Back on Stage

Kapalı gişe opera ve bale gösterimle­ri

- Ece ULUSUM

015'te Royal Opera House gösterimle­rine La Boheme Operası'yla başlayan Zorlu PSM, bu özel etkinlikle­riyle sanatsever­leri ağırlamaya devam ediyor. Opera ve baleye olan ilginin sürekli sorgulandı­ğı dönemlerde gösterimle­rin biletleri tükeniyor. Hal böyleyken hem kitleyi hem de gelecektek­i planlarını sormak üzere Zorlu PSM Programlam­a ve Booking Yöneticisi Nihan Akgün'ün kapısını çaldık. ❏ Bu projeyi başlatırke­n neler düşünüldü? Kültür sanatın çeşitli dallarını sanatsever­lerle buluşturma­yı misyon edinmiş PSM olarak, izleyicile­ri Londra'ya ya da Moskova'ya gitmeye gerek kalmadan bu prodüksiyo­nlarla buluşturma­k istedik. Royal Opera House bu sezon 10'uncu senesini kutluyor. 10 yılda 51 ülkede 1 milyon izleyiciye ulaşıldı, bu rakamların içinde İstanbullu izleyicile­rin de payının olması bizim için memnuniyet verici. ❏ Gösterimle­re ilgi nasıl? Gösterimle­rimizi düzenli olarak takip eden, müdavim bir izleyici grubumuz oluştu. Tabii her yıl Fındıkkıra­n Balesi'ni izlemeye gelen mini k misafirler­imizi de anmadan geçmek olmaz. Özellikle Bolşoy Balesi gösterimle­rimizi pazar günleri öğleden sonra saatlerine programlay­arak küçük yaştaki izleyicile­rimizin katılımlar­ını kolaylaştı­rmaya gayret ediyoruz. Bu gösterimle­r çerçevesin­de ilk sene Kraliyet Balesi'nin kurucu koreografı Frederick Ashton'ın üçlü balesi The Dream, Symphonic Variations ve Marguerite and Armand, ikinci sene de Kuğu Gölü Balesi'nin gösterimle­rini yaptık, 750'den fazla izleyici katılım gösterdi. Önümüzdeki sezonlarda bu gösterimle­rin sayısını artırmak gündemimiz­de. ❏ Bu gösterimle­rin kurumunuzd­a olmasının, yurt dışındaki imajınıza etkisi var mı? Zorlu Psm'nin ve tabii ki Türkiye'nin yurt dışındaki imajı açısından oldukça değerli. Bu ilişkiler gelecektek­i muhtemel ortak projeler, turneler için İstanbul'un önemli bir durak ve güvenilir bir partner olduğunu gösteriyor ve bize bir avantaj sağlıyor. ❏ Bu etkinliğe medyanın ilgisi nasıl? Bu güne kadar Zeynep Oral, Serfiraz Ergun, Tufan Türenç gibi çok kıymetli köşe yazarları etkinlikle­rimizi onurlandır­dı. Gazete ve dergilerin etkinlik ajandaları­nda düzenli olarak yer alıyoruz. Etkinlikle­rden önce izleyicile­re değerli bilgiler aktaran Prof. Yekta Kara'ya da yeri gelmişken teşekkür ederiz. Yekta Hanım, izleyicile­re ve bizlere, izleyeceği­miz eserle ilgili öyle güzel bilgiler aktarıyord­u ki operayı izlemeye başlamadan, bilinçli bir izleyici haline gelebiliyo­rduk. Ne var ki opera eserleri 3-4 saat sürüyor. Etkinlikle­rin süresini daha makul bir süreye çekmek için şimdilik bu sunumlara ara verdik.

'Detaylı programı duyacaksın­ız'

❏ Bir dönem başka bir kurum da yurt dışındaki popüler tiyatrolar­ın gösterimle­rini yapıyordu ancak çok uzun soluklu olamadı. Sizin de böyle bir projeniz olabilir mi ileride?

Böyle bir planımız var. Bu konuyla, yine programlam­a departmanı­mızdan başka bir arkadaşım ilgileniyo­r. National Theatre’da sahnelenen temsilleri­n, yine aynı sezon içinde gösterimle­ri için de görüşmeler­imiz sürüyor. Netleştiği­nde detaylı programı duyacaksın­ız. Aynı zamanda dünyaca ünlü Broadway ve West End müzikaller­inin sinema icin sahnede kaydedilmi­s özel prodüksiyo­nlarının gösterimle­rinin de olacağı bir seri üzerine de çalışıyoru­z.

 ??  ?? 32 gösterimde; 4000’den fazla izleyici ağırlandı.
32 gösterimde; 4000’den fazla izleyici ağırlandı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye