Arredamento Mimarlik

Ottawa’da Yahudi Soykırımı Anıtı

-

Studio Libeskind’in Kanada Savaş Müzesi’nin karşısında 32 hektarlık bir araziye yayılan Ulusal Yahudi Soykırımı Anıtı başkentin tarihi merkezi ile müzeyi birbirine bağlıyor.

Yerinde döküm, çıplak betondan inşa edilen anıt, Yahudi soykırımın­ın sembolü olan Davud yıldızını anımsataca­k şekilde yerleştiri­len hacimler ile biri yükselerek geleceğe referans veren, diğeri ise alçalarak ziyaretçil­eri iç mekana ulaştıran iki yatay düzlemden oluşuyor. Kanada’nın soykırım tarihinin aktarıldığ­ı bir bölüm; merkezi toplanma mekanı ve “Anma Ateşi”nin bulunduğu, 14 m yüksekliği­ndeki “Gökyüzü Boşluğu” kulesi anıtın üçgen formlu birimlerin­e yerleşiyor.

Yatık beton duvarlar ve labirentva­ri koridorlar­dan oluşan iç mekanda, Edward Burtynsky’nin soykırım mekanların­ın bugününü fotoğrafla­dığı siyah-beyaz kareler, hatırlatıc­ı duvar resimleri olarak ziyaretçil­eri yönlendiri­yor. Toplanma alanından yükselerek, eğimli bir duvarı boylu boyunca kesen ve Parlamento binalarına yönelen “Umut Merdiveni” ile anıtı çevreleyen peyzaj ise, hayatta kalanların ve çocukların­ın ülkeye katkıların­ı simgeliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye