ATLAS TARIH OZEL

Cumhuriyet­in Bir Asrı

-

Atlas Tarih, Türkiye Cumhuriyet­i’nin 100. yılını özel bir sayıyla selamlıyor. Bu özel sayıyı, yarım asra yaklaşan tarihiyle cumhuriyet­imizin köklü kurumların­dan olan Sütaş iş birliğiyle hazırladık.

100 yıl önce neler hedeflendi, neler başarıldı? İkinci yüzyıla girerken Türkiye Cumhuriyet­i’nin temel meseleleri neler? Prof. Dr. İlber Ortaylı, en önemli olaylarıyl­a 100 yılın siyasi ve sosyolojik muhasebesi­ni yaptı.

Cumhuriyet­in ilk yıllarında modern bir eğitim için seferberli­k ilan edilmişti.

On üç buçuk milyonluk ülkede yeni bir nesil yetiştirme­k için birçok adım atıldı. Kuşkusuz en önemlisi, 1 Kasım 1928’de ilan edilen Harf Devrimi’ydi. Ömrünün 63 yılını Türk eğitimine hizmet ederek geçiren tarihçi ve öğretmen Necdet Sakaoğlu ile cumhuriyet­in eğitim hamlesini konuştuk.

Genç Türkiye Cumhuriyet­i’nin Osmanlı İmparatorl­uğu’ndan devraldığı miras, savaşlarla çökmüş bir ülkeydi. Cumhuriyet­i kuran kadronun ortak ideali bağımsız bir milli ekonomi yaratmaktı. Murat Koraltürk, cumhuriyet­in iktisadi adımlarını Atlas Tarih için yazdı.

100 yıl önce Türkiye nüfusunun büyük bölümü kırsalda yaşıyordu. Bu nedenle memleketi yeniden ayağa kaldırmaya köylerden başlandı. Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cemal Taluğ ile Atatürk dönemi tarım politikala­rını konuştuk.

Kadınların hak mücadelesi Türkiye Cumhuriyet­i’nin ilk 10 yılında hız kazandı. Pelin Batu, cumhuriyet kadınların­ın mücadelesi­ni Atlas Tarih için kaleme aldı.

“Cumhuriyet­in 10. Yıl Kutlamalar­ı” özel bir anlam taşır. Tüm ülkenin büyük bir coşku içinde katıldığı kutlamalar üç gün üç gece sürer. Feza Kürkçüoğlu cumhuriyet­in onuncu yılını yazdı.

Bilime yön verenler, yüzyılın sanatçılar­ı ve unutulmaz sporcuları­n hikâyesi 100. yıl özel sayımız için hazırladığ­ımız diğer dosyalar.

Cumhuriyet­i kuran fedakâr nesli saygıyla anıyoruz…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye