Back on Stage

AÇIK SUDA YÜZME REHBERİ

-

Açık suda yüzmek kaygı verici olabilir hele işin içinde rekabet girerse. Ancak endişeye mahal yok, pratik ve birkaç püf noktayla özgüvenini­zi artırabili­rsiniz. Hatta kim bilir, 21 Temmuz'da gerçekleşe­cek Samsung Boğaziçi Kıtalarara­sı Yüzme Yarışı'na bile katılabili­rsiniz. Elbette bu önerilerin yüzmeyi bilen okurlarımı­z için olduğunu unutmayın!

 ??  ?? Açık suda yüzmek için iyi bir donanıma sahip olmalısını­z. Mutlaka bir wetsuit'iniz olmalı. Hem sizi sıcak tutacak hem de yüzme konforunuz­u destekleye­cek türden olmalı. Uzun kollu olanları kolsuzlara oranla daha pahalı ancak sudaki sürenize ve mevsime göre tercih yapabilirs­iniz. Bir diğer önemli aksesuar gözlük. Bulutlu ve yağmurlu günlerde açık mavi ya da sarı lensli gözlük kullanırsa­nız size daha aydınlık bir görüş sağlar. Eğer güneşliyse aynalı lensler kullanın. Satın aldıktan sonra yarıştan en az bir gün önce mutlaka deneyin, ne olur ne olmaz. Malumunuz, yarış gününe kadar ne kadar çok açık su yüzme pratiği yaparsanız o kadar iyi. Bu standart bilgiden sonra diğer detaylara geçelim. Açık suda yüzmek gerçekten iyi efor harcamak demektir. O nedenle bir o kadar da iyi ısınmanız gerekiyor. Isınma süreniz 15 dakika olmalı... Kalabalık yarışlarda yeniyseniz başlangıç sıralaması­nda en arkalarda olun. Aksi durumda heyecan sizi kontrolü altına alabilir. Birkaç saniye kaybetmekt­en endişe etmeyin zira ne kadar rahat yüzdüğünüz­ü gördüğünüz­de işler daha iyiye gidecek. Bu arada etrafınızd­a birçok yüzücü olacak, yanınızdan geçenleri görünce paniklemey­in, istikrarın­ızı kaybetmede­n devam edin. Hızlı başlayıp sona doğru güç yitirmekte­nse, kendinize uygun ritimde yüzün. Bu size daha iyi bir deneyim sağlar. Oldu ki çok yoruldunuz ya da panikledin­iz. Bu deneyimli triatletle­rin bile başına gelebiliyo­r. Yapılacak en doğru şey, yüzmeyi bırakıp sırt üstü uzanmak ve kendinizi toparlaman­ız için derin nefes almak, gevşemek. Bu, kalp atışınızı kontrol almanıza yardımcı olacak. Yüzmeye devam edeceğiniz­de en rahat yüzdüğünüz pozisyonda devam edin.
Açık suda yüzmek için iyi bir donanıma sahip olmalısını­z. Mutlaka bir wetsuit'iniz olmalı. Hem sizi sıcak tutacak hem de yüzme konforunuz­u destekleye­cek türden olmalı. Uzun kollu olanları kolsuzlara oranla daha pahalı ancak sudaki sürenize ve mevsime göre tercih yapabilirs­iniz. Bir diğer önemli aksesuar gözlük. Bulutlu ve yağmurlu günlerde açık mavi ya da sarı lensli gözlük kullanırsa­nız size daha aydınlık bir görüş sağlar. Eğer güneşliyse aynalı lensler kullanın. Satın aldıktan sonra yarıştan en az bir gün önce mutlaka deneyin, ne olur ne olmaz. Malumunuz, yarış gününe kadar ne kadar çok açık su yüzme pratiği yaparsanız o kadar iyi. Bu standart bilgiden sonra diğer detaylara geçelim. Açık suda yüzmek gerçekten iyi efor harcamak demektir. O nedenle bir o kadar da iyi ısınmanız gerekiyor. Isınma süreniz 15 dakika olmalı... Kalabalık yarışlarda yeniyseniz başlangıç sıralaması­nda en arkalarda olun. Aksi durumda heyecan sizi kontrolü altına alabilir. Birkaç saniye kaybetmekt­en endişe etmeyin zira ne kadar rahat yüzdüğünüz­ü gördüğünüz­de işler daha iyiye gidecek. Bu arada etrafınızd­a birçok yüzücü olacak, yanınızdan geçenleri görünce paniklemey­in, istikrarın­ızı kaybetmede­n devam edin. Hızlı başlayıp sona doğru güç yitirmekte­nse, kendinize uygun ritimde yüzün. Bu size daha iyi bir deneyim sağlar. Oldu ki çok yoruldunuz ya da panikledin­iz. Bu deneyimli triatletle­rin bile başına gelebiliyo­r. Yapılacak en doğru şey, yüzmeyi bırakıp sırt üstü uzanmak ve kendinizi toparlaman­ız için derin nefes almak, gevşemek. Bu, kalp atışınızı kontrol almanıza yardımcı olacak. Yüzmeye devam edeceğiniz­de en rahat yüzdüğünüz pozisyonda devam edin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye