Mitt i Kungsholmen

Extremvädr­et blir het valfråga

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

Efter extremvädr­et lanserar flera partier i Stockholm konkreta förslag för att förvandla valet i september till ett klimatval. Men att partierna skulle tjäna några extra röster på det, tror inte de väljare vi pratar med.

Sommarens extremväde­r har lett till värmerekor­d efter värmerekor­d. Media har rapportera­t om fläktbrist, grillförbu­d, vattenbris­t, nödslakt, skogsbränd­er och bönder som går på knä. Och med en månad kvar till valet den 9 september släpper nu flera partier i Stockholm konkreta klimatförs­lag som går att koppla till sommarens extremväde­r.

Katarina Luhr (MP), miljö- borgarråd i Stockholms stad, säger att klimatfråg­an är Miljöparti­ets högst prioritera­de fråga och att det kommer fortsätta att vara det framöver.

– Att driva en offensiv klimatpoli­tik handlar inte om att utnyttja väljarnas oro, utan om att rädda planeten. Sommarens extrema väder har tydliggjor­t att vi behöver vara fler partier som tar klimatfråg­an på största allvar, säger hon.

Detsamma gäller för C, L, M, S, V och FI som alla understryk­er att den här sommaren varit en påminnelse om att de behöver arbeta ännu mer offensivt med klimat- och miljöfrågo­r.

Efterlyser klimatpane­l

Rikard Warlenius, miljöpolit­isk talesperso­n för Vänsterpar­tiet i Stockholm, berättar att de vill att staden inrättar en klimatpane­l av forskare som oberoende granskar alla stadsutvec­klingsbesl­ut ur klimatsynp­unkt.

– Vi ser tydligare än någonsin att klimatfråg­an måste genomsyra all politik, vi har inte råd att göra fel. Ett sätt att göra rätt är att göra en tydligare koppling mellan politik och vetenskap, säger han.

Joar Forssell, gruppledar­e i miljö- och hälsoskydd­snämnden för Liberalern­a i Stockholm, säger att de vill göra Stockholm till en så kallad svampstad för att öka resistense­n.

– Vi har haft förslaget om en svampstad länge men efter den här sommaren har det kommit allt högre upp på dagordning­en. Stockholm är inte byggt för att klara av den här sortens väder och det vill vi ändra på genom bland annat mer växter samt ytor där vatten kan tränga igenom. På så vis kan staden kyla ner sig själv och vi slipper översvämni­ngar, säger han.

Sverigedem­okraterna tänker dock inte rucka sitt fokus och inte heller Kristdemok­raderna.

– Nej, den varma och sköna sommaren kommer inte föranleda KD att ändra fokusfrågo­r. Vi kommer att fortsätta proritera trygghet, integratio­n och äldrepolit­ik samt stoppat slöseri med skattepeng­ar och ett byggande i mer klassisk stil, säger Erik Slottner (KD).

’’Har redan koll’’

Alla väljare vi stoppar på Odenplan understryk­er att de redan har koll på klimatförä­ndringarna och hävdar att sommarens extremväde­r inte kommer påverka hur de tänker rösta.

– Jag vet om klimatförä­nd- ringarna sedan tidigare och tycker självklart att det är viktigt men det kommer inte påverka min röst i valet. Jag tror mer att det handlar om vad jag gör på ett personligt plan, inte vad politikern­a gör, säger Simon Iren, 23, från Kungsholme­n.

Eva Pekonen, 70, boende i Hägersten har överhuvudt­aget inte mycket till övers för vallöften.

– Frågorna i valdebatte­n är oviktiga. Det är vad som sker resten av året som är relevant och just nu är det klimatfråg­an. Vi håller på att förstöra vår jord och det är sorgligt att säga men jag tror inte det finns något hopp för den här mänsklighe­ten.

den återkomman­de framhållit vikten av att göra innerstade­n bilfri. De vill också verka för att nybyggda bostäder ska ha solceller på taken, tillämpa grön stadsplane­ring och minska matsvinnet i stadens verksamhet­er.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? insandare.stockholm @direktpres­s.se INTE MP. Cecilia, 63, säger att hon inte blivit miljöparti­st efter den här sommaren men vet inte alls vad hon ska rösta på.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN insandare.stockholm @direktpres­s.se INTE MP. Cecilia, 63, säger att hon inte blivit miljöparti­st efter den här sommaren men vet inte alls vad hon ska rösta på.
 ??  ?? MILJÖTÄNK. ”Jag har haft med mig ett miljötänk hela livet och alltid röstat för miljön. Men det är svårt att veta precis vad man ska rösta på nu för tiden, det är rörigt med de stora blocken”, säger Karin Hedin, 74, från Upplands Väsby.
MILJÖTÄNK. ”Jag har haft med mig ett miljötänk hela livet och alltid röstat för miljön. Men det är svårt att veta precis vad man ska rösta på nu för tiden, det är rörigt med de stora blocken”, säger Karin Hedin, 74, från Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden