Womens Health - Yoga (Sweden)

Bra hållning är allt

Din hållning är viktig. En bra hållning kan göra arbetsdaga­rna lättare, få dig på bättre humör och till och med ge självförtr­oendet en knuff i rätt riktning.

- MEGHAN RABBITT

”Dålig hållning kan störa din andning, rubba hormonnivå­erna och dränera dig på energi”, säger Steven Weiniger, kiroprakto­r och författare av Stand Taller - Live Longer.

Du kan alltså se hängig ut – och må som du ser ut. Det är dags att ta tag i hållningen, för att låta kroppen sjunka ihop är inte bara oattraktiv­t, det kan dessutom:

GÖRA DIG OROLIG

Tänker du att slappande är lika med avslappnin­g? Så enkelt är det inte. Även om det inte är känt varför frigörs stresshorm­onet kortisol (hej, spänningar) och testostero­nnivåerna sjunker (adjöss, självförtr­oende) när vi lutar oss tillbaka i soffan. Nästa gång du vill krypa upp i soffan, sätt dig istället med benen brett isär. Lägg händerna bakom huvudet och låt armbågarna peka utåt. Släng upp fötterna på en pall eller ett bord. Sådana ställninga­r bromsar kortisolet och höjer testostero­nnivåerna. Det håller dig lugn i påfrestand­e situatione­r, enligt Harvardfor­skare.

PÅVERKA DITT HUMÖR

Det är vanligare att personer med ihopsjunke­n kroppshåll­ning känner sig deprimerad­e än dem som går mer upprätt, enligt en studie från universite­tet i San Francisco. Din hjärna tolkar din hållning, och om du rör dig på ett glatt, självsäker­t sätt kommer ditt humör förmodlige­n följa efter. Du behöver inte hoppa omkring som en glad hundvalp, men att stå rak i ryggen kan få dig att må lite bättre.

STJÄLA DITT FOKUS

När du sjunker ihop som en

Efter ett bra yogapass känner man sig stolt och glad, men sen hamnar man ändå ihopsjunke­n framför en skärm, på jobbet eller hemma i soffan. Att sitta framför datorn eller dega i soffan är dåligt för både rygg och axlar, men studier visar att de dåliga konsekvens­erna sträcker sig längre än så.

trasdocka pressas revbenen mot diafragman och begränsar hur mycket syre du andas in, vilket kan få dig att må sämre.

”Med tiden kan din lungkapaci­tet påverkas”, säger Weiniger.

Du kan testa vad han menar genom att ta ett djupt andetag när du sitter med dålig hållning. Testa sedan att ta ett djupt andetag när du sitter rak i ryggen. Tada!

Att din andning inte hindras av dålig hållning gör att luften kan fylla lungorna lättare. Därifrån bär blodkärlen syre genom kroppen och du får mer energi och bättre fokus.

ORSAKA SMÄRTA

”När inte ryggen är rak kompensera­r andra muskler för obalansen. Det kan leda till en kedjereakt­ion av smärta”, säger ryggspecia­listen Mary Ann Wilmarth.

Om dina axlar faller framåt tvingar du in övre delen av ryggen i ett balansnumm­er som kan resultera i smärta, muskelkram­per och stickninga­r i armarna.

SABBA SEXLUSTEN

Om sexlusten tagit semester kan du ha detta i åtanke: en slokande överkropp kan vara direkt knutet till en svag kärna, vilket inte gör dig några tjänster i sängen. ”Ju mjukare ditt mittparti är, desto svagare kan din upphetsnin­g bli”, säger sexologen Debby Herbenick. Låt övningarna du hittar här under ge dig bättre hållning, så kanske det dessutom börjar pirra i kroppen?

 ??  ?? RÄTA UPP KROPPEN FRÅN TOPP TILL TÅ.
RÄTA UPP KROPPEN FRÅN TOPP TILL TÅ.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden