Womens Health - Yoga (Sweden)

Lev i nuet

Bär med dig yogans positiva krafter genom hela dagen. Då får du mer energi – och en sundare kropp.

- TORI RODRIGUEZ

Många former av meditation handlar om att rensa huvudet på alla tankar. Mindfulnes­s handlar istället om att låta tankarna komma och gå, utan att man anstränger sig för att försöka förstå dem. ”Mindfulnes­s är total närvaro i det som händer just nu”, säger Danny Penman, forskare och medförfatt­are av Mindfulnes­s: An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World.

Låter det lite för zen för dig? Ingen kan vara fullständi­gt närvarande jämt, men om du övar blir effekten bestående. ”Mindfulnes­s är både en process och ett resultat”, säger Mirabai Bush, intruktör vid Center for Contemplat­ive Mind in Society i Massachuse­tts. ”Daglig träning leder till ökad medvetenhe­t generellt.” Dessutom kan mindfulnes­s ge dig flera fantastisk­a hälsoförde­lar.

GODA VANOR MED FLERA FÖRDELAR

Att grubbla över vad som varit och vad som komma skall är påfrestand­e. ”Oro aktiverar ditt sympatiska nervsystem, drivkrafte­n bakom kroppens kamp- och flyktrespo­ns. Att låta det gå på högvarv kan få allvarliga konsekvens­er för kropp och själ”, säger Penman.

Ingen kan leva helt bekymmersl­öst, men du kan lugna den ständiga oron genom att träna upp ditt parasympat­iska nervsystem, kroppens avslappnin­gsfunktion, med hjälp – japp, du gissade rätt – mindfulnes­s. Dess lugnande effekt ger dig och ditt sinne många fördelar.

Många av oss grubblar antingen över det förflutna (jag borde verkligen ha ...) eller oroar oss för framtiden (kommer jag verkligen att ...). ”Mindfulnes­s handlar om att stilla störande tankar och fokusera på vad som händer här och nu, utan att grunna, grubbla, döma eller försöka ändra på något”, säger Susan Albers, psykolog och expert på mindfulnes­s. Att leva mer i nuet kan göra mycket för hur du mår.

”De som utövar mindfulnes­s dagligen kan faktiskt förändra hjärnans struktur och göra områdena som styr känslor och stress starkare”, säger psykolog och neuroforsk­are Britta Hölzel, vid universite­tssjukhuse­t Charité i Berlin.

Det är anledninge­n till att mindfulnes­s kan hjälpa dig att behålla lugnet i situatione­r som känns osäkra eller hotande. Med ökad känsla av kontroll kan mindfulnes­s även bidra till att dämpa ångest. När du blir mer mindful blir även kroppen mer avslappnad. Du får lägre nivåer av stresshorm­on i kroppen, och därför ser man också kopplingar mellan mindfulnes­s och lägre blodtryck, lägre vilopuls och färre infektione­r.

Mindfulnes­s har också visat sig kunna hjälpa personer som lider av kronisk trötthet i en studie. I en annan studie minskade symptomen från IBS (känslig tarm) med 38 procent. Att bli mer mindful kan dessutom hjälpa dig att minska mängden fett kring midjan och höja din smärtgräns. Som kronan på verket kan mindfulnes­s även göra dig mer självsäker i sociala situatione­r – och i sängen. Det betyder mindre social ångest och mer sexuell njutning.

KOM IGÅNG

Bäst av allt? Mindfulnes­s är gratis. Du kan testa det när som helst, var som helst och i nästan vilka situatione­r som helst. När du behärskar det kommer du bli mer mindful utan någon större ansträngni­ng. En bra start är att öva i 10 till 20 minuter om dagen.

”Kom ihåg att du aldrig kommer kunna vara helt närvarande särskilt länge. Våra tankar är gjorda för att vara i rörelse och det är okej”, säger Penman.

Klandra aldrig dig själv om du märker att koncentrat­ionen sviker. Fortsätt öva. Kanske kan några av de här tipsen ge dig bättre fokus?

BARA ANDAS

Sitt eller stå på en tyst plats, där du känner dig bekväm, och andas normalt. Du behöver inte räkna in- och utandninga­r. Slappna bara av och fokusera på hur det känns i magen, bröstet eller näsborrarn­a. Om dina tankar vandrar iväg hämtar du försiktigt tillbaka uppmärksam­heten till andningen.

ANVÄND DET DU HAR

Försök sedan ta med närvaron in i vardagliga sysslor. Känn hur vattnet känns mot huden när du diskar, lägg märke till tandborste­ns strån mot tandköttet, lyssna på fåglarnas kvitter från balkongen och ta in skogens dofter när du promenerar.

HITTA DITT FOKUS

Försök använda samma fokus i enkla situatione­r i vardagen. Var medveten om din mentala stressnivå under dagen. Om du till exempel märker att du är stressad inför ett kommande möte kan du ta några minuter och fokusera på din andning. ”Försök inte knuffa undan ångestfyll­da tankar, försök istället se dem utifrån. Bekräfta känslan och vad den kommer ifrån. Det kan hjälpa dig att bryta det negativa mönstret”, säger Penman.

PROBLEMLÖS­NING

Du kan testa mindfulnes­s även i mer allvarliga situatione­r, till exempel inför ett jobbigt samtal med en vän. Andas medvetet före, och var uppmärksam på din andning, din kropp och dina känslor även under samtalet. Stanna kvar i stunden istället för att blicka framåt och förbereda dig på hur du ska svara eller avvärja eventuella verbala hugg. Det kommer hjälpa dig att bli en bättre lyssnare, och du slipper säga något som du kanske kommer att ångra senare.

STANNA UPP

Om du känner dig frustrerad och irritation­en växer kan du använda dig av den här metoden: Stanna upp, ta ett djupt andetag och var medveten om vad som händer i kroppen och runtom dig just nu. Fortsätt sedan med vad du gjorde. Till slut kommer din grundlägga­nde känsla att bli lugnare, och din kropp och ditt sinne kommer att tacka dig för det.

 ??  ?? NYCKELN TILL GOD HÄLSA OCH EN SUND KROPP FINNS KANSKE PÅ EN PLATS VÄLDIGT NÄRA DIG – I NUET.
NYCKELN TILL GOD HÄLSA OCH EN SUND KROPP FINNS KANSKE PÅ EN PLATS VÄLDIGT NÄRA DIG – I NUET.
 ??  ?? MINDFULNES­S ÄR PRECIS SOM PLANKAN – JU MER DU ÖVAR, DESTO STARKARE BLIR DU.
MINDFULNES­S ÄR PRECIS SOM PLANKAN – JU MER DU ÖVAR, DESTO STARKARE BLIR DU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden