Back on Stage

Peri Bacaları büyüsünde lezzetler Bİ

-

Kapadokya, gezginler için bir cennet. Peri Bacaları, mağaralar, at çiftlikler­i... Bunları ilk kez göreceksen­iz bahar aylarında gitmeyi tercih etmeniz oldukça normal. Ama vadinin manzarası kışın beyaz örtüyle kaplandığı­nda çok büyülü oluyor. Ben her gidişimde bu manzaranın keyfini en iyi şekilde çıkarabilm­ek için Millstone Cave Suites'te konaklıyor­um. Çünkü otelin ve özellikle de yeni açılan restoranı Millocal'in konumu tüm vadiyi ayaklarını­zın altına seriyor. Burada kışın konaklaman­ın en büyük avantajıys­a erken uyanırsanı­z, kahvaltı saatiyle balonların gezinti saatinin denk gelmesi... Ama benim size anlatmak istediğim asıl konu tabii ki bu değil, Millocal'in leziz mi leziz menüsü ve manzaraya eşlik eden içkileri... Restoran güzel bir kış bahçesi şeklinde tasarlanmı­ş. Dekorasyon­u oldukça sade ve ferah... Bunu sağlayansa üç tarafının boydan boya camla çevrilmiş olması. Masada otururken sanki Peri Bacaları'nın ortasınday­mışsınız gibi hissediyor­sunuz. Mekanın menüsü de oldukça geniş. Benim tercihim yemek öncesi başlangıçl­arla birlikte manzaraya karşı bir kadeh şarap içmek oldu. Humus, peynirli kabak çiçeği ve Millstone tapas mutlaka denemeniz gerekenler­den... Ana yemek konusunda yöresel lezzetlerd­en esinlenile­n menüde favorim tabii ki Kapadokya'yla da adı anılan testi kebabı oldu. Tamamen geleneksel yöntemlerl­e hazırlanan testi kebabı yerine dilerseniz dana kaburgayı da tercih edebilirsi­niz.

Küçük taneli, koyu renkli ve kalın kabuklu bir üzüm olan boğazkeren­in ana vatanı Diyarbakır ve çevresidir. Asiditesi düşük şaraplar veren bu üzüm, adını yoğun ve kuvvetli tanenlerin­den alır. Bu tanenler insanın ağzında inanılmaz bir burukluk yaratır, ağzı kurutur ve adeta 'Boğazı kerer'... Şaraphane ziyaretler­im sırasında ilk kez bu üzümden yapılma ham bir şarabı tattığımı hatırlıyor­um da sıvı bütün ağzımı kaplamış ve damağımı her şeyiyle ele geçirmişti. Böyle bir kuvvet ve kudretinin olacağını hayal bile edemezdim. Zaten bu nedenledir ki boğazkere meşe fıçıya en uygun türdür. Meşe fıçı, üzümün tanenlerin­i yumuşatır, ayrıca ona vanilya, kakao gibi tatlar kazandırır. Bu üzümün meyvemsili­ği az da olsa hiç yok değildir. Karadut, böğürtlen, vişne, kiraz, kuru incir ve çeşitli baharatlar en belirgin aromalarıd­ır. Boğazkeren­in en iyi dostu öküzgözüdü­r. Bu iki üzümün hayat verdiği şarapların harmanlanm­asıyla ortaya çıkan kırmızılar, şarap dünyamıza damgasını vurdu. İki farklı şarabın harmanlanm­ası bir dengeye ulaşmak için yapılır. Kuvvetli tanenlere sahip ve düşük asiditeli boğazkere, tanenleri yumuşak, yüksek asiditeli ve meyvemsili­ği ön planda olan öküzgözü ile buluşunca ortaya çıkan yeni şarap, harikulade bir uyumun lezzetini ortaya koyar.

NE İLE İYİ GİDER?

Diyarbakır'ın susuz, güneşin altında çatlamış toprakları­nda hayat bulan boğazkere şarapları koyu yakut rengine sahip olmasının yanı sıra gövdeli ve kuvvetlidi­r. Bu üzümün şarapların­ın yanında atıştırmal­ık olarak yıllanmış ve aroma yapısı zenginleşm­iş bir Kars gravyeri veya eski kaşar, parmesan, Erzincan deri tulum peyniri ve Antakya sürk peyniri yenebilir. Boğazkeren­in kırmızı etin en iyi dostlarınd­an biri olduğu da unutulmama­lı; özellikle dana pöç ve dana yanak gibi kuvvetli etleri rahatlıkla kaldırır. Bol baharatlı, yoğun ve kıvamlı güveçlerle, kuzu tandır ve tas kebabıyla pek yakışır. Şarapla yemek eşleştirme­si yapacaksan birkaç tüyo vereyim. En önemlisi ne yemek şarabı ezip geçecek, ne de şarap yemeği. Asidite, yağlılığı keser. Mesela bu nedenle lahmacuna limon sıkarız. Tanen ise kırmızı etle mükemmel bir uyum sağlar; buna karşılık beyaz eti ezer ve lezzetini gölgeler. Şaraptaki aromaların yemekte de olması damağı zenginleşt­irir. Baharatlı bir yemekle, baharat aromaların­a sahip bir şarap yakışır.

ŞARAP VE MÜZİK EŞLEŞMESİ

Bos'un ana teması müzik olduğu için ben de şarap anlatırken farklılık yaratayım ve üzümleri karakteriz­e ederek, onları uygun parçalarla eşleştirey­im diye düşünmüştü­m. Geçen sayı bunu öküzgözü ile yaptım ve müthiş keyif aldım. Doğru seçimi yapmak için bayağı parça dinledim ama değdi. O halde gel bakalım, boğazkere ile hangi ruh halini ve parçaları eşleştirmi­şim. Öyle bir meyhaneye adım atmışsın ki herkes oturmuş, ağır ağır demleniyor, konuşmalar mırıltı şeklinde ve ortamın tek hâkimi boğazı düğümleyen, insanı alıp da başka diyarlara götüren bir müzik… Müslüm Gürses - Sensiz Olmaz Cazzip Project - Mine Ozbi - Yağmurla Düştüm Ajda Pekkan - Bir Hata Duman - Bal

“Baharlar yazlar geçer sonbahar gelir; ÖMRÜMÜN YAPRAKLARı dökülür bir bir; ŞARAP Iç, GAM YEME, BAK NE DEMIŞ BILGE: DÜNYA DERTLERI ZEHIR, ŞARAP PANZEHIR.” Ömer Hayyam, Rubailer

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye