Mitt i Kungsholmen

Per är Lilla Essingens ovanligast­e storfiskar­e

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

En flaska från 1905, solglasögo­n, en gammal varuvagn. Den som söker finner. Och Per Åkesson söker i vattnet runt Lilla Essingen.

Per Åkesson möter oss utanför sin bostad på Disponentg­atan. Efter en kort promenad i badbyxor ner till bryggan i Luxområdet tar han på sig simfenor och simglasögo­n. Med sig har han en lina med en krok som han tänker fästa i en gammal varuvagn han hittat på botten.

– Det började med att jag dök efter solglasögo­n som kompisar tappat i vattnet. Och de blev jätteglada. Sedan hittade jag en flaska stämp- lad 1905, säger Per Åkesson och tillägger:

– Den där flaskan triggade mig, och sedan dess har jag snorklat runt och kollat på botten. Och det finns mycket där.

Tunga prylar

Dagens mål är att få upp varuvagnen och en gammal cykel. Varuvagnen visar sig dock vara rejält tung.

– Det vore ju bra om den här storyn får ett lyckligt slut – den jäveln ska upp, säger Per Åkesson medan han hivar upp linan med viss hjälp av vår fotograf.

Efter ett tag går han och hämtar ännu mer hjälp av några förbipasse­rande. Och till slut är den på bryggan, varuvagnen.

– Den ser gammal ut. Jag hade inbillat mig att det var en varuvagn som gick att använda men det här är ju bara skrot. Den var tyngre än vad jag trodde, säger Per Åkesson som alltid har gillat att simma och dyka.

Efter att ha dragit upp en gammal rostig cykel är han klar med dagens insats.

– Det här skulle man kunna sälja till Moderna museet, det är ju konst, säger Per Åkesson och skrattar.

Vill gärna inspirera

Han hoppas på att inspirera fler stockholma­re.

– Mitt budskap är att passa på nu när det är varmt i vattnet. Ni som har simglasögo­n, dyk ner och kolla på botten. Ser ni skräp, plocka upp det! Man behöver inte ens ha simfenor, säger Per Åkesson.

Den där flaskan triggade mig, och sedan dess har jag snorklat runt och kollat på botten. Och det finns mycket där.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TUMMENUPP. Per tycker att fler ska hjälpas åt att rensa havsbottne­n från skräp. ”Allt du behöver är ett par simglasögo­n” säger han. CATCH AND RELEASE. Veronika är noga med att varsamt plocka bort alla sniglar och slänga i dem i vattnet igen. SKEPP O HOJ. I dag hittar Per även en stadscykel under ytan. FÅR HJÄLP. Per Åkesson tar upp skräp ur vattnet och får hjälp av sin dotter Veronika.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TUMMENUPP. Per tycker att fler ska hjälpas åt att rensa havsbottne­n från skräp. ”Allt du behöver är ett par simglasögo­n” säger han. CATCH AND RELEASE. Veronika är noga med att varsamt plocka bort alla sniglar och slänga i dem i vattnet igen. SKEPP O HOJ. I dag hittar Per även en stadscykel under ytan. FÅR HJÄLP. Per Åkesson tar upp skräp ur vattnet och får hjälp av sin dotter Veronika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden