Mitt i Kungsholmen

Lugnare sommar för Hornsbergs strand

ÖKÄNDA HORNSBERGS STRAND. Polisens och kustbevakn­ingens arbete har gett resultat

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se ALLA TYCKS INTE dela uppfattnin­gen om Hornsbergs strands lugn – läs mer på insändarsi­dan, s. 27. Johann Bernövall

Fullpackat med folk, hög musik och buskörning­ar på land och i vattnet med vattenskot­rar. Länge har Hornsbergs strand associerat­s med stök både på land och i vattnet. Det har varit en het potatis och från politiskt håll har det pratats om ordningsva­kter, förbud mot vattenskot­rar och stoppkloss­ar för att komma åt buset.

Förra sommaren gjordes Hornsbergs strand till en sommargåga­ta, något som skapade ett lugnare klimat i området enligt både polis och boende.

Gågata till 23 september

I år görs succén om och Hornsbergs strand är gågata till och med den 23 september.

Vårt Kungsholme­n drog till platsen för att höra med folk hur de uppfattar den. Linn Otterbeck, 28, bor i området och promenerar på Hornsbergs strand dagligen. Hon störs inte av att det är mycket folk där.

– Jag tycker att det är härligt och skapar en fin känsla. Jag ser inget negativt med att folk är högljudda och spelar musik så länge de är glada och det inte blir något bråk, säger hon, och fortsätter:

– Det är lite som att folk har ”sina” platser. På ett ställe sitter folk och lyssnar på musik, på ett annat ställe hänger folk som vill ta det lugnt, bortåt lekparken sitter barnfamilj­erna. Det är härligt att det är så blandat klientel och folk respektera­r ”varandras” områden. Folk kommer hit från hela stan, säger Linn Otterbeck.

Och det stämmer. På en filt med varsitt glas bubbel sitter Evelina Kogsta som bor i Bromma och Peter Lindström som bor i Botkyrka.

– Vi ville bada och det här är en sån himla fin badplats som är lätt att ta sig till, kollektivt eller med cykel, säger Evelina Kogsta.

Mycket folk

Peter Lindström har tidigare bott vid Hornsbergs strand.

– Jag har inte upplevt att det har varit stökigt men däremot har det alltid varit väldigt mycket folk, säger han.

Trots fortsatta problem med vattenskot­rar som kör för fort och nära badplatser­na så är polisens bild att det har blivit lugnare vid Hornsbergs strand.

– Min uppfattnin­g är att

Jag ser inget negativt med att folk är högljudda och spelar musik så länge de är glada och det inte blir något bråk.

det är ännu lugnare i år än förra sommaren, och et är färre klagomål. Det är vissa problem med vattenskot­rar men där har sjöpolisen och kustbevakn­ingen varit aktiva och gripit flera för narkotikai­nnehav och fortkörnin­g, säger Peter Enell, kommunpoli­s, och fortsätter:

– I början av sommaren var det en motorcykel som åkte runt och störde de boende på kvällen. Då var vi där dagen efter tillsamman­s med trafikkont­oret och ordnade med fler fartdämpni­ngar och tajtade ihop området. Vi har också en dialog med krögare på platsen.

 ??  ?? SKÅL! Evelina Kogsta och Peter Lindström firade Pride-veckan med varsitt glas bubbel på Hornsbergs strand.
SKÅL! Evelina Kogsta och Peter Lindström firade Pride-veckan med varsitt glas bubbel på Hornsbergs strand.
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? AVSLAPPNIN­G. Hornsbergs strand har blivit lugnare.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN AVSLAPPNIN­G. Hornsbergs strand har blivit lugnare.
 ??  ?? GOD STÄMNING. Linn Otterbeck, 28, bor i området och är dagligen vid Hornsbergs strand. Hon ser inget negativt med att folk är högljudda och spelar musik så länge de är glada.
GOD STÄMNING. Linn Otterbeck, 28, bor i området och är dagligen vid Hornsbergs strand. Hon ser inget negativt med att folk är högljudda och spelar musik så länge de är glada.
 ??  ?? HOPPET LEVER. Danyl Vyazun passar på att ta ett lunchdopp.
HOPPET LEVER. Danyl Vyazun passar på att ta ett lunchdopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden