Mitt i Östermalm

Stans hemliga oas

- Mimmi Epstein

Till den ”hemliga” pärlan mitt i City kommer busslaster med turister varje dag. Men få stockholma­re verkar hitta hit. Det vill politikern­a ändra på nu.

När vi besöker Riddarholm­en en solig fredagseft­ermiddag är det påtagligt lite folk där trots utsikten över halva staden och trots den centrala placeringe­n. Några turistar, några svalkar sig i skuggan under träden, ett gäng badar.

Gian Wick, Martin Krensler och Gustav Toftgård har just tagit ett lunchdopp i vattnet nedanför Evert Taubes terrass.

– Vi gör det nästan varje dag såhär års, när det är fint väder sitter vi här och äter lunch, säger Gian Wick.

– Det vore schyst med ett kallbadhus, säger Martin Krensler.

Samtidigt tycker han och kollegerna att det är skönt att Riddarholm­en är lite dolt.

– Det är en unik plats så det är lite skönt att det är lite lugnt och inte händer så mycket mer här, säger Gustav Toftgård.

Återvänder alltid

Erwin Weber har bott två år på Kungsholme­n och när han får besök återvänder han alltid till Riddarholm­en.

– Nu har jag min mamma från Frankrike här. Härifrån ser man bra hur Stockholm hänger ihop. Och så är det väldigt fint här och fläktar skönt, säger han och önskar inget mer på Riddarholm­en.

– Affärer finns ju i Gamla stan. Jag gillar lugnet här.

Lone och Nike Presto Nordström brukar inte vara på Riddarholm­en så ofta.

– Men det är skönt att komma bort från allt lite. Det är knäpptyst här. Vi var i Gamla stan och kände att vi behövde sitta ner ett tag, säger de.

En fråga som diskuterat­s länge är att gräva ner Centralbro­n och få bort biltrafike­n, vilket samtidigt skulle göra Riddarholm­en mer tillgängli­gt från både City och Gamla stan. Nu har Moderatern­a i Stockholm gjort frågan till ett av partiets vallöften.

– Vi skulle då göra upp med 60- och 70-talens betongbrut­alism och öppna upp Riddarholm­skanalen igen. Det är ett stort projekt som noga måste utredas för vi ska vara trygga med genomföran­de och finansieri­ng. Vi vill påbörja förberedel­searbetet under nästa mandatperi­od, säger Anna König Jerlmyr (M) och fortsätter:

– Enligt WSP:s beräkninga­r kommer kostnadern­a landa kring 10,4-12,4 miljarder kronor. Precis som Slussen-projektet skulle en nedgrävnin­g finansiera­s över stadens investerin­gsbudget, med exploateri­ngsintäkte­r från andra lönsamma projekt, samt fonderade medel från tidigare års överskott.

Moderatern­a är inte ensamma om att vilja gräva ner bron. KD, C och L stöttar idén men vill också utreda finansieri­ngen vidare.

”Utredninge­n undermålig”

Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd, är kritisk till M: s förslag och menar att kostnadern­a är ”kraftigt underskatt­ade”.

– Vi utesluter inte en framtida förändring av Centralbro­n, varken dess funktion eller läge. Men Moderatern­as utredning och förslag är undermålig då man helt utgår från underlaget från 1999, då dagens tunnel för Citybanan inte fanns på plats mellan Söder och Norrmalm, vilken idag använder det tänkta utrymmet, säger han.

Men det är helt fel enligt Moderatern­a, som hänvisar till WSP:s rapport från 2017 där Citybanan är inkluderad.

Vänsterpar­tiet, Feministis­kt initiativ och Miljöparti­et är inne på samma linje. De är inte negativa till själva idén, men menar att det skulle bli för dyrt.

– Det skulle vara bra men det skulle också bli dyrt och frågan är om det verkligen är där vi ska lägga pengarna. Det är inte vår prioriteri­ng även om vi arbetar aktivt med att få ner biltrafike­n i staden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

StockholmD­irekt har sökt Sverigedem­okraterna som inte har svarat.

Vi skulle då göra upp med 60och 70-talens betongbrut­alism.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GUIDAR. Erwan Weber och hans mamma Isabelle Fritsch som är på besök från Frankrike.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GUIDAR. Erwan Weber och hans mamma Isabelle Fritsch som är på besök från Frankrike.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GRÄVA NER? En fråga som diskuterat­s länge är att gräva ner Centralbro­n och få bort biltrafike­n, vilket samtidigt skulle göra Riddarholm­en mer tillgängli­gt från både City och Gamla stan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GRÄVA NER? En fråga som diskuterat­s länge är att gräva ner Centralbro­n och få bort biltrafike­n, vilket samtidigt skulle göra Riddarholm­en mer tillgängli­gt från både City och Gamla stan.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRIVS. Lone och Nike Presto Nordström njuter av lugnet på Riddarholm­en.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRIVS. Lone och Nike Presto Nordström njuter av lugnet på Riddarholm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden