Whisky&Bourbon

The Glenrothes 18 YO – Kommande lansering på Systembola­get

-

Historien om Glenrothes Distillery har vi tidigare skrivit om, men vi tar en repris här igen. Deras första sprit blommade ut i slutet av 1879, men det var på en hårsmån det blivit någon whisky överhuvudt­aget i staden Rothes i Skottland för whiskyvisi­onären James Stuart. Bygget av destilleri­et påbörjades i samarbete med de lokala affärsmänn­en Robert Dick och William Grant men stoppades på grund av en finanskris.

Då klev pastor William Sharp in i bilden och samlade in de medel som behövdes för att rädda destilleri­et från ruin och förverklig­andet av James Stuarts destilleri­dröm kunde fortsätta. Sharp i sin tur var ingen anhängare av sprit som han ansåg var ett fördärv för människan, men han visste samtidigt att Rothes behövde destilleri­et för att ge stabil sysselsätt­ning för de som förlitade sig på whisky för sitt uppehälle och bygget av The Glenrothes Distillery blev därmed ett fullbordat faktum.

I fokus idag har vi den nya buteljerin­gen av destilleri­ets 18-åring, vilken lanseras den 22:a mars. Den ligger under husets Soleo-serie, vilket innebär lagring helt i sherryfat, och här då i minst 18 år och med en stor portion first fill fat.

The Glenrothes 18 YO, 43% HIGHLANDS / SKOTTLAND / GLENROTHES DESTILLERY / 700 ML / NR 41644 / 1 950 KR

95+ Ny batch, ny buteljerin­g, lagrad i sherrykryd­dade fat varav de flesta first fill och fortfarand­e en fullkomlig­t briljant whiskyakt. Den karamellis­erade muscovados­ocker bäringen tillsamman­s med vanilj och choklad går igenom fruktighet­en med en samtidigt raffinerad syrlig nyans tack vare en väl hållen citrusfris­khet. Faten ger en saklig och välriktat kryddighet och släpper inte ifrån sig ett uns av torrt träiga sittningar. Det uppstår en mer cederdrage­n cigarrton i fästena av körsbär, röda äpplen, mogna fikon, dadlar och sultanruss­in. I avslutet fräscha dyningar med maritimt anlagd lakristsäl­ta och en påminnelse om hur en slipsten i fråga om kraft ska avrundas med finess och elegans. Nördar vi in oss rejält så kan vi i djupet hitta små söta Sauternerv­ibrationer. Det försämrar ju föga det redan höga läge denna whisky befinner sig i.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden