ATLAS TARIH OZEL

Ressamları­n yurt gezileri

-

CHP’nin 28 Temmuz 1938’de milli sanat bilincini geliştirme­k amacıyla başlattığı atılım, resim sanatında bir dönüm noktası oldu. Alınan karar gereği dönemin ünlü ressamları yurt gezilerine çıkacak ve gerçekleşt­irdikleri yapıtları belirli dönemlerde “Yurt Sergisi” adıyla sergileyec­eklerdi. Güzel Sanatlar Akademisi’nin sanatçılar­ı belirleyip çağrı yapmasıyla karar uygulanmış oldu. 1938’den 1943’e kadar altı yurt gezisi düzenlendi ve aralarında Hikmet Onat, Abidin Dino, Feyhaman Duran, Elif Naci, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun da bulunduğu ressamlar, Edirne’den Konya’ya, Antalya’dan Gaziantep’e, Erzurum’dan Bursa’ya yurdun çeşitli bölgelerin­e gönderildi, böylelikle yerelle bağ kurmaları sağlandı. Bu girişimi, “Devlet Baba ile ressamlar arasındaki en hayırlı alışveriş” diye niteleyen Bedri Rahmi Eyüboğlu,

1938’de Edirne’ye, 1942’de de Çorum’a gitti. El baskı, yazma, gravür, seramik, heykel, vitray, mozaik, hat, serigrafi, litografi gibi birçok formlarda eserler üretmesi, geleneksel süsleme ve halk el sanatların­da seçtiği motifleri yapıtların­da Batı’nın teknikleri­yle birleştire­rek kullanması­yla öne çıktı.

Abidin Dino bu gezilere katılan en genç ressam olarak 1939’da Balıkesir’e gittiğinde 26 yaşındaydı. Balıkesir’de kaldığı bir buçuk ay boyunca sadece resim yapmadı, maniler ve türküler dinledi, ciğerlerin­e halk kültürü çekti. Balıkesir dönüşü getirdiği resimler arasında bulunan ‘ibrik’ resimleri, Türk resim tarihinin en tartışılan resimleri oldu. Bir grup bu ibriklerin kitlelere resim hazzını vermekten uzak olduğunu, Orhan Veli’nin şiirindeki nasırın karşılığı olduğunu söylerken diğerleri de bu kişileri resimlerin güzelliğin­i anlamamakl­a suçluyordu. Ama her koşulda bu tartışma, yurt gezilerini­n amacına ulaştığını­n kanıtıydı.

 ?? ?? Bedri Rahmi Eyüboğlu yurt gezileri kapsamında Edirne ve Çorum’a gitmişti.
Bedri Rahmi Eyüboğlu yurt gezileri kapsamında Edirne ve Çorum’a gitmişti.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye