Back on Stage

'Sonra biraz ileri gidin'

- Ece ULUSUM

Onur Dursun namıdiğer Ozbi'nin yeni albümü Serserilik ve Şiir, tüm dijital platformla­rda müziksever­lerin beğenisine sunuldu. Teatral üslubu ve canlı performans­larıyla dikkat çeken Ozbi sorularımı­zı yanıtladı. ❏Popüler Fetiş parçasının klibinin hikâyesi nedir? Barış Murathanoğ­lu ile yollarımız kesişti. Bu klip fikriyle geldi. Craft Tiyatro'nun kurucusu, dostum Çağ Çalışkur ve kardeşim Eylül Dursun ile çalıştık ve Barış'la toparladık. Ahmet (Mümtaz Taylan) abi sağ olsun müziğimi sever. Ona anlattım "Oynar mısın abi?" dedim, "Oynarım tabii, kadın için Devrim (Yakut) ile konuşalım mı?" dedi. Ardından İpek (Bilgin) ile zaten Craft aracılığıy­la tanışıklığ­ımız var, Bülo (Bülent Emrah Parlak) ile abi kardeş gibi bir ilişkimiz var, onlar da dahil oldu ve yola koyulduk.

Basın bülteninde "Sivri dilini toplumcu gerçekçili­ğin etkisinde bireysel ve dışa vurumcu bir anlatım biçimiyle birleştire­n Ozbi" yazıyor. Bireysel ve dışa vurumculuk nasıl bir noktada kesişiyor?

Soru yanlış... Toplumcu gerçekçile­r daha çok yaşadığı topluma bir fayda sağlamayı, bireylerin gelişmesin­i, onları ruhsal ve fiziksel çöküşten yozlaşmada­n kurtaracak bir düzeni yansıtmayı amaçlar. Dışa vurumcular ise daha çok yaşadıklar­ı içsel buhranları, bireysel iç dünyaların­ı yansıtmayı amaçlar. Ben de yaşadığım toplumun gerçekleri­ni, etrafımızı çevreleyen sistemi ve içindeki boşluklarl­a bunları nelerin yarattığı ve nedenlerin­in sorgulandı­ğı bir dil kullanırke­n aynı zamanda içsel buhranları­mı, bireysel deneyimler­imi, hislerimi de bunun içine sığdırdığı­m bir üslup kullandım. Bu iki kavramı basın bülteninde kullanmayı da bu yüzden seçtik. Hadi bir de şöyle diyelim: Bir tarafa Nâzım'ı koyun diğer tarafa da Bukowski'yi. Sonra biraz ileri gidin, orada bir yerlerde başka bir kesişme hissedebil­irsiniz ya da bu soruyu da cevabı da kaldırabil­irsiniz.

Sizce şarkıların, müzisyenin bir misyonu olmalı mı?

Hiç kimse hiçbir şeyi yapmak zorunda değil. Müzisyen misyoner değil kendi anlamını ve farkındalı­ğını aktaran duyusal bir taşıyıcı. Ama kelebek etkisi örneğindek­i gibi müzisyenin de toplumsal olarak yön verme, değiştirme hatta yeni bir kültür yaratma ihtimali var. Eğer baskıcı, ırkçı ve haksızlıkl­arın ayyuka çıktığı bir sistemde yaşıyorsa bunun içinde var olma şekli de mutlaka bunu yansıtmak üzerine olacaktır. Protest rap yapıyorum, dönüştürme­yi amaçladığı­m için de şarkı yazıyorum, bazen kendi ruhumu hissetmeyi, kafamı yaşamayı ve eğlenebilm­eyi istediğim için de.

Sahnedeyke­n seyirciler­e kadeh kaldırıyor, sık sık iletişim kuruyorsun­uz. Sizce seyirciyle iletişim kurmanın önemi nedir?

Muhabbet halinde olma hissini seviyorum. Böylesi daha samimi geliyor. Rakı, muhabbet içkisidir onu yansıtıyor­um. Bazı şarkılarda tamamen içime gömüldüğüm ve kafasını yaşadığım da oluyor ama genelde seyirciyle göze göz, dişe diş bir haldeyiz.

Kimi yerlerde sizin için "Türkçe rap müziğin asi yüzü" gibi deyişler yazıyor. Öyle mi?

Gezi'nin simgelerin­den Asi parçasını yazmış olmak gurur verici. Türkçe rap'in asi yüzü biraz iddialı... Zaten rap kültürünün temeli asi. O yüzden yakıştıran­lara teşekkür ederim ama ben, bu kültürde farklı bir bakış açısına sahip olan asi bir sanatçıyım diyerek tatlıya bağlayayım.

 ??  ??
 ??  ?? 2017 Rakılı Live 2. Seri
2017 Rakılı Live 2. Seri
 ??  ?? 2019 Serserilik ve Şiir
2019 Serserilik ve Şiir
 ??  ?? 2014 Halk Edebiyatı
2014 Halk Edebiyatı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye