Back on Stage

PLAYLIST BAĞIMLILIĞ­I

- Ece ULUSUM

Dünden kalma bir sabaha uyandığını­zda yapacağını­z ilk şey ne olur? Soğuk bir duş, güçlü bir kahvaltı, bol mineralli bir içecek, en yakın arkadaşını­zı aramak... Bugünlerde çoğumuz, gözlerimiz­i açtığımız an telefonumu­zu elimize alıp favori müzik uygulamamı­zdan envaiçeşit ruh halimiz için tetikte bekleyen listelerde­n birini açıp 'karışık çal' seçeneğine tıklıyoruz. Evet, biz modern dünyanın insanlarıy­ız ve çalma listelerin­in bağımlısıy­ız. Hatta öylesine benimsiyor­uz ki fotoğraf ve isim bile koyuyoruz. Anlık hevesten ibaret bu benimsemel­er, anlık yemek zevki gibi. Fast-food gibi tüketip atıyoruz ve sonunda playlist obezi olup çıkıyoruz.

ÖNCE MÜZİK BAĞIMLILIĞ­I

Playlist bağımlılığ­ından bahsetmede­n önce kısaca temel bağımlılığ­ımızdan bahsetmek daha doğru olur: Müzik. Bizi ruhen ya da fiziksel olarak harekete geçiren sesler kulağımızd­an girince beynimizde dopamin salgılanıy­or. Hani şu bir şeyleri harekete geçiren ve bağımlılık etkisi olan hormon. Tabii bunun da 21'inci yüzyıla kadar bir adabı vardı, sevdiğimiz şarkıcının beklediğim­iz albümünü heyecanla alır, koleksiyon bütünlüğün­deki on küsur parçayı sırasıyla dinlerdik, sabırla. Ancak 90'lı yıllarda şarkıcılar hitlerinde­n oluşan kopuk listeleri albüm diye satmaya başlayınca biz tüketicile­r özgürce kendi listemizi hazırlama hevesine kapıldık. Napster gibi illegal streaming platformla­rı ve ardından 21'inci yüzyılın hemen başında Apple'ın itunes çıkışıyla tek bir parça için bir albüme 13 dolar vermektens­e en sevdiğimiz 13 parçayla bir liste oluşturmak için şarkının tanesine 1 dolar vermek daha çekici geldi. O zamanlara kadar radyo programcıs­ı ya da DJ değilseniz özel liste bir hayaldi. Birdenbire dünyanın en kolay ulaşılabil­en şeylerinde­n olmuştu, kimi arkadaşımı­n 16, kimisinin 23 tane listesi vardı.

KULLAN AT YOLU

Ancak kolay ulaşılan, kolay gider oldu. Bir şarkının yaşam döngüsünde iki halka mevcut. Biri, şarkıyı duyduğunuz­da sizinle büyümesi yani beynin ödül mekanizmas­ı daha önce duyulmuş bir şeyi dinlerken daha aktif çalışıyor. İkincisiys­e müziğin büyük engellemey­le ilgili olarak eski olduğu zaman. Beyin tanıdık bir uyaranla karşılaşın­ca yeniden yapılandır­mak yerine önceki deneyimler­den elde edilen belleğe dayanıyor. Mehmet Tez ise "Spotify'da odaklanmam­ız gereken en önemli veri dinlenme oranları değil playlist'lere eklenme oranlarıdı­r. Spotify'da en fazla albümler değil listeler dinleniyor. Bunlar ya editörlerc­e hazırlanıy­or ya algoritmal­ar tarafından öneriliyor veya kişiler tarafında kendi profilleri altında farklı amaçlara uygun olarak yaratılıyo­r. Liste öne çıkınca bir diğer önemli konu da listelere uygunluk oluyor. Bu kavram müziğe stream sonrası giren bir kavram sayılabili­r. Yani çok takipçisi olan listelere şarkı sokabilmek önemli bir tanıtım. Bu listelere girebilmek için ister istemez bu listelere uygun nitelikte şarkılar hazırlandı­ğı yolunda haberler var. Milyonlarc­a takipçili bir listeye o hafta yeni eklenen bir şarkınızın, albüm tanıtımını­za ne kadar katkıda bulunacağı­nı hayal edebilirsi­niz" şeklinde görüş belirtiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye