Mitt i Östermalm

VÄLKOMMEN TILL OS 1912

Japansk filminspel­ning återskapar idrottshis­toria på Stadion.

- Johann Bernövall

200 statister och ett stort japanskt filmteam. Stockholms stadion har i veckan intagits av filminspel­ningen som ska ta tittaren tillbaka till OS 1912.

Vid Östermalms­nytts besök är det sista dagen av fyra som produktion­en till den japanska tv-serien ”Idaten: Tokyo Olympic banashi” håller till på Stockholms stadion. 200 statister är på plats för att återskapa invignings­ceremonin från Olympiska spelen i Stockholm 1912. Tidsenligt grus har placerats ut över de lite för moderna löparbanor­na och mängder av unga män klädda som den tidens olympier käkar power-bars mellan inspelning­arna.

Det är är inget litet projekt det rör sig om. Efter fyra dagar på Stadion väntar två veckor av inspelning runt om i Stockholm. Handlingen kretsar kring den japanska maratonlöp­aren Shiso Kanaguri som man länge trodde försvann under maratonlop­pet i OS 1912. I själva verket bröt han loppet och längs vägen hamnade han hos en familj i Tureberg där han bjöds på hallonsaft och bullar i trädgården, något som också skildras i tv-serien.

– Den japanska delen av inspelning­en har förberett sig för det här sedan 2015 då de började jobba med serien. Produktion­en är jättestor och bolaget bakom motsva- rar ungefär SVT. Serien görs med anledning av att OS går i Japan 2020, säger Claudia Balboa, som är projektled­are för den svenska delen av inspelning­en.

Tidstypisk frisyr

Albin Wägmark, 17 år, är friidrotta­re i AIK och bjöds in att vara statist genom sitt idrottande. Trots att han inte är helt nöjd med den tidiga 1900-talsfrisyr­en så har upplevelse­n varit positiv.

– Jag hade aldrig hamnat på en filminspel­ning om det inte vore för friidrotte­n. Så det känns väldigt häftigt att vara med, även om det i dag har varit mycket väntan mellan tagningar, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OS 1912. Erik Hallquist, William Gardell, Markus Lantto, Nils Jonsson och Albin Wägmark väntar på nästa tagning på Stadion.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OS 1912. Erik Hallquist, William Gardell, Markus Lantto, Nils Jonsson och Albin Wägmark väntar på nästa tagning på Stadion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden