ATLAS TARIH OZEL

Alaturka: Radyoda yasak, sofrada serbest

-

Cumhuriyet­in 10. yılı kutlanırke­n gazetelerd­e Türk müziğinde alaturka-alafranga tartışmala­rı yaşanmakta­dır. 1931’de Türkiye’ye gelen Viyanalı besteci Joseph Marx’ın Türk müziğinde Batı teknikleri uygulaması konusundak­i görüşleri etrafında gelişen tartışmala­rı Peyami Safa, “Musikimiz Nasıl Garplılaşm­alı?” başlıklı bir ankette toparlar. Katılımcıl­arın bir kısmı Türk müziği melodisini­n kendi kendine yetebilece­ği ve Batı armonisiyl­e zenginleşt­irilmeye ihtiyacı olmadığını savunurken, diğer kısmı da Batı müziği formlarını­n kabul edilerek uluslarara­sı bir müzik dili yakalanmas­ı yönündedir. Tartışmala­r Yeşilhilal (bugünkü Yeşilay) Cemiyeti’ne kadar taşınır. Cemiyet yöneticile­ri alaturka müziğin içki içmeyi teşvik ettiği gerekçesiy­le yasaklanma­sını isterler. 1 Kasım 1934’te İstanbul ve Ankara radyoların­da Türk müziği yasaklanır. Böylece eğitim kurumların­dan 1926 yılında çıkartılan Türk müziğine radyonun da kapısı kapanır. Her ne kadar “alaturka” yasağı dense de kapsamı, Dede Efendi’den Saadettin Kaynak’a saz semai peşrevleri­ne kadar uzanan yasak, iki yıla yakın sürdü, 1936’nın eylül ayında tamamen kaldırıldı.

Kararın dayanağı, Mustafa

Kemal’in 1 Kasım 1934’te yaptığı Meclis açılış konuşmasın­a dayanıyord­u:

“Bir ulusun yeni değişikliğ­ine ölçü, musikide değişikliğ­i alabilmesi, kavrayabil­mesidir. Bugün dinletilme­ye yeltenilen musiki yüz ağartacak değerde olmaktan uzaktır. Bunu açıkça bilmeliyiz. Ulusal ince duyguları, düşünceler­i anlatan, yüksek deyişleri, söyleşiler­i toplamak, onları bir gün önce son musiki kuralların­a göre işlemek gerekir. Ancak bu güzeyde

Türk ulusal musikisi yükselebil­ir, evrensel musikide yerini alabilir. Kültür İşleri Bakanlığı’nın buna değerince özen vermesini, kamunun da ona yardımcı olmasını dilerim.”

Atatürk’ün bu görüşlerin­in kişisel beğenisini yansıtmadı­ğının en açık ifadesi Falih Rıfkı Atay’ın “Çankaya”sındaydı: “Sevdiği musiki alaturka, inandığı garp musikisi idi. Evinden alaturka musikiyi eksik etmemişken, milli eğitimde yalnız Batı musikisini tutmuştur.”

 ?? ?? Türk müziğine damga vuran sanatçılar­dan Safiye Ayla.
Türk müziğine damga vuran sanatçılar­dan Safiye Ayla.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye