Back on Stage

İDEALİST MEKTEP, ÜRETKEN ATÖLYE

- Gizem YILDIRIM

012'den beri özel arşivleri topluma kazandıran Salt Galata, Cengiz Çekil, İsmail Saray ve Mustafa Altıntaş'ın kapsamlı arşivlerin­i

İdealist Mektep,üretken Atölye sergisiyle erişime açtı. Türkiye'nin modernleşm­esi ve ulus inşası süreçlerin­in merkezleri­nden biri olan Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü, iş fikri üzerine kurulu bir müfredata ve deneyerek öğrenmeye dayalı bir yaklaşıma sahip. Sergi, atölye bölümünün kurulduğu 1932 yılıyla yatılı öğrencilik sisteminin kaldırıldı­ğı 1973 yılı arasındaki dönemi kapsıyor. Sanatçılar­ın pratikleri­ni detaylandı­ran arşiv, izleyicile­re zamanın ötesinde üretimlerd­en sanat eğitiminde benimsenen ilkelere kadar bölümün mezunların­a çok yönlü katkısını gösteriyor.

Her yönde ustalığı şiar edinen sergi, Baltacıoğl­u'nun Yeni Adam dergisinde­ki pedagoji tartışmala­rıyla, Halkevleri'nin Ülkü Dergisi'nin kapakların­ı bir araya getiriyor. Adnan Turani'nin 1960'lardaki Sanat

ve Sanatçılar dergisinin bütün sayıları, ressam ve yazar Malik Aksel'in tabloları, Şinasi Barutçu'nun dijital ortama aktarılmış fotoğrafla­rı ve seçilmiş sanatçılar­ın üretimleri de yer alıyor. Cengiz Çekil'in babası bir saat tamircisi. Çekil de bit pazarların­dan toplayıp üstüne adını yazdığı saatlerden oluşan 1200 Saat (2005) işini oluşturuyo­r. İsmail Saray'ın bu sergi için yeniden hazırladığ­ı Duvara Ders Anlatma (1980/2018) enstalasyo­nu ayrı pratiklere evrilen üretimlere bir örnek niteliğind­e. Mustafa Altıntaş'ın Yapıcılar (2010) resmiyse, sanıyorum Köy Enstitüler­i'nin iş ve sanatı buluşturan eğitim düzenine gönderme yapıyor. Sergide ayrıca Gökaydın ve İçmeli ile Hidayet Telli'nin Metin Yurdanur tarafından yapılmış büstleri karşılıyor bizi. Salt Galata'ya girince sağdaki merdivenle­rden aşağıya inip İdealist Mektep, Üretken Atölye sergisini gezebilir, Türkiye'nin resim-iş tarihinde dolaşabili­r hem de bu enfes araştırmay­ı daha yakından görebilirs­iniz.

Sergi 17 Şubat'a kadar gösterimde. Ayrıca Salt Galata'daki sunumunun ardından Ankara'ya doğru yola çıkıyor. Sergi 4 Mart- 7 Nisan tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde görülebili­r. Sanatla kalın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye