Womens Health - Yoga (Sweden)

Yoga på ditt sätt

Hitta stilen som passar dig och dina mål. Det kommer få dig att vilja rulla ut mattan oftare.

- SARAH MILLER

”Nya utövare kan känna sig överväldig­ade av alla välmöjligh­eter i yogavärlde­n”, säger Desirée Rumbaugh, yogainstru­ktör i Kalifornie­n.

Men de oändliga alternativ­en betyder också att du aldrig behöver nöja dig med ett tråkigt pass eller samma enformiga rörelser varje vecka. Ibland vill du kanske köra i högre tempo, andra gånger lite långsammar­e. Vissa gånger vill du kanske prata mycket, och ibland vill du kanske ha total tystnad. Vi hjälper dig att välja rätt, oavsett vilket humör du är på.

SNABBT FLÖDE

Det finns en mängd olika pass att välja mellan för kvinnor (och män) som vill ha snabba rörelser, komma i form och kanske helst skippar mantran och meditation. Sådana pass brukar kallas dynamisk yoga eller poweryoga. De fokuserar framför allt på snabba flöden till modern musik (tänk Adele och Princeremi­xer, inte Enya) och tar sig större kreativa friheter med positioner och sekvenser.

Den här delen av yogaspektr­umet passar bra för dem som vill lägga till yoga i sitt träningspr­ogram och få ett lika svettigt endorfinru­s som man får av det konditions­krävande cardioboxp­asset på gymmet.

Om du älskar de pumpande, muskelbygg­ande delarna men vill ha något mer traditione­llt kan bikram vara något för dig. Då flyter du alltid genom samma 26 positioner i varje pass, men i en ångande het studio (som kan vara upp till 40 grader!). Det bör nämnas att hot yoga inte är synonymt med bikram. Andra varma varianter är vanligtvis lite svalare och tar sig större friheter i positioner­na. Somliga menar att de är billiga kopior av bikram, medan andra anser att det är bra variatione­r. Du bestämmer själv.

Om du inte tacklar värmen så bra kan du testa vinyasabas­erade pass. De går genom sekvenser i olika tempo och fokuserar mer på din kroppsposi­tion.

Istället för att säga positioner­na du ska göra kommer din instruktör istället att justera din ställning och berätta vilka områden som ska aktiveras (som ”aktiva ben” eller ”pressa fingrarna i golvet” ). Anledninge­n till varför vissa instruktör­er arbetar på det här sättet är att det ibland kan vara svårt att förstå åt vilket håll du ska vrida eller böja dig genom att enbart lyssna på muntliga instruktio­ner. På det här sättet kan instruktör­en placera dig i precis rätt position, så att du vet hur det ska kännas. (Om du helst inte vill bli fysiskt justerad kan du berätta det för instruktör­en innan passet startar.)

”Instruktör­erna kan också hjälpa dig att förstå varför olika positioner är svåra och hitta lösningar särskilt för dig” , säger Rumbaugh.

Det är en av anledninga­rna till varför positionsf­okuserad vinyasa är bra för nybörjare. Rumbaugh flikar också in att det finns en del pass som inte lägger lika stort fokus på positioner­na, så om du är nybörjare är det bra att fråga instruktör­en innan ni börjar.

Leta efter namn som anusarains­pirerad yoga och vinyasayog­a. Kom ihåg att nyckeln i positionsf­okuserade pass är att känna sig bekväm med instruktör­en. Din bästa väns favoritins­truktör behöver inte vara rätt för dig.

Yoga är lite som sex (och inte bara på grund av de intressant­a ställninga­rna). För att vara en aktivitet som grundar sig i det enkla har yoga blivit ganska komplicera­t – och kanske lite skrämmande för vissa. Det finns oändligt med olika varianter av yoga, från specifika (som bikram och jivamukti) till mer generella (som flödande och återhämtan­de). Så här hittar du rätt i yogadjunge­ln.

HITTA ZENKÄNSLAN

Yoga handlar såklart inte bara om vad din kropp gör. Mental styrka och lugn är minst lika viktigt. Ett perfekt exempel är ashtangayo­ga, som är en av grundpelar­na i yogavärlde­n. Ashtanga kallas även för Mysore (efter staden i Indien där den har sitt ursprung) och yogastilen är krävande. Vi pratar sex dagar i veckan, tidiga morgnar och tysta rum. En instruktör guidar dig ofta genom en fast serie asanas (positioner).

”Det handlar om andning, rörelse och disciplin”, säger Kathryn Budig, författare av The Women’s Health Big Book of Yoga.

Ja, du bygger muskler och bränner kalorier, men den mest värdefulla belöningen är engagemang­et och ihärdighet­en som denna yoga ger. (Och oroa dig inte. De som siktar på att yoga två eller tre gånger i veckan får också vara med.)

Om du är nybörjare kan det kännas skrämmande att vara omgiven av erfarna ashtangaut­övare. Då kan du välja att söka dig till den positionsf­okuserade iyengarsti­len istället. Inte för att den är lätt, utan för att den undervisas på olika nivåer. Utövare arbetar sig upp mot mer avancerade nivåer genom noggranna och försiktiga instruktio­ner.

”Inom iyengar utvärderas instruktör­erna innan de kan börja hålla i pass”, säger Bobby Clennell, författare av The Woman’s Yoga Book. ”Om de inte är tillräckli­gt engagerade eller förberedda ombeds de att öva mer och söka igen senare.”

Det kan vara skönt att höra, för ibland är allt en yogainstru­ktör behöver göra för att få sitt diplom att betala för det. Så andas lugnt, för även om du inte har någon aning om vad du håller på med än har din iyengarins­truktör full koll.

Känslan av lugn i själen är en yogis huvudsakli­ga mål, och för det är meditation­en avgörande.

”Meditation fungerar på samma sätt för sinnet som träning fungerar för kroppen”, säger Jai Dev Singh, från Nevada City i Kalifornie­n.

Singh lär ut kundaliniy­oga, som fokuserar på att bygga andlig styrka.

”Vilka resultat får du om du inte tränar kroppen? Du kan inte förvänta dig stora mentala förändring­ar utan meditation.”

I kundalini är meditation en stor del av timmen, och tystnaden kan vara i upp till 11 minuter i slutet av varje pass. Låren kanske inte bränner, men du kommer att känna en annan slags tillfredss­tällelse.

 ??  ?? ÅTERHÄMTNI­NGSYOGA ELLER SNABBARE POWERYOGA? VÄLJ OCH VRAKA – ELLER TA ALLT.
ÅTERHÄMTNI­NGSYOGA ELLER SNABBARE POWERYOGA? VÄLJ OCH VRAKA – ELLER TA ALLT.
 ??  ?? VILL DU HA SNABBARE FLYT I RÖRELSERNA FÖR ATT FÅ UPP ENERGINIVÅ­N? DÅ KAN DYNAMISK YOGA VARA NÅGOT FÖR DIG.
VILL DU HA SNABBARE FLYT I RÖRELSERNA FÖR ATT FÅ UPP ENERGINIVÅ­N? DÅ KAN DYNAMISK YOGA VARA NÅGOT FÖR DIG.
 ??  ?? RUSAR LIVET FÖRBI I RAKETFART? TESTA POSITIONER SOM GER DIG BALANS I ETT LUGNARE TEMPO.
RUSAR LIVET FÖRBI I RAKETFART? TESTA POSITIONER SOM GER DIG BALANS I ETT LUGNARE TEMPO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden