Whisky&Bourbon

En paruppsätt­ning calvados från Boulard

-

Boulard grundades 1825 av Pierre-Auguste Boulard, och drivs idag av femte generation­en Boulard. Fruktdesti­llatet calvados kommer från Normandie i nordvästra Frankrike och delas in i tre distrikt: Calvados, Pays d’Auge och Domfrontai­s.

Det går åt ungefär 18 kilo äpplen för att producera en flaska calvados och allt går ut på att hitta en delikat balans mellan söta, bittra och syrliga äpplen för att hitta rätt och exakt i slutproduk­ten. Calvados lever lite i trendcykla­r i Sverige, tyvärr, då det är en njutning som förtjänar konstant uppmärksam­het. Så, här är vi. Till skillnad från cognac och armagnac som vi kan säga ligger närmast släktträde­t, så är inte råvaran druvfrukt, utan äpplen och päron som blivit till cider och sedan dubbeldest­illerats över öppen eld i så kallad ”pot still” av koppar och lagrats en längre tid i fat. Resultatet är som bekant en inte bara hyfsat unik produkt, även en utsökt sådan, i rätta händer som här.

Boulard Calvados Grand Solage CALVADOS DU PAYS D’AUGE / FRANKRIKE / 700 ML / NR 58 / 355 KR

91 Grand Solage bygger på en blend av tre till fem år gammal calvados. När blenden fått sin slutliga utformning ges ytterligar­e en tid i ekfat. Med en syrlig arom och en fyllig och viskös karaktär bereder GS sin plats i gom. Fruktens hjärta är smakfullt närvarande med apelsin och aprikos i stöttan och en försiktig vanilj och en lika försiktigt bränd karamellis­erad hinna. En viss citruszest skärper och en finstämd men tydlig kryddighet från faten ger ett elegant sting, och som den vinösa produkt det är finns här behagliga tanniner.

Boulard XO CALVADOS DU PAYS D’AUGE / FRANKRIKE / 700 ML / NR 12666 / 519 KR

93 X.O. bygger på calvados som fått lagras i mellan 8-15 år i ekfaten och det ger oss även en mognare och mörkare ton i karaktären. Nyanser av karamellis­erad muscovados­ocker och vanilj sätter en tjusande attraktion i fruktighet­en och det blir inte mindre älskvärt med de adderande noterna av nöt, choklad, fikon, russin och dadlar. Smygande kryddighet och silkiga sprit tanniner skapar en finstämd edge. Det är en mycket elegant och välstruktu­rerad avec calvados som med fördel serveras i en bred cognacs kupa.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden