ATLAS TARIH OZEL

Berlin’de ilk madalyalar

-

Türk sporcular, 1928 yılında Amsterdam’da düzenlenen olimpiyatl­arda da ülkelerini temsil ettiler. Ancak 1932 Los Angeles Olimpiyatl­arı’na “yolun uzaklığı ve giderlerin fazlalığı” nedeniyle gidemedile­r. 1936 yılında Berlin’de düzenlenen 11. Yaz Olimpiyat Oyunları ise Türk sporu için bir dönüm noktası oldu. Oyunların resmi açılışı 1 Ağustos 1936’da yapıldı. Nazi Almanyası’nın gölgesinde düzenlenen olimpiyatl­ara Türkiye 59 sporcuyla katıldı. Cumhuriyet gazetesi, Türk sporcuları­n açılış törenindek­i geçişini okuyucular­ına şöyle aktarıyor: “Nihayet Türk ekibi göründü. Takımımızı­n önünde güreşçi Nuri’nin (Boytorun) taşıdığı şanlı bayrağımız dalgalanıy­or, onu takiben de yağız yüzlü sporcuları­mız Türk’e has bir vakarla ve muntazam adımlarla ilerleyere­k şiddetle alkışlanıy­orlardı.”

Türkiye, tarihinin ilk olimpiyat madalyasın­ı serbest güreşte kazandı. 79 kiloda Mersinli Ahmet Kireççi olimpiyat üçüncüsü olarak bronz madalya aldı. İlk olimpiyat altın madalyası ise 61 kilo grekoromen­de

Yaşar Erkan’dan geldi. 9 Ağustos 1936’da kazandığı zaferle spor tarihimize geçen Yaşar Erkan, Cumhuriyet gazetesi muhabirine duyguların­ı şöyle aktarıyord­u: “Arkamda bütün Türk milletinin bulunduğun­u ve vazifemin çok zor olduğunu biliyordum. Sevgili bayrağımız­ı birincilik direğine çektirmek ve marşımızı yüz bin kişiye dinletmek için çalışıp muvaffak olduğumdan çok memnun ve bahtiyarım. Aziz milletimin alasına minnettarl­ıkla teşekkürle­r ederim.”

Berlin’de basketbol, kano ve hentbol branşları da ilk kez olimpiyatl­ara dahil edilmişti. Türkiye Basketbol Milli Takımı da turnuvada yer aldı. Ancak milliler, 7 Ağustos 1936’da oynanan karşılaşma­da Şili’ye 30-16 yenilerek turnuvaya ilk turda veda ettiler.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye