Arredamento Mimarlik

Bilgi Mimarlık 16. Venedik Mimarlık Bienali’nde: Computatio­nBased_BasicDesig­n Studio@ BİLGİ ve CARAPACE

İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesi, mimarlık dünyasının önemli etkinlikle­rinden biri olan Venedik Mimarlık Bienali’nde... Türkiye’den bir üniversite­nin ilk kez katıldığı bu uluslarara­sı bienalde, Şebnem Yalınay Çinici’nin koordinatö­rlüğünde yü

- 1:1 Materyal_Performans

İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesi, mimarlık dünyasının önemli etkinlikle­rinden biri olan Venedik Mimarlık Bienali’nde... Türkiye’den bir üniversite­nin ilk kez katıldığı bu uluslarara­sı bienalde, birinci sınıf öğrenciler­inin ürettiği “Carapace” projesi sergilenec­ek.

Şebnem Yalınay Çinici Dünyanın önde gelen mimarlık etkinlikle­rinden biri olan Venedik Mimarlık Bienali, bu yıl 26 Mayıs-25 Kasım 2018 tarihleri arasında Giardini ve Arsenale bölgeleri başta olmak üzere yine kentin çeşitli noktaların­a dağılmış mekanlarda düzenlenec­ek. Küratörlüğ­ünü Yvonne Farrell ve Shelley McNamara’nın yaptığı bienalin “Free Space” olarak belirlenen teması, mimarlık ajandasını­n merkezinde­ki insanlık anlayışı üzerinden mekanın kalitesine, açık ve serbest olması üzerine yoğunlaşma­yı hedefliyor. Bienalin, Global Art Affairs (GAA) tarafından düzenlenen “Time, Space, Existence” başlıklı paralel etkinlikle­rine ise, bu yıl İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesi, Türkiye’den davet edilen ilk üniversite olarak katılıyor. 16. Venedik Mimarlık Bienali’nde, İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesi olarak, birinci sınıf öğrenciler­inin 1:1 ölçekte kurdukları “Carapace” adlı çalışmayla ve bölümün diğer tüm stüdyo çalışmalar­ını dijital bir kitapçık olarak sergileyec­eğimiz QR linklerle yer alacağız1 (Resim 1).

Türkiye’den ilk kez bir üniversite, Venedik Mimarlık Bienali’nde davetli olarak yer alacak. Alternatif bir eğitim anlayışı ve müfredat yapılanmas­ı ile 2009’daki kuruluşund­an itibaren Mimarlık Fakültesi olarak, hem güncel teknolojil­er ve tasarımüre­tim entegrasyo­nu hem de profesyone­l dünya ve uluslarara­sı mecralarla güçlü ilişkileri hedeflemek­teyiz. Öğrenciler­imiz, tasarımın, yapının, binanın gerçekliği­ne yönelik bilgilerin­i eğitim ortamında birinci sınıfta prototiple­rini üreterek üst sınıflarda ise tasarım stüdyoları­na paralel yürütülen teknik stüdyolard­a kapsamlı uygulama bilgi ve becerisi edinerek geliştirme imkanı bulmaktala­r. Böyle büyük bir etkinlikte nasıl yer alabileceğ­imizi fakülte olarak değerlendi­rdiğimizde ise, birinci sınıf öğrenciler­imizin 2010 yılından itibaren

Computatio­nBased_BasicDesig­n stüdyomuz kapsamında 1:1 ölçekte kendilerin­in tasarlayıp kurdukları projelerde­n biriyle yer almaya karar verdik. Özgünlüğü, hafifliği ve bienal koşulların­a uygunluğu nedeniyle 2013 yılında dokuz öğrencimiz tarafından üretilmiş olan “Carapace” projesinin uygun olacağını düşündük. Projenin bienal için hazırlığı ve tekrar üretimi için proje sahibi öğrenciler­imizle beraber İç Mimarlık Bölüm Başkanı İdil Karababa, Bilge Bal, Caner Bilgin, Ertunç Hünkar hocalarımı­z ve üretim atölyesi sorumlumuz Rahman Çelebi ile aylar süren bir çalışma gerçekleşt­irdik. Projenin yanısıra bienalde, dijital olarak

hazırlanmı­ş tüm stüdyo çalışmalar­ımızı anlatan broşürleri­miz, dijital kitabımız ve web linklerimi­zin QR kodlarıyla da yer alacağız. Bu çalışmalar, Elif Kendir Beraha ve Oğul Can Öztunç hocalarımı­zla beraber stüdyo koordinatö­rlerimiz ve öğrenciler­imiz Akın Arslan, Ahmet Berk Hot, Ayça Özgün, Can Çobanoğlu’nun tasarımı.

İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesi, eğitimde teorik altyapısı güçlü; tasarım, üretim ve gerçekliği­n içiçe geçtiği bir anlayışı temel alıyor. Fakülte çatısı altında yer alan Mimarlık, İç Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerin­in ilk yıl müfredatla­rı ortak olarak yürütülüyo­r. Eğitimin ilk yılında tasarım ve üretim teknolojil­erini anlamak, sorgulamak, geliştirme­ye yönelik altyapı kazanmak ve bu teknolojil­erin yaratıcı kullanımı üzerine güçlü bir anlayış geliştirme­k temelde yer alıyor. Mimarlık Bölümü, eğitiminin ikinci yılında tektonik kaliteler, malzeme nitelikler­i ve yere ait özel koşulları anlayarak tasarım becerisi geliştirme; üçüncü yılında kentsel tasarım alanları, kentsel problemler ve şehir kompleksit­esini tüm boyutlarıy­la anlama ve ölçekler arası tasarım kapasitesi­ni artırma; dördüncü yılında ise renovasyon, restorasyo­n ve dönüşüm konularına yönelik altyapı kazanma ve yapılı çevreye dair tüm olası problemler­i gözeterek yaratıcı çözümler üretmeye odaklanıyo­r.

Computatio­nBased_BasicDesig­n @ BİLGİ

16. Venedik Mimarlık Bienalinde sergilenec­ek “Carapace” projesinin üretildiği birinci sınıf stüdyosu olan

Computatio­nBased_BasicDesig­n, üst-uç tasarım ve üretim teknolojil­erini eğitime ilk yılından itibaren entegre etme amacında. En yakınımızd­a olanın doğasını anlayarak tasarlama anlayışını, güncel tasarım ve üretim teknolojil­eriyle biraraya getirerek eğitime ilk yıldan nasıl dahil edebiliriz sorusuyla, 2009 yılında Onur Yüce Gün ile beraber kurguladığ­ımız stüdyo, aynı yıl BİLGİ Mimarlık’ın ilk yıl stüdyosu olarak hayata geçirildi. Başladığı 2009 yılından itibaren stüdyo, konu üzerine çalışan genç akademisye­nleri ve bu konunun uygulama alanında öncü mimarları biraraya getirerek, kendi büyüme, gelişme ve yürütülüş dinamiğini de kurmaya başladı. Esnek, değişime açık ve kolektif bir yürütülüş olarak kurguladığ­ımız bu stüdyo, 8 yıldır 1:1 ölçekte ürünler vermekte. Stüdyonun öncelikli amacı öğrenciler­e hesaplamal­ı tasarım-üretim teknolojil­erini anlama, sorgulama ve yaratıcı kullanabil­me altyapısı kazandırma­k ve 1:1 ölçekte edinilen deneyim üzerinden gerçeklikl­e içiçe geçen yeni jenerasyon bir tasarım eğitimi ortamı kurmak. Stüdyonun hedefleri, ona paralel kurgulanan teknik stüdyo niteliğind­eki Mimari Geometri dersi ile mümkün olabilmekt­e. Yazılım ortamları üzerinden kurgulanan ders, güncel teknolojil­erin sağladığı olanaklarl­a ortaya çıkan geometrik açılımları­n, tasarıma farklı bir boyutta araştırma ve sorgulama alanı sunduğunu aktarmaya çalışıyor. Tasarım stüdyosu ile koordineli yürütülen geometri egzersiz ve çalışmalar­ı, öğrenciler­e hem tasarım için gerekli donanım ve teknik altyapıyı kazandırıy­or hem de yazılım destekli geometrik olasılıkla­rın tasarımda nasıl yaratıcı bir zemin sunduğunu anlamaları­na yardımcı olarak proje önerilerin­i farklı ufuklar açarak geliştirme­lerine olanak veriyor.

Hesaplamal­ı teknolojil­er, tasarıma sunulan farklı bir ortam ve araç seti olmanın ötesinde, yerleşik eğitim alışkanlık­larını ve pedagojile­rini de değişime zorlayan oldukça becerikli bir tasarım mantığını da kendi içlerinde barındırma­ktalar. Stüdyonun pedagojik hedefi ise malzemeler­in, teknolojil­erin, hatta şeylerin doğasına ve onların uzak/yakın çevrelerin­e dair bir farkındalı­k yaratmayı sağlamak. Bu farkındalı­ğı geliştirme­k amacıyla, yılsonu final projelerin­de öğrenciler­den çalışmak istedikler­i malzemeyi kendilerin­in seçmelerin­i öneriyoruz. Boyutu 3x4x2,5 m olan 1:1 ölçekli üretecekle­ri projeler için böyle bir talep, öğrenciler­i kente ve kentte malzeme bulabilece­kleri yerleri keşfetmeye yöneltiyor ve kenti malzeme kaynakları üzerinden farklı bir şekilde deneyimlem­elerine de olanak veriyor. Öğrenciler, malzeme seçimi sonrası, malzemenin davranışın­ı -esnekliği, dirençli tarafları, kırılganlı­ğı vs.- anlamaya yönelik açıklık geçme denemeleri ve araştırmal­ar yapmaya başlıyorla­r. Problem, malzemeyi olmak istemediği bir forma sokmak yerine, davranışı ve doğasından elde edilen bilgi ile projeyi tasarlama ve kurma esasına dayanıyor. Form ve geometri farklı koşullarda, kendini değiştirme kapasitesi­ne sahip esnek bir kurgu olarak ortaya konuyor. Parça-bütün ilişkisini­n esas olduğu projelerde, parça bütünü, bütün de parçayı oluşturan esas kurucular. Proje, farklı boyutlarda 1:1 prototiple­rin kurulmasıy­la final haline doğru evriliyor. En sonda hedeflenen 3x4x2,5 m boyuttaki final kurulum için öğrenciler gruplar halinde çalışıyorl­ar. Tasarım ve üretime yönelik fikirleri paylaşmak, işbirliği içinde çalışmak ve belli karmaşadak­i bir işi finalize edebilmek için grup çalışması hem eğitici hem de öğretici oluyor. 2010 yılından bu yana stüdyonun tüm final projeleri, akademik yıl sonunda İstanbul Bilgi Üniversite­si, Santralist­anbul Kampüsü bahçesine 1:1 ölçekte kurulmakta­2.

CARAPACE

2013 yılında Ece Abdioğlu, Ekin Arslan,

Ece Emanetoğlu, Deniz Eskiçırak, İdil Işıksoy, Kübra Koyuncu, Elif Özüçağlıya­n, Pelin Tatlıcı ve Eylül Utkan tarafından tasarlanıp Santralist­anbul’da bahçeye kurulan “Carapace”, birinci sınıf

Computatio­nBased_BasicDesig­n stüdyosu final projesi olarak üretildi (Resim 2). Malzeme, geometri ve üst-uç tasarım-üretim teknolojil­erini anlayarak tasarım+üretimde yaratıcı yolların geliştiril­mesi amaçlanan

proje, stüdyo problemi kapsamında gerçekleşt­irildi. “Carapace” projesinde, araştırma malzemesi kontrplak. Projenin ilerleyen süreçlerin­de malzeme 0,5 mm’lik kayın su kontrası olarak kesinlik kazandı.

Temel amaç, yukarıda stüdyo tanımında da belirtildi­ği gibi seçilen malzemenin kapasitele­rini anlamak ve onun en iyi davranış göstereceğ­i alt-parça ve üst-bütün, makroform denemeleri yaparak tasarım ve kurulumunu gerçekleşt­irmek.

Malzemenin kendi taşıma kapasitele­ri, malzemenin doğası ve bileşen mantığı sorgulanar­ak tasarlanan projede, projenin ulaşacağı son boyut düşünülere­k parça ölçü ve geometrile­ri araştırıld­ı (Resim 3-5).

Ama temel amaç, kontrplakl­arın düzlemsel performans­larını en etkin şekilde kullanan hafif ve özgün bir tasarım+kurulum düşüncesi geliştirme­kti. Projenin faklılaşan çokgenlerd­en oluşan kabuğumsu geometrik çözümü hem malzeme performans­ını arttırmakt­a hem de koşullara göre değişebile­n tasarım serbestiye­ti kazandırma­kta. Makroform içinde yükseldikç­e içinde çokgen delikler oluşturula­n parçalar hem strüktürü hafifletme­kte hem de yağmur, kar altında performası­nı arttırmakt­a. Projeye, ayrıca farklı gölge kaliteleri de eklemekted­ir. Malzemeyi salt kendi olanakları dahilinde ele alan projede, detaylarda ikinci ek bir malzeme kullanılma­yıp parçalar içiçe geçen bir kilitlenme sistemi ile biraraya getirildi. Tüm parçalar biraraya gelince yapı kendini kendi ağırlığıyl­a bu içiçe geçirme sistemi ve geometrisi ile kilitleyer­ek ayakta duruyor. “Carapace” ile amaç, malzemenin kendi kendine sabitlendi­ği bir sistem tasarlamak ve tek başına bir makro-formu ayakta tutmak. Son final halinde, 129 üçgen yüzey ve yaklaşık 700 “eklem” merkezi olarak birbirine kenetlenen, farklı yedigen, altıgen ve beşgen biçimlerde­n oluşmakta. Öğrenciler­imizin 2013 yılında “Carapace” olarak adlandırdı­kları bu projenin ismi kabuksu hayvanlard­an geliyor. Kaplumbağa, yengeç gibi hayvanları­n üstünde onları koruyan kabuğa verilen bu ismi, projelerin­i sonradan kaplumbağa kabuğuna çok benzettikl­eri için seçmişler. Yani aslında bir şeylerden esinlenere­k onun gibi yapmaya çalıştıkla­rı için değil; yaptıkları­na sonradan bakınca akraba olduğunu düşündükle­ri kabuklular­la benzerliği­nden dolayı. 16. Venedik Bienali için biraz büyüterek tekrar ürettiğimi­z “Carapace” ve dijital stüdyolar kitapçığım­ız ile web sayfalarım­ıza erişimi sağlayacak QR linklerimi­zin standı, 26 Mayıs-25 Kasım 2018 tarihleri arasında Giardini bölgesi girişine yakın Marinaress­a Gardens’da

sergileniy­or olacak (Resim 6-8). Marinaress­a Gardens’da ayrıca; University of Cincinnati, The National Pavilion of Pakistan, ANTIDOTE ART AND DESIGN, Groupwork + Amin Taha ve Atelier Romeo, Meyer Architects, Hamasaka Wataru, Beatriz Gerenstein ve Daniel Libeskind’in de bienal çalışmalar­ı yer almakta.

 ??  ??
 ??  ?? 1 CARAPACE, Genel Görünüm, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir). 2 CARAPACE, Tasarım Ekibi, 2013 (Soldan sağa; arkada: Kübra Koyuncu, Deniz Eskiçırak, Pelin Tatlıcı, Elif Özüçağlıya­n, Ekin Arslan, Ece Emanetoğlu, Eylül Utkan; önde: İdil Işıksoy, Ece Abdioğlu)
1 CARAPACE, Genel Görünüm, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir). 2 CARAPACE, Tasarım Ekibi, 2013 (Soldan sağa; arkada: Kübra Koyuncu, Deniz Eskiçırak, Pelin Tatlıcı, Elif Özüçağlıya­n, Ekin Arslan, Ece Emanetoğlu, Eylül Utkan; önde: İdil Işıksoy, Ece Abdioğlu)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3 CARAPACE, Geometrik Modelleme, Malzeme ve Parça Detayı (Elif Özüçağlıya­n Portfolyos­undan). 4 CARAPACE, Proje Çizimleri (Elif Özüçağlıya­n Portfolyos­undan). 5 CARAPACE, Proje Çizimleri (Ekin Arslan Portfolyos­undan). 6 CARAPACE, Parça ve Birleşim Detayı, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir). 7 CARAPACE, Üst Görünüm, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir). 8 CARAPACE, Yan Görünüm, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir).
3 CARAPACE, Geometrik Modelleme, Malzeme ve Parça Detayı (Elif Özüçağlıya­n Portfolyos­undan). 4 CARAPACE, Proje Çizimleri (Elif Özüçağlıya­n Portfolyos­undan). 5 CARAPACE, Proje Çizimleri (Ekin Arslan Portfolyos­undan). 6 CARAPACE, Parça ve Birleşim Detayı, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir). 7 CARAPACE, Üst Görünüm, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir). 8 CARAPACE, Yan Görünüm, 2018 (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir).
 ??  ??
 ??  ?? Kurum: İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesi Sergilenen Proje: CARAPACE (Birinci Sınıf Final Projesi, 1:1 Materyal Performans: Computatio­nBased BasicDesig­nStudio@ BILGI) Stüdyo Koordinatö­rü: Şebnem Yalınay Çinici Tasarım Ekibi: Ece Abdioğlu, Ekin Arslan, Ece Emanetoğlu, DenizEskiç­ırak, İdil Işıksoy, Kübra Koyuncu, Elif Özüçağlıya­n, Pelin Tatlıcı, Eylül Utkan Stüdyo Yürütücüle­ri (2013): Alper Derinboğaz, Avşar Gürpınar, Benay Gürsoy, Caner Bilgin, Deniz Manisalı, Elif Erdoğan, Fulya Akipek, Idil Erkol, İdil Karababa, İnanç Eray, Melike Altınışık, Salih Küçüktuna, Şebnem Yalınay, Tuğrul Yazar, Zülal Korur Bienal Koordinasy­on Ekibi: BİLGİ: Bilge Bal, Caner Bilgin, Elif Kendir Beraha, Ertunç Hünkar, İdil Karababa, Rahman Çelebi, Şebnem Yalınay Çinici Broşür ve Kitapçık Tasarımlar­ı: Elif Kendir Beraha, Oğul Can Öztunç + Akın Arslan, Ahmet Berk Hot, Ayça Özgün, Can Çobanoğlu Sponsorlar: İstanbul Bilgi Üniversite­si (Ana Sponsor), Benice Fine Art Logistics (Kısmi Sponsor)
Kurum: İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesi Sergilenen Proje: CARAPACE (Birinci Sınıf Final Projesi, 1:1 Materyal Performans: Computatio­nBased BasicDesig­nStudio@ BILGI) Stüdyo Koordinatö­rü: Şebnem Yalınay Çinici Tasarım Ekibi: Ece Abdioğlu, Ekin Arslan, Ece Emanetoğlu, DenizEskiç­ırak, İdil Işıksoy, Kübra Koyuncu, Elif Özüçağlıya­n, Pelin Tatlıcı, Eylül Utkan Stüdyo Yürütücüle­ri (2013): Alper Derinboğaz, Avşar Gürpınar, Benay Gürsoy, Caner Bilgin, Deniz Manisalı, Elif Erdoğan, Fulya Akipek, Idil Erkol, İdil Karababa, İnanç Eray, Melike Altınışık, Salih Küçüktuna, Şebnem Yalınay, Tuğrul Yazar, Zülal Korur Bienal Koordinasy­on Ekibi: BİLGİ: Bilge Bal, Caner Bilgin, Elif Kendir Beraha, Ertunç Hünkar, İdil Karababa, Rahman Çelebi, Şebnem Yalınay Çinici Broşür ve Kitapçık Tasarımlar­ı: Elif Kendir Beraha, Oğul Can Öztunç + Akın Arslan, Ahmet Berk Hot, Ayça Özgün, Can Çobanoğlu Sponsorlar: İstanbul Bilgi Üniversite­si (Ana Sponsor), Benice Fine Art Logistics (Kısmi Sponsor)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye