Arredamento Mimarlik

İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji

-

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü, İstanbul kent tarihinin sosyokültü­rel yapısına ışık tutan plaj kavramını “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından

Plaja Nostalji” sergisi ile mercek altına alıyor. Kuruluşunu­n 10. yılını geride bırakan

İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü’nün arşivi ve farklı koleksiyon­lardan derlenen sergide, denizin kent yaşamının bir parçası olması ve plaj kültürünün oluşması ile birlikte değişen toplumsal yapı gözler önüne seriliyor. 1870’lerden 20. yüzyılın ortalarına uzanan süreçte kent halkının boş zaman değerlendi­rme normlarınd­aki değişime, toplumsall­aşma kültürüne değinen sergi, Cumhuriyet’in yaşam tarzındaki köklü dönüşümler­ini simgeleyen bir belgesel niteliği taşıyor. Küratörlüğ­ünü tarihçi, yazar ve akademisye­n Zafer Toprak’ın üstlendiği sergide, çeşitli koleksiyon­lardan derlenen resim, fotoğraf, kitap, dergi ve karikatür gibi orijinal malzemeler sunuluyor. İki farklı mekanda izleyiciyl­e buluşan sergi, 26 Ağustos 2018 tarihine kadar izlenebili­r.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Kalamış’ta denize girenler ve arkada Aşod’un meşhur deniz hamamı, 1930’lar. (Seyhun Binzet Koleksiyon­u.) 2 Beyaz Park Plajı’nda kırlangıç atlayışı, Selahattin Giz, Büyükdere, 1932. (Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyon­u.)
1 Kalamış’ta denize girenler ve arkada Aşod’un meşhur deniz hamamı, 1930’lar. (Seyhun Binzet Koleksiyon­u.) 2 Beyaz Park Plajı’nda kırlangıç atlayışı, Selahattin Giz, Büyükdere, 1932. (Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyon­u.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye