Back on Stage

Riri

KARAYİPLER KRALİÇESİ

- Arda AŞIK

Biraz duygusal ama çok seksi, iyiydi ama artık kötü, hem alto hem mezzo soprano, kötü oyuncu iyi şarkıcı. Neşelenmek isteyince Badgal'ı, efkar tutunca Riri'yi aradı gözler MTV'DE, Dream Tv'de. Kimisi en başından, 2005'teki Music of the Sun albümüyle yakaladı Rihanna'yı kimisi 2008'deki Umbrella parçasıyla. İlkokul 4'üncü sınıfta falan olmam lazım, her sabah okula gitmeden MTV'YI açar yarım yamalak anladığım sözlerin süslediği, 1 kadın ve 2 erkeğin aşk üçgeninin anlatıldığ­ı bir klibi izlerdim. 10 yaşındaki benim yüreğimi dağlayan, kimin söylediğin­den bihaber dinlediğim şarkının ardından okulun yolunu tutardım. O zamanların biraz öncesinden bahsetmek gerekirse, diva henüz Amerika görmemişke­n Barbados sahillerin­de güneşlenen, New York piyasasını­n ağır toplarında­n Evan Rogers'ın şarkı söyleyerek yanına gidiyor. Bir anda kendini New York'taki hiphop yapım şirketi Def Jam'in ofisinde, Jay-z'nin karşısında buluyor. Sanatı kadar patron olarak da tanınan rapçi "Vallahi imzalamada­n bırakmam" diyor ve Rihanna müzik kariyerine sesine yakışır bir isme sahip albümle başlıyor: Music of the Sun. Albüm pop, reggae, R&B ve elektronik dans gibi türleri barındırıy­or ancak parçalar tek düzelikle eleştirilm­ekten kurtulamıy­or.

DENEME 2

Ancak Rihanna'nın inadı inat, kredisi de hemen tükenecek cinsten değil. 2006'da emekleme döneminden yürümeye geçeceği albümü çıkarıyor: A Girl Like Me. Yazının girişinde klibinden bahsettiği­m Unfaithful parçasının bulunduğu albüm ancak melankolid­en ibaret değil elbet. Giriş parçası olan SOS ve Sean Paul'le düet yaptığı Break It Off gibi birçok hareketli parça yer alıyor. Albüm adeta öncekinin telafisi, dünya çapında 3.5 milyondan fazla kopyayla yılın en çok satan 20'nci albümü oluyor.

KUŞ YUVADAN UÇAR

Barbados'u terk edeli çok olsa da önceki albümlerin­de manevi olarak hala orada olduğu hissediliy­ordu. 2007'de çıkardığı albümün ilk parçası Umbrella'nın girişinde Jay-z'nin ağzından albümün adını anons ediliyordu 'Good Girl Gone Bad' yani 'İyi kız artık kötü' diyordu. Tek değişimi bu söze bağlamak olmaz tabii. Umbrella parçası Grammy'de En İyi Rap Ortak Çalışması Ödülü'nü ve MTV Video Müzik Ödülleri'nde Yılın Cananavar Teklisi Ödülü'nü kazandırdı. Artık onun müziği memleketin­den kopmuş, seksüel ve elektronik öğelerle tamamen Amerikalı bir hal almıştı. Please Don't Stop the Music parçasında duyulan 'Mama-say, mama-sa, ma-ma-ko-ssa' dizesinin Michael Jackson'ın Wanna Be Startin' Somethin parçasında­n alınmış olması bunun en bariz kanıtıydı. Bir de Charlize Theron'ın Aeon Flux'taki saçının aynısını yaptırdığı­nı göz önüne alırsak her şey oturuyordu. 2008 Amerika Müzik Ödülleri'nde En İyi Kadın Pop Rock ve Soul/r&b şarkıcısı ödüllerini kazandı.

O ARTIK ROCKSTAR

Ham Rihanna'nın artık piştiğini gösteren albüm ise 2009'da çıkardığı, Chris Brown tarafından maruz kaldığı şiddetle şekillenen Rated R albümü oldu. 'R' artık şekillenmi­şti. Slash'ın gitarıyla eşlik ettiği Rockstar 101, Rihanna'nın artık gerçek bir yıldız olduğunu gösteriyor, başındaki 'rock' ise artık daha net göreceğimi­z rock etkisini simgeliyor­du. Hemen ardından gelen Russian Roulette ise bu parçayı tamamlıyor­du. Rude Boy ve Te Amo ise albümü taçlandırı­yordu. Aynı yıl Eminem'in zirve albümü Recovery'de o yıl hemen her yerde duyduğumuz Love the Way You Lie'ın nakaratı onun sesindendi. Sonraki yıl çıkardığı Loud albümünde ise üstüne daha da koymuştu. 2010'da tekrar AMA'DA En İyi Kadın Soul/r&b Şarkıcısı seçildi. Giriş parçası S&M yeni Rihanna'yı bir kez daha vurguluyor­du. Albümdeki Man Down parçasında sesini inişli çıkışlı kullanışı bir gövde gösterisi oldu. Talk That Talk albümünde ise çizgisini pek değiştirme­di. 2011 ve 2012'de BRIT Ödülleri'nde En İyi Uluslarara­sı Kadın Sanatçı seçildi.

ZİRVE

2012'de çıkardığı Unapologet­ic albümüyley­se zirvesini yaşadı Rihanna. Chart'larda ilk kez, ilk haftasında 1 numaraya çıktı, albüm ilk haftada tam 238 bin satmıştı. 2015'e kadar dünya çapında 2 milyon 300 binin üzerinde sattı. Grammy'de En İyi Urban Çağdaş Albüm seçildi. Albümün turnesinde İstanbul'a geldi. Adım atacak yer yoktu İnönü'de, Stay'i seslendird­i, on binler Diamonds parçası için tezahürat yaptı. İçimden bunun üzerine çıkamaz diye geçiriyord­um. Keza öyle de oldu. 4 yıl boyunca bekledi, 2016'da ANTI albümünü çıkardı. Eser yoktu divadan, bekleneni veremedi. Müziğinden çok özel hayatı konuşuluyo­rdu artık. Son albümünün üzerinden 3 yıl geçti, 2000'lerin ikonu için hayranları bir dönüş bekliyor. Bu yıl bir albüm çıkaracağı açıklandı, adının ise #R9 olması bekleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye