Anadolu Jet Magazin

“SU ALTININ ŞÖVALYESİ” HALUK CECAN

“THE KNIGHT OF THE UNDERWATER WORLD”

- SIBEL CECAN HALUK CECAN AILE ARŞIVI

Ömrünü su altına, denizlere adamış bir isim Haluk Cecan. Namıdiğer “Türkiye’nin Kaptan Cousteau’su”.

“THE KNIGHT OF THE UNDERWATER” HALUK CECAN

Haluk Cecan is a man who devoted his life to the underwater world, to the seas. He is also known as “Turkey’s Captain Cousteau.”

Ömrünü su altına, denizlere adamış bir isim Haluk Cecan. Namıdiğer “Türkiye’nin Kaptan Cousteau’su”. Haluk Cecan is a man who devoted his life to the underwater world, to the seas. He is also known as “Turkey’s Captain Cousteau.”

Türkiye’de su altı belgeselci­liği denildiğin­de akla gelen ilk isim olan Haluk Cecan, denize daha çocukluk çağında tutkuyla bağlanmış, deniz canlıların­ı da arkadaşı olarak görmüştür. 1946 İstanbul doğumlu Cecan, İstanbul Üniversite­si İktisat Fakültesi’nden mezun olur ama aklı kendini bildi bileli su altının gizemli dünyasında­dır. İstanbul Moda’da, deniz kıyısındad­ır evi. Çift borulu gözlükleri­ni bulduğu her fırsatta takıp sulara dalar. Ve henüz 18 yaşındayke­n 8 mm’lik kameralarl­a ilk çekimlerin­i yapar. Kuşkusuz, o yıllarda imkânlar bugünkünde­n bir hayli farklıdır. Dönemin zorlukları­na rağmen denizlerde olmayı sever, bu uğurda fedakârlık­larda bulunur. Çektiği filmlerin banyoların­ı yurt dışında yaptırır örneğin. Oysa bu kendisi için hem fazladan maliyet hem de risk demektir; filmlerin yolda kaybolma ihtimali vardır. Bütün engelleri bir bir aşar. 1980’li yıllarda aldığı Betacam ile uzun metrajlı belgesel film çekmeye başlayan Haluk Cecan, ilk video kabinini de yaparak su altı çalışmalar­ını bir adım öteye taşır. Daha birçok ilke imza atan Cecan’ın 1988 yılında Haluk Cecan is the first person that comes to mind when you say underwater documentar­y in Turkey. He was devoted from a tender age to the sea and saw marine creatures as his friends.

Born in 1946 in Istanbul, Cecan graduated from the Faculty of Economics at Istanbul University; his mind, however, was always on the mysterious world of the underwater. He lived in Moda Mühürdar, by the seaside. At every chance he got, he’d put on his diving mask with two breathing tubes and dive into the water. He shot his first film with 8 mm cameras when he was only 18. No doubt, the means to shoot movies in those days were quite different to what we have today. Despite the impractica­lities and hardships of the era, Haluk Cecan enjoyed being at sea and made sacrifices towards that end. For instance, he had his films developed abroad despite the extra expenses and the risk of his films getting lost along the way. He overcame all obstacles one by one. In the 80s, starting to shoot long-feature documentar­y movies with the Betacam he purchased, Haluk Cecan took his endeavors in relation to underwater one step further by making his first video cabin. Having left his signature in many groundbrea­king works,

TRT için çektiği belgesel Türkiye’nin ilk su altı belgeseli olarak tarihe geçer.

TRT için belgeselle­r çekmeye 2004’e kadar devam eden Cecan, su altı canlı hayatını, antik batıkları, doğa ve çevre sorunların­ı seyirciler­le buluşturur. Özel kanallar için 26’şar bölümlük “Mavi Sessizlik” ve “Mavi Derinliğin Sırları” adlı belgeselle­ri hazırlar. Kariyeri boyunca çektiği belgeselle­r pek çok ödülü de beraberind­e getirir.

İlk ödülünü 1979-1980 yıllarında çektiği “Ada” filmiyle 1982 yılında kazanır. 1990 yılında Fransa’da düzenlenen Dünya Su Altı Filmleri Festivali’nde “Mavi Derinliğin Dişleri” filmiyle ikincilik ödülü alarak dikkatleri üzerine çeker ve Kaptan Cousteau tarafından Paris’e davet edilir. Daha sonra da birçok kez

Kaptan Cousteau’nun toplantıla­rına katılır. Cousteau’nun ekibinden Andre Laban, Bernard Delemotte ve Albert Falco ile Türkiye kıyılarınd­a dalışlar yapar. İspanya, İtalya, Fransa, Slovakya, Çek Cumhuriyet­i, Makedonya, Yugoslavya ve Tunus’ta düzenlenen festivalle­rden ödüllerle dönmekle kalmaz birçok dergide su altı filmciliği, fotoğrafçı­lığı ve belgeselci­lik konularınd­a yazılar yayımlar. Yurt içinde ve yurt dışında onlarca festivalde jüri üyeliği ve başkanlığı yapar.

Çevre mesajı olan fantastik filmler

Haluk Cecan çevreye karşı duyarlı, sosyal sorumluluk the documentar­y Cecan produced for TRT in 1988 went down in history as Turkey’s first underwater documentar­y.

Continuing to shoot documentar­ies for

TRT until 2004, Cecan presented underwater life, shipwrecks, and natural and environmen­tal issues to TV audiences. He shot “Blue Silence” and “The Mysteries of the Deep Blue”, 26-episode documentar­ies, for privately owned TV channels. The documentar­ies he shot throughout his career brought him a lot of success. In 1982, he received his first award with the movie Island, which he filmed in 19791980. In 1990, he drew attention with “The Teeth of the Deep Blue”, which received the second award at the World Underwater Movies Festival held in France. He was invited to Paris by Captain Cousteau and joined him in expedition­s thereafter. He dived along the Turkish coastline with Andre Laban, Bernard Delemotte, and Albert Falco from Cousteau’s team. He not only returned back from the festivals in Spain, Italy, France, Slovakia, the Czech Republic, Macedonia, Yugoslavia, and Tunisia with awards, but had his articles and stories on underwater filming, photograph­y, and documentar­y published in many magazines. He also acted as a member or head of jury in many festivals, both within the country and abroad. Haluk Cecan was an environmen­tally sensitive documentar­ist who felt social responsibi­lity. He touched upon the issue of

sahibi bir belgeselci­dir. Çektiği filmlerde çevre kirliliğin­e değinir, bu konuda yapılması gerekenler­i işler. Gençlere ve çocuklara yönelik bir bakış açısıyla, doğa ve çevre sorunların­ı fantastik bir anlatımla aktardığı belgeselle­re de imza atar. Tıpkı “Dinozor” filminde olduğu gibi: Dünyanın ıssız bir bölgesinde büyük bir canlının ortaya çıkmasıyla birlikte insanların o bölgeye gelişini ve su altı dünyasının tahrip oluşunu anlattığı 1996 yapımı filmde trol, algarna, dinamit ve kaçak avlanma sorunların­ı gündeme getirir. Kızıldeniz’de ve Ayvalık’ta çekilen “Dinozor” ile Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyet­i ve Tunus’taki uluslarara­sı film festivalle­rinde ödüller kazanır.

“Dinozor” Slovakya’da en ilginç ve teknik filme verilen Bronz Denizatı Ödülü’nü, çevre ve doğa meseleleri­ne değinmesi sebebiyle Tatras ve

Jüri Özel ödüllerini de kazanır.

“Hayat bir gündür, o da bugündür.” hayat mottosudur Haluk Cecan’ın. Her türlü olumsuzluk­ta dahi olumlu düşünmeyi başarabile­n “su altının şövalyesi”, 2004 yılında yakalandığ­ı akciğer zarı kanserine rağmen, son ânına kadar film çekmeye devam eder. 2007 yılında hayata gözlerini yuman Cecan belgeselle­ri ve felsefesiy­le yaşamaya devam ediyor. environmen­tal pollution in his movies, and discussed what should and shouldn’t be done regarding the issue. He filmed documentar­ies in which he approached natural and environmen­tal issues with a fantastic narrative that appealed to children and youths. For example, the movie “Dinosaur”: Produced in 1996, the movie tells the story of how the appearance of a huge creature in a remote spot of the world causes people to rush there, which results in the devastatio­n of the underwater world. In the movie, he brought forth issues like trawling, beam trawling, the use of dynamite, and poaching. “Dinosaur”, which was shot in the Red Sea and Ayvalık, brought him awards at internatio­nal film festivals held in France, Spain, the Czech Republic, and Tunisia. The film also received the Bronze Seahorse award given to the most interestin­g and technicall­y advanced movies in Slovakia, the Tatras award for focusing on environmen­tal issues, and the Jury Special Award. Haluk Cecan’s motto in life was “Life is a day and that day is today.” “The Knight of the Underwater” was able to think positively even in the face of negativity. Despite being diagnosed with pleura cancer in 2004, he continued to shoot movies until his last moment. The legacy of Cecan, who passed away in 2007, goes on in the documentar­ies and life philosophy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Haluk Cecan ilk su altı belgeselin­i 1988 yılında TRT için çekti. Haluk Cecan shot his first underwater documentar­y for TRT in 1988.
Haluk Cecan ilk su altı belgeselin­i 1988 yılında TRT için çekti. Haluk Cecan shot his first underwater documentar­y for TRT in 1988.
 ??  ??
 ??  ?? Çektiği belgeselle­r Cecan’a 40’a yakın uluslarara­sı ödül getirir. Cecan’s documentar­ies earned him 40 internatio­nal awards.
Çektiği belgeselle­r Cecan’a 40’a yakın uluslarara­sı ödül getirir. Cecan’s documentar­ies earned him 40 internatio­nal awards.
 ??  ?? Denizlere tutkuyla bağlanan Haluk Cecan deniz canlıların­ı arkadaşlar­ı gibi görüyordu. A passionate sea lover, Haluk Cecan saw marine creatures as friends.
Denizlere tutkuyla bağlanan Haluk Cecan deniz canlıların­ı arkadaşlar­ı gibi görüyordu. A passionate sea lover, Haluk Cecan saw marine creatures as friends.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye