ATLAS TARIH OZEL

2000’ler futbolun altın çağı

-

Galatasara­y, 17 Mayıs 2000’de Kopenhag’da oynanan UEFA Kupası finalinde Arsenal’i penaltılar­la yenerek şampiyon oldu. Galatasara­y’ı büyük zafere götüren yol, Şampiyonla­r Ligi’nde Milan’a karşı son dakikada atılan penaltı golüyle açılmıştı. Milan’ı 3-2 yenen Galatasara­y yoluna UEFA Kupası’nda devam etti. Sırasıyla Bologna, Borussia Dortmund, Real Mallorca ve Leeds United’ı eleyerek finale çıktı. Arsenal maçının 90 dakikası ve uzatma devreleri golsüz beraberlik­le sonuçlandı. Seri penaltılar­ın sonuncusun­u gole çeviren Popescu kupayı Türkiye’ye getirdi. Galatasara­y, UEFA zaferinden bir yıl sonra bu kez Real Madrid’i 2-1 yenerek UEFA Süper Kupası’nı da müzesine götürdü.

Türk Milli Futbol Takımı, 2002 yılında Japonya ve Güney Kore’de düzenlenen Dünya Kupası’nda tarihinin en büyük başarısına imza attı. Grup maçlarında

Brezilya’ya 2-1 yenilen milliler, Kosta Rika ile 1-1 berabere kaldı ve son maçı 3-0 kazanarak gruptan çıktı. İkinci turda ev sahibi Japonya’yı 1-0 yenen Türkiye, çeyrek finalde Senegal’i İlhan Mansız’ın altın golüyle eledi. Yarı finalde bir kez daha Brezilya ile karşılaşan Türkiye, rakibine 1-0 mağlup oldu. Güney Kore ile üçüncülük maçına çıkan milliler, 3-2 kazanarak Dünya Kupası’nı Brezilya ve Almanya’nın ardından üçüncü bitirdi.

2002 Dünya Kupası’nda üçüncü olan Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonas­ı’nda bu başarısını tekrarladı. İlk maçında Portekiz’e 2-0 yenilen Türkiye, ikinci maçında İsviçre’yi 2-1, son maçında Çek Cumhuriyet­i’ni

3-2 mağlup ederek gruptan çıktı. Çeyrek finalde Hırvatista­n’ı penaltılar­la eleyen Türkiye, yarı finalde Almanya’nın rakibi oldu. Maçı 3-2 kaybeden Türkiye, turnuvayı üçüncü tamamladı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Türkiye A Milli Futbol Takımı 2002’de dünya, 2008’de Avrupa üçüncüsü oldu (üstte). Galatasara­y, 2000 yılında UEFA Kupası’nı ve Süper Kupa’yı kazandı.
Türkiye A Milli Futbol Takımı 2002’de dünya, 2008’de Avrupa üçüncüsü oldu (üstte). Galatasara­y, 2000 yılında UEFA Kupası’nı ve Süper Kupa’yı kazandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye