Mitt i Kungsholmen

Tiggare tvingar fram nödvändiga förslag

- Farstaglit­ter

I debatten om förbud så tas det ofta upp att tiggeri inte löser problemet med fattigdom. Men tiggarna från andra EUländer är den enda anledninge­n till att problemet överhuvudt­aget diskuteras.

På ett plan fungerar tiggeri för individen – det kan ge pengar till mat, logi eller skickas till familjen. Men de orättvisor som tvingar ut människor på gatan förändras inte. Eller? Det vi har sett i Sverige de senaste åren är ett flertal välgörenhe­tsorganisa­tioner som satsar på fattiga EU-migranters hem- bygder. Och samtidigt har svenska politiker på toppnivå tagit upp frågan om diskrimine­ring mot romer – till exempel att de förvägras utbildning. Även den mest hårdnackad­e motståndar­en till tiggeri tvingas att lägga fram förslag på lösningar.

Inget av detta hade hänt om det inte suttit människor utanför den lokala mataffären.

Riskerna med ett förbud mot tiggeri är att ingen skulle reagera längre. Varken genom att ge en slant, bidra till välgörenhe­t eller genom att utmana rasismen i EU.

 ?? FOTO: ROLAND MAGNUSSON ?? POSITIVT? Människor som tigger har tvingat fram politiska förslag som varit goda, anser insändarsk­ribenten.
FOTO: ROLAND MAGNUSSON POSITIVT? Människor som tigger har tvingat fram politiska förslag som varit goda, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden