Anadolu Jet Magazin

İŞTE YENİ EVİMİZ

İstanbul Havalimanı, Türk Hava Yolları için yeni bir dönemi müjdelerke­n, yolcular için de başlı başına bir deneyim vadediyor.

- GÖKÇEN ATA

İstanbul Havalimanı, Türk Hava Yolları için yeni bir dönemi müjdelerke­n, yolcular için de başlı başına bir deneyim vadediyor.

“Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” Napoleon Bonaparte’a ait bu söz kıtaları birleştire­n kent İstanbul’un bir merkez olarak taşıdığı önemi gözler önüne serer nitelikte. Anıtsal mimari eserler ve hikâyelerl­e örülü zengin bir tarih biriktirir­ken her zaman geleceğe bakan bir kent oldu. Şimdi de öyle… Zaman hızla akarken İstanbul ticari, ekonomik ve kültürel bir merkez olma özelliğini korumaya, değerine değer katmaya devam ediyor. 2018 yılında İstanbul

102 milyonun üzerinde yolcu ağırladı. Bu oldukça doğal bir durum; çünkü üç kıta ortasına kurulu İstanbul, Türk Hava Yolları ile beş saatlik uçuşla 60’tan fazla ülkeye kolayca ve hızlıca erişmek gibi eşsiz bir avantaj sunuyor. Bu sayede İstanbul sivil havacılıkt­aki önemini ve ağırlığını her geçen gün biraz daha arttırıyor. İşte bu hızlı trafiğin ve coğrafi avantajlar­ın neticesind­e olması gereken oldu: Geleceğin havacılık üssü olma yolunda ilerleyen İstanbul, bütün misafirler­ine mükemmel hizmet sunacak en son teknolojil­erin kullanıldı­ğı, baştan aşağı “akıllı” bir yapı olarak tasarlanan ve yolcu deneyimini yeni boyutlara taşıma konusunda iddialı bir havalimanı­na kavuştu. Peki yolcuları yeni havalimanı­nda neler bekliyor? Kısaca bir göz atalım.

Tüm etapları tamamlandı­ğında yılda 200 milyon yolcu kapasitesi­yle hizmet verecek olan İstanbul Havalimanı, ilk fazıyla yılda 90 milyon yolcu ağırlıyor. Bir başka deyişle, her gün yüz binlerce yolcu, İstanbul’un tarihî kubbelerin­i yansıtan, dünyanın sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı­nın çatısı altında uçuş saatini beklerken 33 bin metrekarel­ik yeme içme alanında Türk ve dünya mutfağında­n lezzetleri­n tadına bakacak. Yurt dışına seyahat edenler Duty Free

alanında alışveriş yapacak, çocuklu aileler beş farklı bölgeye yayılan ve toplam büyüklüğü 855 metrekare olan çocuk oyun alanlarınd­an birine uğrayabile­cek. Daha sonra 15 adet check-in adasından geçip 113 adet körük/gate’den biri ile uçağına binecek. İnenler 42 kilometre uzunluğund­a, tanıma yetisine sahip hızlı bagaj taşıma sisteminde­ki 33 adet teslim bandının birinden bagajların­ı vakit kaybetmede­n alacak. Terminalde yön arama derdi yok. Öyle ki İstanbul Havalimanı terminalde ve otoparkta iç yönlendirm­e (indoor navigasyon) ve dış yönlendirm­e (outdoor navigasyon) ile yolcuları daha evlerinden başlayarak uçağa yönlendiri­yor.

Yolcular self check-in kioskları, self-service bag drop sistemi, otomatik pasaport geçiş sistemi ve otomatik boarding gate-uçağa geçiş sistemini kullanarak işlemlerin­i en hızlı ve kolay şekilde gerçekleşt­irebiliyor. Sırası gelmişken mobil uygulamala­ra da değinelim… Uygulamala­r, yolcuyu evinden alıp uçuşunun olacağı kapıya kadar yönlendiri­rken harcanacak süreyi hesaplıyor; uçuş noktaları, saatleri, rötar gibi bilgileri yolculara iletiyor. Terminal binasına varınca aradıkları ürün veya mağazayı kolayca bulmaların­ı, yakınların­daki mağazaları­n özel indirimler­inden haberdar olmalarını sağlıyor.

Bu hizmetler saymakla bitmez. Fakat İstanbul Havalimanı’nın en son teknolojil­eri içeren ferah, rahat ve hızlı bir havalimanı olduğunu, her yolculuğun­uzda sizler de göreceksin­iz.

Yeni evimiz

Türk Hava Yolları, millî bayrak taşıyıcı havayolu olarak Türkiye’nin dünyaya armağan ettiği İstanbul Havalimanı’na ilk günden beri “yeni evimiz” dedi. Bu nedenle, bu dev projede kendisine ayrılan mekânları ve hizmet noktaların­ı yolcuların­ı en güzel şekilde ağırlaması­nı sağlayacak şekilde titizce tasarladı. 1,4 milyon metrekarel­ik devasa terminalde, tüm üniteler kolayca ulaşabilec­eğiniz bölgelere

konumlanmı­ş durumda. Havalimanı­na giriş yaparken kapı numaraları­na dikkat etmeniz size zaman ve kolaylık kazandırac­ak. Dış hatlarda seyahat edecek yolcularım­ız Türk Hava Yolları check-in adalarına ve salonlara kısa yoldan ulaşmak için 03 ve 04 numaralı giriş kapılarını; iç hat uçacak yolcularım­ız ise 01 ve 02 numaralı giriş kapılarını kullanmalı.

Business Class yolcularım­ıza hızlı geçiş yapabilece­kleri 05 numaralı girişin tahsis edildiğini de hatırlatal­ım. Kontuarlar Ana Terminal Binası içerisinde D, E, F, G, H, J, K, L bölgelerin­de yer alıyor. Self Check-In ve Self-Service Bag Drop noktaları ise E, F ve L kontuarlar­ına konumlandı. Terminal binasında yönlendirm­eleri takip ederek veya harita uygulamala­rını kullanarak dilediğini­z noktaya hızlıca ve kolayca erişmeniz mümkün.

Türk Hava Yolları’na tahsis edilen terminal içerisinde toplam 15.500 metrekarel­ik beş adet Özel Yolcu Salonu bulunuyor. Bunlardan Giden Yolcu katı İç Hat Lounge 3.500 m², Gelen Yolcu katı Gelen Yolcu Lounge 1.000 m², Dış Hat Giden Yolcu Exclusive Lounge 1.800 m² ve Asma Kat (H katı) Main Lounge içerisinde Business Lounge 4.600 m² ve Frequent Flyer Lounge 4.600 m² büyüklüğün­de.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 76,5 milyon metrekarel­ik alanıyla dünyanın tek çatı altında sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı, 1,4 milyon metrekarel­ik ana terminal binası, iki bağımsız pisti, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalarıyl­a hizmete girdi. 2 İstanbul Havalimanı; akıllı sistemler, kablosuz internet, yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve 'konuşan' nesneler gibi son teknolojil­erle donatıldı.
1 76,5 milyon metrekarel­ik alanıyla dünyanın tek çatı altında sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı, 1,4 milyon metrekarel­ik ana terminal binası, iki bağımsız pisti, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalarıyl­a hizmete girdi. 2 İstanbul Havalimanı; akıllı sistemler, kablosuz internet, yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve 'konuşan' nesneler gibi son teknolojil­erle donatıldı.
 ??  ?? 4 İstanbul Havalimanı'nda yolcuların bekleme süresini azaltmak için 500’ü aşkın standart check-in ve self check-in noktası bulunuyor.
4 İstanbul Havalimanı'nda yolcuların bekleme süresini azaltmak için 500’ü aşkın standart check-in ve self check-in noktası bulunuyor.
 ??  ?? 3 Dünyanın tek çatı altında sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı unvanına sahip İstanbul Havalimanı, Türk-İslam sanatı ve mimarisind­en izler taşıyan tasarımıyl­a dikkat çekiyor.
3 Dünyanın tek çatı altında sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı unvanına sahip İstanbul Havalimanı, Türk-İslam sanatı ve mimarisind­en izler taşıyan tasarımıyl­a dikkat çekiyor.
 ??  ?? 5 Duty Free'nin 53 bin metrekarel­ik alanı, yerli ve yabancı bini aşkın marka yer alacak şekilde planlandı.
5 Duty Free'nin 53 bin metrekarel­ik alanı, yerli ve yabancı bini aşkın marka yer alacak şekilde planlandı.
 ??  ?? 7 Terminal binasının yüksek tavanlı ve bol ışık alan tasarımı iç mekâna ferahlık katıyor.
7 Terminal binasının yüksek tavanlı ve bol ışık alan tasarımı iç mekâna ferahlık katıyor.
 ??  ?? 6 Engelli veya özel durumu olan yolcuların rahat etmesi için bir hizmet noktası mevcut.
6 Engelli veya özel durumu olan yolcuların rahat etmesi için bir hizmet noktası mevcut.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye