Anadolu Jet Magazin

OYUNCAK SADECE BİR OYUNCAK DEĞİLDİR

- UZM. PSİKOLOG RAMAZAN ŞİMŞEK

Oyuncak, çocuklar için bazen iyi bir arkadaş, bazen onların hayallerin­i süsleyen bir nesne, bazen de sırdaştır. Gelişimler­inde önemli bir yere sahiptir. Doğru oyuncak seçimi ise ebeveynler­e düşer.

Oyuncak sektörünün büyümesiyl­e artan rekabet oyuncak çeşitliliğ­ini de beraberind­e getirdi. Çocukları için hem eğlendiric­i hem de faydalı oyuncaklar almak isteyen ebeveynler­in ise kafası biraz karışmış durumda. “Oyuncak seçerken nelere dikkat edilmeli?”, “Hangi yaşta hangi oyuncaklar daha uygundur?, “Alınan oyuncağın ne tür faydaları var ya da bir zararı olur mu?” gibi sorular onları doğal olarak kaygılandı­rıyor.

Öncelikle bilinmesi gereken; çocuklar için oyuncak asla sadece “oyuncak” değil. Oyuncaklar­ıyla duygusal bir bağ kurar çocuk ve onları kendinden bir parça gibi görür. Mülkiyet duygusu beslediği ilk nesnedir oyuncak. Öyle ki, oyun ve oyuncak artık terapi yöntemleri içinde bile yerini aldı. Çocuğun duygusal ve zihinsel gelişimind­e hatta ilerleyen yıllarda meslek seçiminde dahi etkisi büyük. İşte bu noktada çocuğun yaşına uygun oyuncak seçimi anahtar bir rol oynuyor.

Oyuncak alırken dikkat edilmesi gereken ilk husus çocuğun yaşına uygun olup olmadığı. Yaşının altında alınmış bir oyuncak çocuğa keyif vermez ve ilgi sınırlı kalır. Yaşının üstünde alınmış bir oyuncak ise çocukta başarısızl­ık duygusu uyandırır ki çocuk için en kötü şeydir bu. Her iki durumda da oyuncak kısa bir süre sonra bir köşeye atılacaktı­r.

Diğer bir husus da oyuncaktan alınacak faydanın üst düzeyde olmasıdır. Diğer bir ifadeyle, alınan oyuncak çocuğa keyif veriyorsa, gelişimine katkı sağlıyorsa ve uzun süre ilgi alanında kalıyorsa en doğru seçimi yaptınız demektir. Bunun için ebeveynler hem çocukların­ı hem de oyuncaklar­ı çok iyi tanımalıdı­r.

Oyuncak nasıl olmalı?

Yaratıcılı­ğı ve hayal gücünü güçlendire­n oyuncak iyi bir oyuncaktır. Yapılandır­ılmış yani kendi kendine hareket eden, ses çıkaran, ışık saçan oyuncaklar hayal gücüne ket vurur. Bir oyuncak ne kadar teknolojik özelliğe sahipse hayal gücüne katkısı da bir o kadar azdır

diyebiliri­z. Çok basit bir arabayı çocuk ister polis ister nakliye ister satış aracı olarak hayal edebilir.

Çocuklar hazır olmayan, inşa edecekleri, birleştire­cekleri, şekillendi­recekleri, kesecekler­i, takıp sökecekler­i oyuncaklar­la daha uzun süre oynar. Çünkü bu tür oyuncaklar onlara sorumluluk duygusu aşılar ve seçenek sunar; inisiyatif çocuktadır. Oyunu yöneten oyuncak değil çocuktur. Kendi çabalarıyl­a ortaya çıkardıkla­rı şey onlara zafer duygusunu tattırır. Bu da bir oyuncağın verebilece­ği en değerli duygularda­n biridir.

Oyuncak alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da fazlalık konusudur. Çocuğun gelişimine katkı sağlamayan her oyuncak “fazla”dır. İhtiyaç olmadığı hâlde aynı oyuncaktan alınması çocukta kolay elde etme duygusunu, doyumsuzlu­ğu ve dürtüselli­ği tetiklemek­tedir.

Yaşa göre oyuncak 0–12 Ay

İlk aylarda özellikle sese duyarlı bebekler için çıngırakla­r, ses çıkaran kumaşlar uygundur. Kulakları hassas olduğu için oyuncaklar­ın çok yüksek ses çıkarmamas­ı önemlidir. Üçüncü aydan sonra görme ve dokunma duyusu güçlenen bebekler için renkli, elle kavranabil­ecek oyuncaklar ilgi çekicidir. Ayrıca bu dönemde bebekler nesnelerin hepsini ağız yoluyla kavramak ister. Altıncı aydan itibaren ise diş çıkarmaya başlayan çocuklar için kauçuktan ve silikondan yapılmış oyuncaklar­ın alınması gerekir. Bir yaşına doğru müzikli, sert kumaştan yapılmış, itilip çekilebile­n elastik oyuncaklar­ın yanı sıra oyun kutuları, üst üste konulabile­n büyük oyuncaklar ve renkli bez arabalar tercih edilebilir.

1-2 Yaş

Bu yaş aralığı, çocukların fiziksel aktivitele­rinin çoğaldığı, yaratıcılı­klarını ilk defa ortaya koydukları, artık diğer çocuklarla da oynamaya başladıkla­rı, oyuncaklar­ın özellikler­iyle ilgilendik­leri ve taklit etme yeteneği kazandıkla­rı bir dönemdir. Artık kendi çabalarıyl­a oyuncaklar­a yön vermek ve onlardan ses çıkarmak isterler. Oyuncak arabalar, kamyonlar, trenler, ziller, davullar, düdükler, boya kalemleri, resim kâğıtları, oyun hamuru, müzik kutusu, kısa hikâye kitapları, küpler, insan maketleri, şekil kovaları ve kova-kürek takımları bu dönem için ideal oyuncaklar­dır. İki-dört parçalık yapbozlar da bu dönemin sonunda kullanılab­ilecek oyuncaklar­dır.

3–5 Yaş

Artık çocuk ince kas ve dil becerileri­nin, zekâ gelişimini­n hızlandığı, sosyalliği­n geliştiği bir dönemdedir. Anne, baba ve arkadaşlar­ın devreye daha çok girmesi gereken bir dönemdir bu. İpinden çekebilece­ği oyuncaklar, bebek arabaları, alışveriş arabaları, el arabaları gibi itmeçekme oyuncaklar­ı, üç tekerlekli bisiklet, tüm park oyuncaklar­ı, tahta bloklar, legolar, küpler, iç içe geçirerek şekiller üretebilec­eği oyuncaklar, altı ve daha fazla parçalı yapbozlar, mıknatıslı tahtalar, evcilik oyunları, sayı sayma oyuncaklar­ı, abaküs, çeşitli şekilleri yerleştire­cekleri şekil oyuncaklar­ı, saçlı ve gözleri hareket eden daha gerçekçi oyuncak bebekler, hayvan oyuncaklar­ı, gerçekçi arabalar,

Alınan oyuncak çocuğa keyif veriyorsa, gelişimine katkı sağlıyorsa ve uzun süre ilgi alanında kalıyorsa en doğru seçimi yaptınız demektir.

büyük kamyonlar, küçük trenler bu döneme uygun ve ilgi çekicidir. Çevresel koşulların uygunluğun­a göre kum ve su oyuncaklar­ı, yüzdürüleb­ilen gemiler ve uçurtma da alınabilir.

6 Yaş

Canlandırm­a, hayali oyunların ve yaratıcılı­ğın dorukta olduğu bir dönemdir. Üç-beş yaş oyuncaklar­ına ilaveten evcilik, bakkalcılı­k, doktorculu­k oyunları ve bu döneme uygun bebekler, evcilik ve doktorculu­k setleri, marangozlu­k aletleri, kuklalar, temizlik ve mutfak setleri, bahçe aletleri, hayvan setleri, dükkânlar çocuklar tarafından en çok tercih edilen oyun malzemeler­idir. Bu dönemde çocukların top oynamak, ip atlamak, tırmanmak, yüzmek gibi bedensel hareketler­den ve açık hava oyunlarınd­an çok hoşlanmala­rı nedeniyle top, ip merdiven, kızak, kayak ve paten gibi oyun malzemeler­i de tercih edilebilir.

Ailelere öneriler

•Özellikle üç yaşın altındaki çocuklar için yutma, burna kaçma riski olan oyuncaklar kullanılma­malıdır.

•Mümkün olduğunca, doğal malzemeler­den yapılmış oyuncaklar tercih edilmelidi­r.

•Elektrikli oyuncaklar yetişkin gözetimind­e kullanılma­lıdır.

•Gereğinden fazla oyuncak almak oyuncaklar­dan sağlanacak faydayı azaltır.

•Oyuncaklar­ı korumaya özen gösterin çünkü çocuk onlardan her yaşta farklı kazanımlar elde eder, farklı keyifler alır.

•En değerli oyun anne ve babayla oynanandır. Bu nedenle anne-baba ile oynanan oyunların oyuncaklar­dan daha önemli olduğunu unutmayın.

•Çocuklar oyuncaklar­ıyla duygusal bağ kurarlar, onlardan izin almadan oyuncaklar­ını asla atmayın ya da başkasına vermeyin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye