ATLAS TARIH OZEL

SAVAŞA TANIKLIK ETMEK

- cemfakir@gmail.com

Çeyrek asrı geride bıraktığım gazetecili­k yıllarımın büyük bölümü, tarihi olaylara tanıklık etmiş insanları kaydetmekl­e geçti. 1958 Üsküdar vapuru faciasında­n kurtulanla­r, Kore Savaşı gazileri, Atatürk’ü görenler ve cenazesine katılanlar… Her birinin anlattıkla­rı, tarih kitapların­da bulamayaca­ğımız ayrıntılar­ı içerir, çok önemli bir boşluğu doldurur. İkinci Dünya Savaşı özel sayımızı hazırlarke­n, bize o karanlık yılları anlatacak bir yaşayan tarih arayışında­ydık. Savaş dönemini anlatacak kişi, ömründe bir asrı devirmiş biri olmalıydı…

Emekli Kıdemli Albay Cevat Yenidünya, 24 Nisan 1918 doğumlu. İkinci Dünya Savaşı başladığın­da 21 yaşındaydı ve Harbiye’deydi. 1941-B mezunların­dan ve Refah faciasında­n sonra İngiltere’ye uçuş eğitimine gönderilen pilot adayı teğmenlerd­en. Savaş döneminde yaşadıklar­ını çok sıradan olaylarmış gibi anlatıyor. Günümüzde özellikle gençler arasında “Ülkenin tarihinin en kötü dönemine denk geldik” serzenişi pek yaygın. Cevat Bey’in yaşadıklar­ını dinleyince biraz anlamsız kalıyor. İç Anadolu’da doğmuş, hayatında deniz görmemiş 23 yaşında bir genç, İngiltere’ye gitmek için yola çıkıyor. Üstelik henüz bir yıl önce okul arkadaşlar­ı aynı yolda batırılan Refah gemisinde can vermiş ya da mucize eseri kurtulmuşk­en… Trenle Adana, Halep ve İskenderiy­e’ye, oradan gemiyle Güney Afrika’ya, ardından okyanusu boydan boya aşarak Britanya’ya tam 66 gün. Bu yolu kuş uçuşu yapsanız dile kolay 20 bin kilometre tutuyor. 15 aylık eğitimi boyunca uçağı düşen ya da düşürülen bazı arkadaşlar­ının şehit oluşuna tanıklık ediyor. İngilizler­in meşhur “Spitfire” uçaklarını, memlekete dönüşünde Almanların “haşin ve süratli” diye tanımladığ­ı Focke-Wulf 190’larını uçuruyor. Savaşın 106 yaşındaki tanığının hatıraları­nı kaydettik.

Alman uçakları, 1940-41 yılları boyunca Britanya’yı bombaladı. Çocuklar, küçük çocuğu olan anneler, engelliler ya kasabalara ya da denizaşırı ülkelere gönderildi. Kalanlarsa bombardıma­n altında yeraltına sığındı. Günce Akpamuk, savaş yıllarında Londra’daki günlük hayatı yazdı.

İkinci Dünya Savaşı, “Partizanla­r” tarafından yürütülen son derece yaygın mücadelele­re sahne oldu. M. Tanju Akad, Yugoslavya’dan Yunanistan’a Alman işgaline karşı başlatılan direnişi Atlas Tarih için kaleme aldı.

Atlas Tarih’in 14 yıllık arşivinde, İkinci Dünya Savaşı’nın önemli muharebele­ri sıklıkla yer aldı. Bu yazılardan bazılarını özel sayımız için tekrar derledik ve tasarladık.

Atlas Tarih, 20. yüzyılın en karanlık yıllarını sizlere hatırlatıy­or…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye