbetet enligt Edwin Björkefall.

Men det är fortfarand­e oklart hur mycket de nya flygplanen kommer att låta. De uppgiftern­a skulle staden ha fått i våras men de dröjer. Ti- digast i vår kan det bli aktuellt med ett samråd.

– Planarbete­t pågår, med till exempel kulturhist­oriska utredninga­r och mycket annat men bullerfråg­an är den viktiga och där är det svårt att gå vidare. Vi behöver få tillgång till uppgifter om hur de nya planen som ska trafikera Bromma kommer påverka bullernivå­erna. Först då kan vi göra nya beräkninga­r så vi väntar på de uppgiftern­a. Men det hjälper inte med några påtrycknin­gar mot Swedavia för det ligger utanför deras möjlighet att påverka, säger Edwin Björkefall.

Lägre bullerkrav

Skulle det visa sig att bostäder inte funkar kan det bli aktuellt med kontor istället, då staden gärna ser att platsen utvecklas.

– Från exploateri­ngskontore­ts sida gör vi inte de värderinga­rna då vi inte är markägare. Men vad jag förstår så är många positiva till bostäder och det är det perspektiv­et som har återupptag­its. Vi siktar på bostäder men det skulle också kunna bli kontor eftersom de har lägre bullerkrav, säger Edwin Björkefall.

Vi siktar på bostäder men det skulle kunna bli kontor.

 ??  ?? Planerna på att bygga vid DN-skrapan är fortfarand­e levande.
Planerna på att bygga vid DN-skrapan är fortfarand­e levande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden