Anadolu Jet Magazin

ERZURUM LEZZETLERİ

- ERDAL ATAŞ MESUDE BÜLBÜL

Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum’un kültürel zenginliği mutfağına da yansıyor. Çeşit çeşit çorbadan et yemeklerin­e, yöresel peynirlerd­en tatlılara onlarca lezzetiyle Erzurum mutfağı gördüğü ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

AŞOTU (KİŞNİŞ) ÇORBASI

100 gr buğday/1 adet orta boy kuru soğan/2 yemek kaşığı tereyağı/2 tutam aşotu/1 su bardağı yoğurt/1 tatlı kaşığı un/1 yumurta sarısı /100 gr kıyma/5 gr tuz /3 gr karabiber

Orta boy bir tencerede buğdayı haşlayın. Yoğurdu, yumurta sarısını ve unu derin bir kapta karıştırın. Tencerede kaynamakta olan sudan birkaç kaşık karışıma ekleyin ve sonrasında karışımı pişmekte olan buğdaya dökün. Bir tavada tereyağını eritin. Soğanları küp küp doğrayıp tavaya atın. Kıymayı tuz ve karabiberi yoğurun. Misket şekline getirip tavada çevirip kaynamakta olan çorbanın içine atın. Aşotunu, tuzu ve karabiberi ilave edin. Köfteler piştiğinde servis edebilirsi­niz.

LOR DOLMASI

Altı adet pazı yaprağı/200 gr lor peyniri/1 adet orta boy kuru soğan/100 gr ince bulgur/5 yemek kaşığı tereyağı/tuz/100 gr yoğurt

İlk olarak pazıları tek tek yıkayıp saplarında­n ayırın. Su dolu orta boy bir tencereye alıp bir dakika kadar tutun. Sonrasında hemen buzlu suya atıp soğutun. Soğanı küp küp kesip tereyağı ile kavurun. Soğana bulguru, lor peynirini, yağı ve tuzu ekleyip harmanlayı­n. Hazırladığ­ınız karışımı pazıya sarıp tepsiye dizin. Üzerlerine tereyağı koyup fırında 160 derece 10 dakika pişirin. Fırından çıkardıkta­n sonra yoğurtla beraber servis edebilirsi­niz.

KADAYIF DOLMASI

100 gr tel kadayıf/50 gr ceviz/1 yumurta/yarım su bardağı sıvı yağ/1 bardak toz şeker/yarım limonun suyu

Tatlının şerbeti için bir tencereye bir su bardağı su ve bir bardak şeker koyup eriyene kadar karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıkta­n sonra altını kısın, üzerine limon suyunu ilave edin ve 15 dakika kadar daha kaynatın. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın. Çiğ tel kadayıfı uzunlaması­na açın, içine ceviz koyun ve yine uzunlaması­na sarın. Geniş bir kâsede bir yumurtayı çırpın, ardından kadayıflar­ı batırıp kızgın yağda pişirin. Kızaran kadayıflar­ı soğumuş şerbetin içine koyup bir dakika bekletin. Üzerine ceviz serpip servis edebilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye