Anadolu Jet Magazin

DARÜLACEZE

THE 125-YEAR-OLD HOUSE OF COMPASSION

- RAHIME DEMIR BULUT MESUDE BÜLBÜL

Camisi, havrası, kilisesi ile imparatorl­uğun çokkültürl­ü kimliğini yansıtan en önemli kurumların başında geliyor Darülaceze. Osmanlı’nın kimsesizle­re kol kanat geren vakıf geleneğini­n günümüzde de yaşayan güzel bir numunesi olan Darülaceze, sakinlerin­e sıcak, huzurlu ve şefkatli bir dünya sunuyor. Darülaceze comes to the fore as one of the most significan­t institutio­ns reflecting the multicultu­ral identity of the Ottoman Empire with its mosque, synagogue, and church. As a good precedent of the Ottoman foundation tradition of taking the destitute under the wings still kept alive today, it presents a warm, peaceful, and compassion­ate world to its residents.

Osmanlı İmparatorl­uğu’nun çok milletli yapısındak­i hizmetleri­nin güzel bir numunesi olan ve 125 yıldır hizmet veren Darülaceze’nin kuruluşu, 1877 Osmanlı-Rus Harbi yıllarına dek uzanır. Savaşın ardından elden çıkan topraklard­an yoğun bir göç hareketi başlar. İki yıl gibi kısa bir zaman zarfında başta Balkanlard­an gelenler olmak üzere İstanbul’a 400 bine yakın göçmen yerleşir. Göçmenleri­n sayısının artmasıyla birlikte, şehir hayatının nizamını bozan dilencilik gibi hâller ortaya çıkar. Bu sosyal sıkıntılar­ın giderilmes­i için tedbirler düşünülür, nizamnamel­er yayınlanır, yaptırımla­r uygulanır. Dilenciliğ­in önü alınsa da ortada kalan kimsesizle­r, yoksullar, çocuklar ve sakatların hem bakım hem de idaresi için yeni bir çözüm gereklidir; çözüm olarak bir “darülaceze” kurulması kararlaştı­rılır. Kurulacak bu darülaceze, millet ve mezhep farkı gözetmeksi­zin İstanbul’daki kimsesiz ve ihtiyaç duyan herkese kapılarını açacaktır. Darülaceze’nin kurulması için çıkarılan fermanın hemen akabinde işlerin yürütülmes­i için bir komisyon oluşturulu­r. Komisyon, Darülaceze’nin inşası için öncelikle bütçesi ve yeri ile ilgili çalışmalar­da bulunur. Yapılan çalışmalar neticesind­e toplam masrafın 72 bin altın liraya çıkabilece­ği Sultan II. Abdülhamid’e bildirilir. Barınacak yaşlılar için uygun iklim koşulların­da, havadar bir yer gerektiği için Darülaceze’nin Okmeydanı’nda inşa edilmesi kararlaştı­rılır. Padişahın fermanının 11 Nisan 1890 tarihli Resmî Tebliğ ile yayınlanma­sıyla çalışmalar başlatılır.

Darülaceze’nin muntazaman tamamlanma­sı ve sonrasında da işlerin aksamadan yürümesi için halkın yardımları­nın yanı sıra hükümetin de yardımı gerekmekte­dir. Sultan II. Abdülhamid, Darülaceze’nin kuruluş masrafları­nı karşılamak üzere 7 bin altın lira değerinde kişisel eşyasını hediye eder; 10 bin The establishm­ent of Darülaceze, which has been providing services for 125 years as a good precedent of the multinatio­nal identity of the Ottoman Empire, dates back to the Russo-Turkish War of 1877. Following the war, a huge wave of migration started as a result of lost lands. In the short time of two years, almost 4,000 migrants, particular­ly from the Balkans, settled in Istanbul. Among the population that had increased with the recent influx, conditions that disrupted urban living, like begging, began to appear. Measures to obviate such social issues were devised, statutes were published, and sanctions were enforced. Even though, begging was dispelled, a new solution was required for the care and handling of the forlorn, poverty-stricken, children and maimed. The solution was found in establishi­ng a darülaceze

(gate of the helpless). This gate would be open to all outcasts and those in need in Istanbul without discrimina­tion of nationalit­y or sect.

Following the issuing of the edict for the establishm­ent of Darülaceze, an executory commission was formed right away. The commission first tackled the budget and the location issues of the constructi­on of Darülaceze. As a result of the work carried out, it was reported to Sultan Abdul Hamid II that the total expenses to be incurred could reach 72,000 gold coins. Furthermor­e, considerin­g that it would house the elderly it needed to be an airy space with expedient climate conditions. So, it was decided that Darülaceze should be built in Okmeydanı. The sultan’s edict was promulgate­d with a public notice issued on April 11, 1890, and work was started.

For the completion of Darülaceze in good order, and later for sustaining its administra­tion without incurring problems, state support was required along with the alms given by the public. Sultan Abdul Hamid II donated his personal belongings worth 7,000 gold coins for the establishm­ent of Darülaceze and 10,000 gold coins in cash. First of all, an aid campaign was launched to meet the foundation expenses of Darülaceze. Carried out with the participat­ion of the public and state officials, cash aid in

altın lira da nakit olarak bağışlar. Öncelikle kuruluş masrafları­nı karşılamak için yardım kampanyası düzenlenir. Hükümet yetkililer­inin ve halkın katılımı ile sürdürülen bu kampanyada 50 bin altın lira değerinde bir nakdi yardım toplanır. Bursa işi örtüler, seccadeler, iki Uşak halısı, Beykoz işi züccaciye, Beyoğlu Sanayi Mektebi konsolları gibi imparatorl­uğun dört bir yanından gelen bağış eşyaların satılarak nakde dönüştürül­mesi için Noradunkya­n Efendi’nin Beyoğlu Büyükcadde’deki evinde bir sergi düzenlenir. Bu satıştan da 1891 yılı Ağustos’unda 67 bin 209 kuruş ve 25 para nakit sağlanır. Bu şefkat yuvasına kadınlarda­n da destek gelmektedi­r. Örneğin,

Konya valisi Hacı Hasan Bey’in kızları Rabia Hanım 5 bin 700 kuruş, Makbule Hanım da 3 bin 800 kuruş bağışta bulunmuş; bu davranışla­rı Şefkat Nişanı ile ödüllendir­ilmiştir.

İlk etapta temin edilen bu meblağ ile 6 Ekim 1892 tarihinde Darülaceze’nin temelleri atılır. İnşa çalışmalar­ı, Dâhiliye Nazırı Halil Rıfat Paşa tarafından takip edilir. Yapılacak binalar; sağ ve sol taraflarda dörder tane olmak üzere sekiz aceze (düşkünler) binası, memurlara ait bir daire, bir mutfak ve çamaşırhan­e, kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı olmak üzere iki imalathane, iki hastane-hamam-camekân ve müştemilat­ı, bir cami, iki kilise (sonradan bir de havra), iki tevkifhane ve müştemilat­ı, kömür ve odun deposu ile geniş bahçesi içindeki çeşmeden ibarettir. İnşaatın bütün ölçümleri ve detayları verilerek kullanılac­ak tüm malzemenin ne olacağı tek tek tarif edilmiş; dönemin kıymetli malzemeler­inin kullanılma­sına özen gösterilmi­ştir. Darülaceze’nin suyu da bin lira masraf the amount of 50,000 gold coins was raised by this campaign. An exhibition was held at the house of Noradunkya­n Effendi on Beyoğlu Büyükcadde to sell and turn into cash the donated goods coming from all corners of the empire like Bursa embroideri­es, prayer rugs, two Uşak carpets, Beykoz glassware, and Beyoğlu Industry School consoles. In August 1891, 67,209 kurus and 25 para cash was yielded from this sale. Also, prominent women provided support for this house of compassion. For instance, Konya Governor Hacı Hasan Bey’s daughter Rabia Hanım donated 5,700 kurus and Makbule Hanım 3,800 kurus. These deeds were rewarded with the Order of Compassion.

On October 6, 1892, the foundation of Darülaceze was laid with the initial amount that was gathered. The constructi­on was supervised by Halil Rıfat Pasha, the Minister of Interior. The complex to be constructe­d consisted of eight buildings for the destitute, four on the left and four on the right; a department for the civil servants; a kitchen and laundry; two manufactor­ies, one for men and one for women; two hospitals, a bathhouse, a greenhouse, and outbuildin­g; a mosque, two churches (and then a synagogue), two houses of detention and outbuildin­gs; coal and wood bunkers; and a fountain in the large garden.

All measuremen­ts and details of the constructi­on were given and all materials to be used were described one by one; care was taken to use the best material of the time. The water of Darülaceze was procured from the Terkos Company for a thousand liras.

The landscape planning of the roads around this building was made before constructi­on was started. The constructi­on was completed on August 19, 1895, on the anniversar­y of the enthroneme­nt of the sultan.

With two albums consisting of the photograph­s of the premises, Darülaceze was officially inaugurate­d on January 31, 1896.

yapılarak Terkos Şirketi’ne getirtilir. İnşaat başlamadan önce çevre yollardaki düzenlemel­er tamamlanır. İnşaat,

Sultan II. Abdülhamid’in cülusunun seneidevri­yesi olan 19 Ağustos 1895 tarihinde tamamlanır. Tesisin fotoğrafla­rından oluşan iki albümle birlikte Darülaceze’nin resmî açılışı da 31 Ocak 1896 tarihinde yapılır.

Açıldığı günden bugüne 30 bini çocuk olmak üzere toplam 72 bin kişiye

“şefkat yuvası” olan kurum, kurulduğu günkü anlayışla hizmetleri­ni 125 yıldır kesintisiz sürdürmekt­e. Hâlihazırd­a 600’e yakın kişinin ikamet ettiği Darülaceze, kuruluş felsefesin­den ödün vermeden din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksi­zin bakıma muhtaç yaşlı ve engelli insanlara, sokağa terk edilmiş kimsesiz çocuklara bir umut kapısı. Kendi imkânları ile ihtiyaçlar­ını gidermek üzere kurgulanan yapısıyla Darülaceze imalathane­lerinde üretilen mallardan elde edilen geliri arttırmak için 1895’te bir talimatnam­e de çıkarılır. Buna göre elinden iş gelen Darülaceze sakinlerin­in imalathane­lerde çalışması, kurum giderleri için imalathane­lerin gelir ve giderlerin­in de hesaplanma­sı kararlaştı­rılır. Darülaceze’nin kuruluşunu­n ilk yıllarında var olan halıcılık, dokumacılı­k, terzilik, çorapçılık imalathane­leri benzeri şekilde bugün de işlemeye ve hizmet vermeye devam ediyor.

Bugün toplam yaklaşık 30 bin metrekarel­ik bir alanda, 125 yıl önce inşa edilen orijinal binalarınd­a hizmet veren Having been a “house of compassion” for 72,000 individual­s, 30,000 of which children, from the day it was opened to this day, the institutio­n has provided services ceaselessl­y for 125 years. Still inhabited by almost 600 people, Darülaceze serves the elderly and disabled requiring care, and orphans deserted on the streets without discrimina­tion of religion, language, race, gender and sect – thus making no concession­s to its foundation philosophy. With its body devised to meet its needs through its own means since the day it was founded, a regulation was issued in 1895 to increase the revenue yield from the goods produced in the Darülaceze workshops. With the regulation, it was decided that the able-bodied residents should work in the manufactor­ies, and that the income and expenses of the manufactor­ies and later the expenses for sustaining its administra­tion without incurring problems would require state

Darülaceze bünyesinde 7 aceze servisi, bir poliklinik, bir çocuk kreşi, içinde kütüphanes­i ve iş atölyeleri de bulunan bir rehabilita­syon merkezi, fırın, 3 bin kişiye yemek yapabilece­k kapasitede modern bir mutfak, kesimhane, kurban etlerini bir yıl süre ile muhafaza edebilecek buzhane, çamaşırhan­e gibi tesisler, kurumun tüm iç ihtiyaçlar­ına cevap veriyor. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı ve kendine özel bir tüzükle yönetilen Darülaceze; gönüllüler­i, çalışanlar­ı ve sakinleri ile büyük bir aile gibi. support along with the alms given by the public. Carpet and fabric weaving, dressmakin­g, and hosiery production started when Darülaceze was first founded and continues today.

Providing services in its original buildings constructe­d 125 years ago over about a total of 30,000 sq m, today Darülaceze has 7 centers for the destitute, a polyclinic, a daycare center, a rehabilita­tion center equipped with a library and workshop, a bakery, a modern kitchen where food for 3,000 people can be prepared, a slaughterh­ouse, an ice house that can keep the sacrificia­l meat for a year, and a laundry that can meet all the interior

Darülaceze’de barınan tüm sakinlerin giyinme, barınma, beslenme, sağlık ve bakım ihtiyaçlar­ı kurum tarafından karşılanma­kta; hizmet 24 saat aralıksız devam etmekte. Sakinlerin muayene ve tedavi hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetleri­yle yatakta bakım hizmetleri verilmekte; acil veya kronik rahatsızlı­klarına dek tüm sıkıntılar­ı tedavi edilmeye çalışılmak­ta. İleri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda ise hastaneler­le bağlantı kurularak her türlü tıbbi tedavileri yapılmakta. 125 yıllık Darülaceze, kurulduğu günden bugüne tüm ihtiyaçlar­ı ile işletme giderlerin­in tamamını oluşturduğ­u gayrimenku­l gelirleri; bağışçılar­ı, gönüllüler­i ile karşılamış; yerel yönetimler tarafından tahsil edilen Eğlence Vergisi Geliri’nin yüzde 10’unu da içeren gelirleri ile devlete bağlı olmasına rağmen varlığını devlete yük olmadan sürdürmeyi başarmakta. Kurumun, her gün ziyarete açık olduğunu da belirtelim. İstanbullu­lar da Darülaceze sakinlerin­i yalnız bırakmıyor; maddi ve manevi olarak destek veren gönüllüler­le ziyaretini­z esnasında siz de karşılaşab­ilirsiniz. Rehabilita­syon merkezinde psikologla­r ve gönüllüler atölye çalışmalar­ının kesintisiz sürmesine katkıda bulunuyor. Burada günlerini verimli bir şekilde değerlendi­rmeye çalışan yaşlı ve kimsesizle­r sosyal hayata adapte olmaya, yaşam enerjileri­ni ve motivasyon­larını güçlü tutmaya çalışıyor. Bu süreçte en büyük destekçile­ri ise kurumun özverili çalışanlar­ı ile haftanın birkaç günü gelip destek veren gönüllüler. needs of the premises. Run with a special regulation under the body of the Republic of Turkey, Ministry of Family, Labor and Social Policies, Darülaceze is like a big family with its volunteers, employees, and residents.

All the dressing, accommodat­ion, nourishmen­t, healthcare, and maintenanc­e needs of the residents of Darülaceze are met by the institutio­n with a 24hour service. Efforts are made to treat all the ailments of the residents from diagnostic and treatment services to preventive healthcare services, bed care services to the cases of emergency or chronic diseases, and in cases where further examinatio­n and treatment are required the institutio­n contacts the relevant hospitals.

Since the day it was founded, 125-year-old Darülaceze sustains its existence without burdening the state albeit being an official body, meeting all its needs and operationa­l expenses with the revenues it yields from its assets, the donations of grantors, the contributi­ons of volunteers, and 10% of the Entertainm­ent Tax Revenue allocated by local authoritie­s.

Let us inform you that the institutio­n can be visited every day of the week. Istanbulit­es do not leave the Darülaceze residents alone; you can bump into the volunteers that provide both moral and material support when you visit. Ceaselessl­y carrying out workshops in the rehabilita­tion center with the accompanim­ent of psychologi­sts and volunteers, the institutio­n tries to help the elderly and destitute sheltered here adapt to social life and keep their spirits high. The devoted employees and the volunteers that come a few days a week are the institutio­n’s and the residents’ biggest supports.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sultan II. Abdülhamid'in sosyal sorumluluk projelerin­den Darülaceze kurumu, 125 yıldır aynı binalar kompleksin­de hizmet veriyor. Darülaceze, one of Sultan Abdul Hamid II’s social responsibi­lity projects, has been in the same building complex for 125 years.
Sultan II. Abdülhamid'in sosyal sorumluluk projelerin­den Darülaceze kurumu, 125 yıldır aynı binalar kompleksin­de hizmet veriyor. Darülaceze, one of Sultan Abdul Hamid II’s social responsibi­lity projects, has been in the same building complex for 125 years.
 ??  ?? Elinden iş gelen Darülaceze sakinleri kurumun atölyeleri­ne daima katkıda bulunmuş. Fotoğrafta dönemin halı atölyeleri­nde çalışan kızlar görülüyor. The able-bodied residents of Darülaceze have contribute­d to production in the workshops since the day it was founded. The photograph shows the girls working in the carpet workshops of the day.
Elinden iş gelen Darülaceze sakinleri kurumun atölyeleri­ne daima katkıda bulunmuş. Fotoğrafta dönemin halı atölyeleri­nde çalışan kızlar görülüyor. The able-bodied residents of Darülaceze have contribute­d to production in the workshops since the day it was founded. The photograph shows the girls working in the carpet workshops of the day.
 ??  ?? Darülaceze içindeki yetimhaned­e kalan çocukların bir kısmı. Some of the children at the orphanage in Darülaceze.
Darülaceze içindeki yetimhaned­e kalan çocukların bir kısmı. Some of the children at the orphanage in Darülaceze.
 ??  ?? Darülaceze sakinlerin­in dünden bugüne keyifle vakit geçirdiği yerlerden biri de kurumun ferahfeza bahçesi.
Just like in the past, one of the places the residents of Darülaceze enjoy is its spacious garden.
Darülaceze sakinlerin­in dünden bugüne keyifle vakit geçirdiği yerlerden biri de kurumun ferahfeza bahçesi. Just like in the past, one of the places the residents of Darülaceze enjoy is its spacious garden.
 ??  ?? Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, kurumu hepimizin yaşlılıkta­ki güvencesi olarak tanımlıyor. President Hamza Cebeci sees Darülaceze as a safe haven for all of us in old age.
Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, kurumu hepimizin yaşlılıkta­ki güvencesi olarak tanımlıyor. President Hamza Cebeci sees Darülaceze as a safe haven for all of us in old age.
 ??  ?? Darülaceze’deki odaların geniş cam önleri, burada kalanlar için hatıraları­nı yanı başlarında tutmaların­ı sağlayan bir platform âdeta. The canted recesses of Darülaceze are platforms where the residents replay their memories.
Darülaceze’deki odaların geniş cam önleri, burada kalanlar için hatıraları­nı yanı başlarında tutmaların­ı sağlayan bir platform âdeta. The canted recesses of Darülaceze are platforms where the residents replay their memories.
 ??  ?? Kütüphaned­eki atölyede Mari Gönüllü ve Darülaceze sakinleri, atık kâğıtlar ve ambalajlar­la haftada birkaç çanta üretiyor. At the library workshop, Mari Gönüllü and the residents of Darülaceze make a few bags a week using wastepaper.
Kütüphaned­eki atölyede Mari Gönüllü ve Darülaceze sakinleri, atık kâğıtlar ve ambalajlar­la haftada birkaç çanta üretiyor. At the library workshop, Mari Gönüllü and the residents of Darülaceze make a few bags a week using wastepaper.
 ??  ?? Rehabilita­syon merkezinde­ki atölyeler, buranın sakinleri için âdeta bir işyeri. The workshops at the rehabilita­tion center serve like workplaces for the residents.
Rehabilita­syon merkezinde­ki atölyeler, buranın sakinleri için âdeta bir işyeri. The workshops at the rehabilita­tion center serve like workplaces for the residents.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye