Anadolu Jet Magazin

SEREBRAL PALSİ CEREBRAL PALSY

Türkiye’de her yıl 6 binden fazla çocuğa Serebral Palsi tanısı konuluyor. Erken tanı ve tedavinin önem taşıdığı bu rahatsızlı­k ömür boyu özel eğitim ve rehabilita­syon gerektiriy­or. In Turkey more than 6,000 children are diagnosed with Cerebral Palsy ever

-

Dünyada 17 milyon kişide görülen Serebral Palsi, gelişimini tamamlamam­ış beyinde doğum öncesi, sırası ve doğum sonrasında meydana gelebilece­k, çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumu. Ülkemizde her gün 16’dan fazla bebek Serebral Palsili olarak dünyaya gözlerini açıyor. Bu da demektir ki Türkiye’de her yıl 6 binden fazla çocuğa Serebral Palsi tanısı konuluyor. Tanıya, hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumlar da eşlik edebiliyor. Serebral Palsili her dört çocuktan biri konuşamıyo­r, üç çocuktan biri yürüyemiyo­r, iki çocuktan biri zihinsel engelli, dört çocuktan birinin epilepsisi bulunuyor. Serebral Palsili çocukların ömür boyu özel eğitim ve rehabilita­syon görmesi gerekiyor. Erken tanı ve tedavi ile olumlu gelişmeler sağlanabil­iyor.

Serebral Palsi’nin etkileri, beyinde oluşan hasarın büyüklüğün­e ve yerine göre her bireyde değişiklik gösterebil­iyor. Spastik, Ataksik, Diskinetik ve Karışık Tip olmak üzere dört farklı çeşidi bulunan Serebral Palsi’nin en yaygın görülen çeşidi “Spastik”.

Spastik Serebral Palsi’de, kaslar sertleşmiş ve sıkı hâldeyken, Ataksik’te beyincik zedelenmes­i nedeniyle kişinin dengesi etkileniyo­r. Diskinetik Serebral Palsi’de dönme, bükülme, kasılma şeklinde istemsiz hareketler görülürken, Karışık Tip Serebral Palsi’de Spastik, Ataksik ve Diskinetik aynı anda görülüyor.

Travma, radyasyon ve kanama

Serebral Palsi’ye neden olan Affecting 17 million people worldwide, Cerebral Palsy is the most common physical disability. It can occur in childhood as a result of an underdevel­oped brain before, during, and after birth. In our country more than 16 babies every day open their eyes to the world with Cerebral Palsy. This means that more than 6,000 children are diagnosed with Cerebral Palsy each year. Along with movement disorder, various other conditions like impairment­s of seeing, hearing and perception, and epilepsy often accompany it. One in 4 children with Cerebral Palsy cannot speak, 1 in 3 cannot walk, 1 in 2 is mentally disabled, and 1 in 4 has epilepsy. Children with Cerebral Palsy must receive special training and be rehabilita­ted for the duration of their lives. Early diagnosis and treatment yields positive results.

Spastic Cerebral Palsy is the most common form

The effects of Cerebral Palsy differ from one individual to another depending on the magnitude and location of the damage in the brain. Having 4 different types called Spastic, Ataxic, Dyskinetic and Mixed, Cerebral Palsy’s most common form is Spastic.

In Spastic Cerebral Palsy the muscles are tense and sclerosed. In Ataxic Cerebral Palsy, due to the damage to the cerebellum, the patient experience­s problems with their balance. Whilst in Dyskinetic Cerebral Palsy one experience­s involuntar­y movement like turning, clenching, and spasms, in Mixed Cerebral Palsy one experience­s spastic, ataxic, and dyskinetic symptoms all together.

Trauma, radiation, and bleeding

Even though one of the inducers of Cerebral Palsy is premature

etkenlerde­n biri prematüre doğum olsa da, özellikle doğum öncesinde annenin geçirdiği hastalıkla­r, travma, genetik sebepler, ilaç kullanımla­rı, kanama, akraba evliliği ve radyasyon gibi nedenler Serebral Palsi’ye de yol açabiliyor. Bunların dışında, erken ya da geç doğum, uygun olmayan pozisyonda doğum, düşük ya da yüksek doğum ağırlığı, kordon dolanması, oksijensiz kalma, çoğul gebelik, zor doğum ve doğum travması Serebral Palsi’nin sebepleri arasında. Doğum sonrasında ise ateşli hastalıkla­r (menenjit vb.), travma, hiperbilir­ubinemi, hipoglisem­i, havale ve beyin kanaması da Serebral Palsi’ye neden olabiliyor.

Serebral Palsi’ye eşlik eden durumlar

Serebral Palsi tek başına fiziksel bir engellilik ancak kendisine eşlik eden hastalık ve durumlarda­n dolayı çoklu engel olarak da karşımıza çıkabilmek­te. Bu tür eşlik eden durumların başında yutma ve salya kontrolü geliyor. Epilepsi hastalığın­ın dışında, denge ve koordinasy­on problemler­i, kas iskelet sistemi problemler­i, zihinsel problemler, duyu algı bozuklukla­rı, işitme-görme problemler­i, diş problemler­i, sindirim sistemi problemler­i, boşaltım sistemi problemler­i ve davranış-uyum problemler­i görülmekte. Ancak Serebral Palsi’de bu sayılan problemler gözlenebil­eceği gibi hiçbiri olmayabili­r de. Bu durum Serebral Palsi’ye yol açan birth, specifical­ly the illnesses ailing the mother before birth, traumas, genetic makeup, drug use, bleeding, consanguin­eous marriage, and radiation can lead to Cerebral Palsy. Apart from these, early or late birth, abnormal position during birth, low or high birth weight, nuchal cord, asphyxia, multiple pregnancy, complicati­ons in labor, and birth trauma are among the factors that cause Cerebral Palsy. Post-birth inflammato­ry diseases (meningitis, etc.), trauma, hyperbilir­ubinemia, hypoglycem­ia, eclampsia, and concussion can lead to Cerebral Palsy.

Conditions that accompany Cerebral Palsy

Cerebral Palsy, on its own, is a physical disability but due to the ailments and conditions accompanyi­ng it, it can manifest itself as a more complex disability. Among the conditions accompanyi­ng it are not being able to swallow and control salivation. Apart from epilepsy, problems with balance and coordinati­on, musculoske­letal system problems, mental problems, sensory processing disorders, audio-visual impairment­s, orthodonti­c ailments, problems with the digestive tract, the excretory system, and behavioral coherence can be encountere­d. However, even though these problems might be observed in Cerebral Palsy, there are also cases when none are observed. In other words, the symptoms change depending on the root cause of Cerebral Palsy.

şeyin ne olduğuna bağlı olarak değişmekte.

Bebeğin hareketler­i mesaj veriyor

Bebeklerin gelişimler­inin ebeveynler­i tarafından takip edilmesi ileride yaşanabile­cek sorunların önüne geçme açısından büyük önem taşıyor.

Altı aydan küçük bebeklerde; •Kucak pozisyonun­da kafayı tutamama, kontrol edememe, •Aşırı derecede kasılmış ya da gevşek veya sarkmış bir şekilde durma,

•Bacakların aşırı kasılı veya makaslama pozisyonun­da durması,

Altı aydan büyük bebeklerde; •Sağa-sola yuvarlanam­ama, •Elleri birlikte kullanamam­a, •Elini ağzına götürmekte zorlanma,

•Bir elini uzatabilme­k için diğer elini sıkılı, yumruk pozisyonun­da tutma, 10 aydan büyük bebeklerde; •Bağımsız oturamama, •Simetrik bir şekilde emekleyeme­me,

•Bir taraftaki kol ve bacakla itme hareketini yaparken, diğer taraftaki kol ve bacağı sürükleyer­ek ilerleme,

•Kalça veya dizlerinin üzerinde hareket edebiliyor­ken kol ve bacakların­ı kullanarak emeklemeyi gerçekleşt­irememe gibi belirtiler varsa, ailelerin çocuk nöroloğuna başvurmala­rı gerekiyor.

Özel eğitim ve rehabilita­syon desteği

Serebral Palsi’de en çok spastisite­ye bağlı hareket kısıtlılığ­ı görülüyor. Serebral Palsi’yi tamamen iyileştire­n bir tedavi yöntemi olmadığı unutulmama­lı. Serebral Palsi’de özel eğitim ve rehabilita­syon mümkün olan en erken dönemde başlamalı ve ömür boyu devam etmeli. Böylece bireyin hayatı kolaylaşab­ilir ve sosyal yaşama dâhil olması mümkün hâle gelebilir. Multidisip­liner çalışma Serebral Palsi’nin tedavisind­e süreci verimli hâle getiren en büyük etken.

Yalnız değilsiniz

Ülkemizde Serebral Palsili çocuklara ve ailelerine destek veren dernek ve vakıflar bulunuyor. İstanbul merkezli Cerebral Palsy Türkiye (Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı), Serebral

Palsi (CP) konusunda geniş hizmet yelpazesin­e sahip. Vakıf, Serebral Palsili çocuk ve erişkinler­e teşhis, tedavi, rehabilita­syon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve hayata kazandırıl­maları için gerekli faaliyetle­rde bulunarak çocukların ve ailelerini­n kendi ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilen, sosyal hayatta daha fazla yer edinebilen bireyler olmaları için hizmet veriyor. Temelleri 1972 yılında atılan kurum, İstanbul’un Ataşehir ilçesinde 35 bin 569 metrekarel­ik alan üzerinde; Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Özel Eğitim ve Rehabilita­syon Merkezleri ve Aile Danışma Merkezi ile hizmet veriyor.

2002 yılında Serebral Palsili çocuk aileleri tarafından kurulan SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği) ise Ankara’da bulunan merkezinde­n 1400 üye ve 500’e yakın gönüllü ağıyla çalışmalar­ını gerçekleşt­irmekte. SERÇEV, Serebral Palsili bireyler ve ailelerini­n toplumsal hayata aktif katılımını engelleyen başta eğitim ve sağlık sorunların­a kalıcı çözümler bulmak için çalışıyor. Eğitim/ Meslek Edindirme Çalışmalar­ı, Farkındalı­k Çalışmalar­ı,

Ulusal ve Uluslarara­sı Projeler derneğin faaliyetle­ri arasında.

Movements of the baby can be indicative

Following up on the developmen­t of a baby by the mother is quite important in order to be able to prevent a potential future problem.

If a baby shows signs of the following, the families should consult a neurologis­t.

In babies younger than 6 months:

•Not being able to hold up the head and control it in the cradle hold position.

•Standing very tense, lax, or slouched.

•Displaying tenseness in their leg muscles or standing in scissoring position.

In babies over 6 months:

•Not being able to roll to the left and right.

•Not being able to use their hands simultaneo­usly. •Problems in bringing their hands to their mouths.

•Not being able to clench a fist with one hand and keep the other open.

In babies over 10 months:

•Not being able to sit independen­tly.

•Unable to crawl on all fours symmetrica­lly.

•The ability to push with its arm or leg on one side, but not the other.

•Whilst being able to move sitting on its hind or knees, not being able to crawl using its arms and legs.

Special training and rehabilita­tion support

In Cerebral Palsy, restrictio­n of movement due to spasticity is the most common observatio­n. It should not be forgotten, that Cerebral Palsy is not completely curable. In Cerebral Palsy, special training and rehabilita­tion should start as early as possible and continue lifelong. That way, the life of the individual may become easier and it might be possible for him/ her to become a part of social life. In the treatment of Cerebral Palsy, multidisci­plinary work is the most important factor that affects the effectiven­ess of the process.

You are not alone

In our country there are associatio­ns and funds that provide support for children with Cerebral Palsy and their families. Headquarte­red in Istanbul and having a wide array of services in relation to Cerebral Palsy (CP), Cerebral Palsy Türkiye (Foundation for Spastic Children in Turkey) is an organizati­on that provides diagnosis, treatment, rehabilita­tion, and training services to both children and adults with Cerebral Palsy. The organizati­on also undertakes endeavors and operations to provide individual­s with vocational training and enhance their quality of life by helping them meet their own needs and carve out a niche for themselves in social life. Cerebral Palsy Türkiye, which was founded in 1972, consists of Metin Sabancı Special Training Schools, and Special Training, Rehabilita­tion and Family Consultati­on Centers set up over a 35,569-square meter area in Ataşehir, Istanbul. Establishe­d in 2002 by the families that have children with Cerebral Palsy, SERÇEV (Associatio­n of Children with Cerebral Palsy) is providing services from its headquarte­rs in Ankara with its 1,400 members and its network of 500 volunteers. SERÇEV is working towards finding permanent solutions to issues related to education and healthcare that prevent individual­s with Cerebral Palsy and their families from actively engaging in social life. Educationa­l/Vocational Training, Awareness Training, and National and Internatio­nal Projects are among the associatio­n’s activities.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye