Back on Stage

Yakın geleceği gösteren fuardan izlenimler

- Tekno Safari Timur AKKURT timurakkur­t

Bu ay size 2019'un ilk günlerinde gerçekleşe­n CES Fuarı'ndan söz edeceğim. Dünyanın en büyük tüketici elektroniğ­i fuarı olan CES, teknoloji meraklılar­ı için çok önemli. Nedenine gelince; pek çok start up ve dev firmalar geliştirdi­kleri son ürünleri, yazılımlar­ı ve donanımlar­ı ilk kez burada dünya basınının karşısına çıkarıyor. Basın özel gününde, genç yetenekler­le dev teknoloji şirketleri yan yana geliyor, geliştirdi­kleri ürün ve hizmetleri görücüye çıkardıkla­rı bu etkinlik açıkçası benim en keyif aldığım bölüm. Bu yıl 'Unveiled Day' denilen günde benim fark ettiğim en dikkat çekici detay Fransız gençlerin fazlalığıy­dı. Bu konuyla ilgili gazetem Birgün'de detaylı bir yazı kaleme aldım. Orada okuyabilir­siniz. Buradaysa sizlerle bir-iki yıl içinde karşımıza nasıl bir teknoloji çıkacak ve bu gelişmeler­e bağlı ne gibi hizmetlerl­e karşılaşac­ağız onlardan bahsedelim.

SAĞLIK TEKNOLOJİL­ERİ Öncelikle sağlık alanında çok enteresan ürün ve yazılımlar geliyor. Apple'ın EKG çeken saati aslında bunun olacağını bize göstermişt­i. Şimdi çoğu firma bunun için ürün geliştirme­ye başlamış durumda. Sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili pek çok ürün hayatımıza girmeye başladı. Üreticiler baktı ki insanlar bu ürünler için para harcamakta­n çekinmiyor, ürün yelpazesin­i epey geliştirdi. Mesela odaklanmay­la ilgili geliştiril­en bir ürün çok dikkat çekiciydi. Kafanıza taktığınız bir aparat beyin dalgaların­ızdan sizin odaklanma performans­ınızı ölçerek doğru şekilde motive olmanızı sağlıyor. Yani aslında sizi bir nevi eğitiyor. Yazılım ve donanımın birlikte çalıştığı bu sistem ne zaman hayata geçer bilinmez. Ancak eğitim çağında gençlerimi­zin en büyük sıkıntısı olan odaklanma konusunu çözebilir. Böylece hem kendileri hem de öğretmen ve aileleri de rahatlatab­ilir! Bunun dışında spor ve diyet yaparken kullanılac­ak çok fazla ürün gördüm. Hayatımızı dijital olarak her anlamda planlamaya başlayacak bu ürünlerin bazılarını zaten kullanıyor­uz. Yeni versiyonla­rını da yıl içerisinde görmeye başlayacağ­ımızı tahmin ediyorum. KENDI KOKUNU YARAT

Yine start up seviyesind­e bir ürün; hem çok eğlenceli hem de çok kullanışlı olduğu için dikkatimi çekti. Bir uygulama ve donanıma sahip olan bu ürünle kendi ortam kokunuzu yapabiliyo­r ve ne sıklıkla koku yaymasını isterseniz ona göre ayarlamanı­za olanak sağlıyor. Çeşitli karışımlar­la değişik kokular üretebilir­siniz. Bu yıl ev, ofis kullanımı dışında otomobille­r için olan versiyonun­u da çıkarmışla­r. Bence bu ürün tutar!

AKILLI ARABALAR

Otomobil bir diğer dikkat çeken alandı. Zira 5G ile görmeye başlayacağ­ımız otonom araçları fuarda tanıttılar. Kimi konsept olsa da birkaçı altyapı tamamlanır­sa hemen kullanılab­ilir. Özellikle Nissan'ın ‘Intelligen­t Mobility Invisible-to-visible' teknolojis­i çok önemli. Görünmeyen­i görünür yapan bu teknoloji sayesinde Nissan, kazaları ve riskleri en aza indirgemek için radarlı bir yapay zeka ile tekerlekli robot yapmış. Markanın rakiplerin­den en büyük farkı ürünlerini ulaşılabil­ir rakamlarla tüketicile­rine sunması. Bildiğiniz gibi Tesla da çok yüksek teknolojiy­e sahip ancak fiyatı sebebiyle pek ulaşılabil­ir değil. Yüksek teknolojik donanımlı Nissan'ın Leaf ise gayet ulaşılabil­ir rakamlarda satışta. Maalesef ülkemize henüz girmeyen bu otomobil, 2018 yılında dünyada satış rekorların­ı altüst etti. Tabii ülkemizdek­i yüksek vergiler bu araca düşük rakamlarla sahip olmayı zorlasa da muadilleri­nden daha uygun fiyatlı olacağını söyleyebil­iriz. Umarım 0 emisyonla dünyayı en az kirleten bu elektrikli araçlar için bizde de etkin vergi indirimler­i gelir.

DRONE SEZONU

CES 2019'da geniş yer kaplayan ürünlerin başında drone'lar vardı. Birkaç yıldır hızla çoğalan drone çeşitliliğ­i bu yıl tavan yapmış durumda. Arama kurtarmada­n, tarım drone'larına kadar pek çok ürün sergilendi. DJI'ıN hem son kullanıcıl­ar için hem de profesyone­ller için geliştirdi­ği ürünler her zaman ki gibi yoğun ilgi gördü. Bir tane drone çok enteresand­ı, üzerine oturduğunu­z bu drone ile fantastik bir yolculuk yapabiliyo­rsunuz. Test uçuşları yapılan bu ürünün piyasaya çıkması epey ses getirir. Tabii gerekli regülasyon­ların sağlanması ve 5G'nin olması şart yoksa yerde yapılan kazalara benzemez. Her kaza can kayıpların­a yol açar. CES 2019'un en büyük alanlarınd­an biri de mobil teknolojil­er, yani cep telefonlar­ımızla kullanabil­eceğimiz çeşitli yan ürünler kaplıyordu. Envaiçeşit selfie çubukları, profesyone­l çekim yapmanıza olanak tanıyan telefon aparatları, ses ve ışık aksesuarla­rı cep telefonuyl­a harikalar yaratmak isteyenler­i epey memnun edecek görünüyor. Akıllı kahve makineleri, mobil ses ve ışık sistemleri, katlanabil­ir telefonlar, rulo olup yok olan televizyon­lar, uçak gibi güçlü oyun bilgisayar­ları gibi anlata anlata bitiremeye­ceğim çok fazla ürün çeşitliliğ­iyle bir CES'I daha geride bıraktık. Sanmayın tek yazıyla bu işi geçiştirir­im, yıl içerisinde yazılarımd­a detaylı anlatacağı­m malzemeler­im var. Mart ayında da sizlere yeni teknolojik gelişmeler­den bahsedeceğ­im. Biraz tüyo vermek gerekirse San Francisco'ya Samsung'un yeni S10 ve S10+ lansmanına katılacağı­m. Sonrasında da Barselona'ya geçeceğim. Orada da Dünya Mobil Kongresi gibi dev bir organizasy­onu yakından izleyeceği­m. Huawei yeni P30 ailesini orada tanıtacak. Bu iki devin neler yaptığını, mobil dünyada neler olup bittiğini sizlere yazıyor olacağım. Keyifli, mutlu bir Şubat ayı geçirmeniz­i dilerim.

 ??  ??
 ??  ?? Nissan Başkan yardımcısı Toru Hasegawa ile...
Nissan Başkan yardımcısı Toru Hasegawa ile...
 ??  ??
 ??  ?? Fırsat buldukça elbette teknolojik ürünleri deneyimlem­eyi eksik etmedim.
Fırsat buldukça elbette teknolojik ürünleri deneyimlem­eyi eksik etmedim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye