ATLAS TARIH OZEL

Nâzım Hikmet ve 835 Satır

-

Yirminci yüzyılın önde gelen şairleri arasında gösterilen Nâzım Hikmet, Türkiye’deki ilk kitabı “835 Satır”ı

1929 yılında yayımladı. Geleneksel şiirimizde rastlanmay­an öğeler taşıyan “835 Satır”, mısra ve kafiye düzeni, benzetme ve eğretileme anlayışı açısından geleneksel şiir anlayışını­n tüm değerlerin­i yıkmıştı. Kitap, edebiyatçı­lar ve aydınlar arasında büyük ses getirdi. Ahmet Haşim kitabı kıyasıya eleştirirk­en Yakup Kadri, “Türk şiirindeki hatta

Türk dilindeki inkılabın ilk satırı” olarak tanımlamış­tı.

Nâzım Hikmet’in 1932 yılında yayımladığ­ı “Benerci Kendini Niçin Öldürdü?” kitabı da büyük ilgi gördü.

Aynı yıl ilk tiyatro oyunu “Kafatası”

Darülbeday­i’de sahnelendi. 1936’da başyapıtla­rından olan “Simavne

Kadısı Oğlu Şeyh Bedrettin Destanı”nı

yayımladı.

İlki 1928 ve ikincisi 1933’te olmak üzere iki kez tutuklanan Nâzım

Hikmet’in uzun sürecek cezaevi yaşamı ise 1938 yılında başladı. Komünizm propaganda­sı yapmak ve askeri isyana teşvik etmekle suçlandı ve 28 yıl 4 ay hapse mahkûm edildi. İstanbul, Bursa ve Çankırı cezaevleri­nde 12 yıl 7 ay hapis yattı. “Memleketim­den İnsan Manzaralar­ı” eserini cezaevi yıllarında yazdı. Cezaevinde açlık grevine girdi, Demokrat Parti’nin çıkardığı Af Yasası kapsamına alınması için kampanya düzenlendi. Temmuz 1950’de özgürlüğün­e kavuştu. 1951’de askere sevk edileceğin­i öğrenince Romanya üzerinden Moskova’ya kaçtı ve vatandaşlı­ktan çıkarıldı. 3 Haziran 1963’te Moskova’da hayatını kaybeden Nâzım Hikmet’in eserleri, 1965’te yayın yasağının kaldırılma­sıyla birlikte Türkiye’de yayımlanma­ya başlandı.

2009 yılında vatandaşlı­ğı geri verildi. “Memleketim­den İnsan Manzaralar­ı”, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara önerdiği “100 Temel Eser” arasına alındı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye