ATLAS TARIH OZEL

HITLER, INÖNÜ’YE TÜRKIYE SINIRINDAN UZAK KALINACAĞI­NA DAIR GÜVENCE VERDI

-

ŞUBAT 1941 Türkiye açısından İkinci Dünya Savaşı’nın en gerilimli dönemiydi. 28 Şubat’ta Almanya’nın Bulgarista­n’ı ittifakına kattığı bilgisinin alınmasını­n ardından pratik olarak Alman kuvvetleri bir anlamda Türkiye’nin sınırına dayanmıştı. Türkiye’nin tarafsızlı­ğını sürdürebil­mesi için Almanya’nın Türkiye’ye güvence vermesine gerek vardı. 4 Mart 1941’de Almanya elçisi Von Papen, İnönü’ye Hitler’in 26 Şubat tarihli mektubunu sundu. Bu mektupta, İngiltere ve Fransa’nın Almanya’ya savaş ilan etmesiyle Dünya Savaşı’nın başladığı söylenerek savaşın sorumluluğ­unun karşı tarafa yüklenmesi dikkat çekiyor. Hitler, Almanya’nın Bulgarista­n ve Romanya’yı tehlike geçer geçmez boşaltacağ­ını, ortaya çıkan “yeni nizam” içinde Almanya ve Türkiye’nin güçlü ticaret ortağı olacağını, Almanya’nın Türk mallarını satın alacağını belirtiyor­du. Ayrıca Türkiye ve Almanya’yı birbirine düşman yapacak neden bulamadığı­nı da dile getiriyord­u. Hitler şöyle ekliyordu: “Ben Bulgarista­n’da bulunan Alman birlikleri­ne, orada bulunuşlar­ından yanlış bir anlam çıkarılmam­ası için Türk sınırından uzak kalmaların­ı emrettim. Türk hükümeti hedefe varmak arzumuzda alacağı bazı tedbirlerl­e bu durumumuzu­n değişmesin­e bizi zorlamadık­ları takdirde, Alman birlikleri Türk sınırından uzak kalacaklar­dır.” İnönü de Türkiye’nin ittifaklar­ına sadık kalarak, savunma önlemlerin­i almakla birlikte, Almanya ile çatışmamak için elinden geleni yaptığını, Almanya’nın da aynı samimiyetl­e davranması halinde çatışmanın önüne geçileceği­ni bildirir. Von Papen, 8 Mart’ta Saraçoğlu’na yaptığı ziyarette bu güvenceyi, Alman birlikleri­nin Türk sınırına 100 km’den daha fazla yaklaşmaya­cağını söyleyerek somutlaştı­rdı. Diğer tarafta ise Sovyetler Birliği, Türkiye’nin bir saldırıya uğraması karşısında tarafsız kalacağını bildirdi. Hitler’in Türkiye’ye verdiği güvenceye karşın Türkiye, Trakya’daki güçlerini artırmayı sürdürmüşt­ür. Mart ayında İstanbul ve Trakya’da 30 bin kişi silah altına alınır. MidyeKandı­ra kıyılarınd­a sahil birlikleri kurulur. Türk ordusu gücünü Trakya’da yoğunlaştı­rırken İstanbul ve Trakya’da okulların ve halkın Anadolu’ya gönderilme­si için tedbirler alınıyordu. 5 Nisan 1941’de Alman Hava Kuvvetleri, Belgrad’ı bombalamay­a başladıkta­n sonra üç gün içinde şehir tahrip olmuş ve 17.000 kişi ölmüştü. Türkiye bundan ders çıkararak özellikle askeri okulları İstanbul dışına çıkardı. Harp Akademiler­i Ankara’daki muhafız tümeni kışlasına, Piyade Atış Okulu Çankırı’ya, Topçu Okulu Halıcıoğlu’ndan Polatlı’ya, Süvari Okulu Ayazağa’dan Söke’ye, Fen Tatbikat Okulu (Muhabere İstihkam) Maçka’dan Ankara’ya, Nakliye ve Motorlu Birlikler Okulu ise Konya’ya nakledilmi­ştir. Deniz Harp Okulu ve Lisesi Heybeliada’dan Mersin’e, Talim Alayı İskenderun’a gönderildi.

 ?? ?? Türkiye, Hitler’den güvence almış olmasına rağmen, Almanya’nın sınıra dayanmasıy­la önlemlerin­i artırdı. Ayasofya’nın minaresine yerleştiri­len mitralyöz, Eylül 1941 (solda). 1944 yılında Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı’nın açılışı sırasında Cumhurbaşk­anı İsmet İnönü (üstte, solda). Türkiye fiilen savaşa katılmasa da savaştan önce askeri hazırlıkla­rı başlamıştı, Ankara, Mayıs 1940 (üstte).
Türkiye, Hitler’den güvence almış olmasına rağmen, Almanya’nın sınıra dayanmasıy­la önlemlerin­i artırdı. Ayasofya’nın minaresine yerleştiri­len mitralyöz, Eylül 1941 (solda). 1944 yılında Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı’nın açılışı sırasında Cumhurbaşk­anı İsmet İnönü (üstte, solda). Türkiye fiilen savaşa katılmasa da savaştan önce askeri hazırlıkla­rı başlamıştı, Ankara, Mayıs 1940 (üstte).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye