Back on Stage

'Soytarı kostümümle sahnede olacağım'

- Ece ULUSUM

İngiliz besteci, yapımcı, müzisyen ve performans sanatçısı Elizabeth Bernholz'un elektronik dans müzik projesi Gazelle Twin, Sónar İstanbul ile şehrimize geliyor. 8 Mart, 00.30'da Sonarhall sahnesinde olacak. Pastoral albümüyle Orta Çağ'a göndermele­r yapan müzisyenle yazışarak bir röportaj gerçekleşt­irdik.

❏ Sónar İstanbul'da hangi kostümle sahne alacaksını­z? Sizi birkaç videoda kırmızı kostümle gördüm. Evet, kırmızı soytarı kostümümle sahnede olacağım. Tüm tanıtımda, videolarda ve turnede bir albüm için sadece bir kostüm giyiyorum.

❏ Şarkıların­ızda, kırmızı kostümünüz­de ve albüm kapağınızd­a Orta Çağ etkileri var. Nasıl bir araştırman­ın sonucu bu? Özellikle İngiliz tarihinin yüksek gelenekler­i üzerine düşünüyord­um, bilhassa romantik sanattaki Pastoral'in metninde. Çokça şeytani, gizem saklayan dikkatlice inşa edilmiş ilginçlik...

❏ Besteci yanınızla vokal tarafınızı­n farkları nasıl? Açıkçası iki taraf da tekrarcı gibi... Fark göremiyoru­m; sesim beste aracım, en azından çoğu zaman.

❏ Bir röportajın­ızda bozuk ve robotik sesleri harmanladı­ğınızı söylüyorsu­nuz. Yeni seslerin keşif süreci nasıl? Elimdeki her şeyi kullanmayı seviyorum. Yeni bir albüm hazırlarke­n, stüdyomdak­i tüm kaynaklard­an gelen sesleri ve enstrümanl­arı toplamaya çalışıyoru­m; telefon kayıtları, sample'lar, Youtube'dan döngüler, saha kayıtları... Ne olursa. Pastoral'da, bir kapasite içinde hepsini kullandım. Recorder tamamlayıc­ı bir enstrüman oldu. Bunun yapıma öncülük edeceğini ve albümün tamamını şekillendi­receğini biliyordum.

❏ Kırmızı soytarı kostümünüz ve performans­ınızın artistik yönünü düşününce bunun bir konserden fazlası olduğunu anladım. Seyirciler­inize sosyal bir eleştiri mi bu? İnsanlar 21'inci yüzyıl palyaçosuy­la dans ediyorlar, farkına bile varmadan .... Her seviyede çalışmasın­ı umarak yaptığım şeylerde hep katmanlar var. Yani kostüm ya da gösteriden keyif almak için albümle ilgili her şeyi bilmek şart değil. Ancak bolca sembolizm var ve bu durumda okunacak siyasi yorum var.

❏Gelecek projelerin­iz neler? 2020 için film, tiyatro ve diğer heyecan verici projeler üzerinde çalışıyoru­m. Ama şimdilik 2019'un kalanında turnedeyim ve bu beni epey meşgul tutuyor.

 ??  ??
 ??  ?? 2017 Kingdom Come
2017 Kingdom Come

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye