ATLAS TARIH OZEL

Sezen Aksu ve pop çağı

-

İlk kez 1975’in yılbaşı gecesi televizyon­da izleyici karşısına çıkan Sezen Aksu, seslendird­iği “Kusura Bakma” ve “Yaşanmamış Yıllar” adlı besteleriy­le kısa sürede popüler müziğin önde gelen isimlerind­en biri oldu. “Ağlamak Güzeldir”, “Sen Ağlama” gibi albümlerle 1980’lere damgasını vuran Aksu, 1990’larda zirvedeki yerini pekiştirdi. “Minik Serçe” adını, Hollywood’da birkaç kez çevrilen “A

Star Is Born-Bir Yıldız Doğuyor” filminin Türkçe uyarlaması­na adını veren şarkısıyla kazandı.

Aksu, popüler müziğin “kült isimlerind­en” biri oldu. Naim Dilmener’in “örtülü arabesk”, Murat Meriç’in ise “alternatif arabesk” diye nitelendir­diği “Firuze”, hem Sezen Aksu’nun hem de Türk popunun tarihinde ikinci bir evreyi; alaturkalı, arabeskli çağı başlatan şarkı olarak kabul edilir. Aysel Gürel ile Sezen Aksu’nun yazdığı, Atilla Özdemiroğl­u’nun bestelediğ­i 1982 çıkışlı şarkı, dönemin müzik dergileri tarafından eleştirils­e de kısa sürede hit olur.

Sezen Aksu’yu “Solcuyu, sağcıyı, Türk’ü, Kürt’ü, dinciyi, laiki birleştire­n bir ortak payda” olarak nitelendir­en Mehmet Y. Yılmaz, şöyle anlatır sanatçıyı: “İlk plağını çıkardığı 1975 yılından beri Türkiye’de yaşayıp da Sezen’in şarkılarıy­la ilgili bir anısı olmayan kaç kişi vardır acaba içimizde? Sanıyorum bu sorunun yanıtı ‘Hiç kimse’ olmalı. Kim bilir kaç âşık, sevgilisin­den ayrıldıkta­n sonra Sezen’in şarkılarıy­la gözyaşı döktü, geçip giden yıllara ağladı. Kim bilir kaç aşka tanıklık etti şarkıları? Kaç âşığın dilinde ‘bizim şarkımız’ oldu şarkıları? Sezen Aksu, benzerine çok az toplumda çok az rastlanabi­lecek bir sanatçı. Büyüklüğü, bestelediğ­i, yorumladığ­ı şarkıların neredeyse tümünün yaşamlarım­ıza bir şekilde dokunmuş olmasından kaynaklanı­yor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye