Mitt i Östermalm

Arkitekter vill rita om Valhallavä­gen

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Slopa parkeringa­rna och flytta all biltrafik till södra sidan av Valhallavä­gen. ”Gatan har en outnyttjad potential” säger Carl von Oelreich, en av arkitekter­na bakom ett förslag att förändra stråket.

Fokusera all biltrafik till södra delen av Valhallavä­gen och låt den norra bli en plats för lek, rörelse, evenemang och kultur. Topia landskapsa­rkitekter har på eget initiativ tagit fram ett förslag för hur Valhallavä­gen skulle kunna omvandlas.

– Vi har tittat på offentliga ytor i staden och hur de används. Vi tycker att Valhallavä­gen har en outnyttjad potential att bli mer promenadvä­nlig vilket är i linje med stadens visionsdok­ument, säger Carl von Oelreich, en av arkitekter­na bakom idén.

I sommar har det varit en pop up-park på östra delen av Valhallavä­gen.

– Vi ser det som ett sätt att inleda en förändring, sä- ger Carl von Oelreich.

Förslaget gäller sträckan mellan Östra station och Gärdet. Längs den norra sträckan föreslås olika knutpunkte­r med teman, till exempel ”barnens plats”, ”filmens plats” och ”idrottens plats”.

– Vi exemplifie­rar vad man skulle kunna göra. Till exempel skulle en liten idrottspla­ts passa i närheten av skolan och kanske en utomhusbio på en annan plats.

 ?? FOTO: TOPIA ARKITEKTER ?? MER PLATS FÖR LEK OCH RÖRELSE. Så här skulle Valhallavä­gen kunna se ut i framtiden, om Topia arkitekter får sin vilja igenom.
FOTO: TOPIA ARKITEKTER MER PLATS FÖR LEK OCH RÖRELSE. Så här skulle Valhallavä­gen kunna se ut i framtiden, om Topia arkitekter får sin vilja igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden