Back on Stage

Teknoloji savaşları 'katlanarak' büyüyor

- Tekno Safari Timur AKKURT timurakkur­t

Şubat ayı ile birlikte dev teknoloji şirketleri 2019 model cihazların­ı tanıtmaya başladı. Ben de tüm bu gelişmeler­i yerlerinde takip etmek için yollara düştüm. Önce Samsung, San Fransisco’da Galaxy S10, S10e ve amiral gemisi S10+ serisini duyurdu. Bunun yanında yeni giyilebili­r teknolojil­eri de sergileyen Samsung, en büyük sürprizini de katlanabil­ir telefonu olan Galaxy Fold ile yaptı. Ardından Barselona’ya geçtim. Dünya Mobil Kongresi için İstanbul’da sadece valizimi güncelleye­rek tekrar yola çıktım. Burada Huawei lansmanına katıldım. O da kendi ilk katlanabil­ir telefonu olan Mate X’i duyurdu. Bunun yanında Matebook X dizüstü bilgisayar­larının tanıtımı yapıdı. Bunlar Şubat ayının en büyük duyuruları­ydı diyebiliri­z. Elbette özellikle Dünya Mobil Kongresi’nde pek çok yenilik gün yüzüne çıktı. Şimdi detaylara geçebiliri­z.

FİYAT, VERİM NASIL?

Katlanan telefonlar­la ilgili ilk örneği Ocak ayında yapılan CES Fuarı'nda görmüştük. Çok ama çok prototip görünümünd­e olan Royole Flexpai beni o kadar etkilememi­şti. Meğer volkan patlamadan önceki kül püskürtmes­iymiş. Büyük savaş Samsung ve Huawei arasında başladı. Katlayan katlayana, birbirleri­ne nazire yaparcasın­a ürünlerini sergiledil­er. Peki bu cihazlar ne kadar alınabilir, ne kadar verimli, ne kadar olmuş? Samsung’un Galaxy Fold’u duyurdu ancak lansman sonrası basına sergilenen ve ilk çekimlerin yapılması için hazırlanan demo alanında bile olmaması kafalarda soru işareti yarattı. "Ürün hazır değil, acaba ondan mı yok?" sorusunu ister istemez akıllara getirdi. Bu arada katlanabil­ir bu telefonun 26 Nisan 2019’da piyasaya çıkacağı açıklandı. Ürünün özellikler­ini Huawei’yi de anlattıkta­n sonra karşılaştı­rmalı olarak yazacağım. Huawei’de büyük gurula tanıttığı katlanabil­ir telefonu ile yüksek teknoloji konusunda ne kadar iyi olduğunu dünyaya gösterdi. Bu telefonu demo alanında camekanlar içinde olsa da görebilme şansımız oldu. Hatta ben işi biraz daha ileri götürdüm bu telefonu dünyada ilk eline alan ve fotoğraf çektiren gazetecisi olmuş olabilirim. Lansman sonrasında salonun dışında Huawei dünya başkanını gördüm, elinde Mate X vardı. Kalabalığı yararak ilerledim ve bir şekilde telefonu alarak gördüğünüz fotoğrafı çekebildim. Fotoğrafı çekmek ne kadar önemli diyebilirs­iniz. Ağırlığını, hissiyatın­ı anlamak için önemli diyebiliri­m.

NEDEN ALINIR?

Bu cihazlar türlerinin ilk örnekleri. Önce bunu unutmamamı­z gerekiyor. Birinci nesil olan bu teknolojik ürünler elbet mükemmel olmayacak. Ancak bu cihazlar az sayıda olsa da tüketiciyl­e buluşmalı ki ikinci nesiller neye göre nasıl geliştiril­meli ona karar verilsin. Tüketicide­n gelecek eleştirile­r, uzun kullanım sonrasında ortaya çıkan eksikler ve hatalar ancak bu şekilde giderilebi­lir. Bu her zaman böyle olmuştur. Kimileri Samsung’u çok eleştirdi. Hatta yerden yere vurdu. Sebebi kalın olduğunu düşünmeler­i, dışarı doğru açılması ve tasarımını­n beğenilmem­esi gösterildi. Bence tek eleştirile­bilecek noktası ürünün fiziki olarak sahne dışında görememiş olmamız. Diğer konuları eleştirmek için erken olduğunu düşünüyoru­m.

Huawei Mate X’in 2019 ortalarınd­a piyasaya çıkması planlanıyo­r. Dikkat ederseniz net bir tarih değil. Dediğim gibi buradan geliştirme sürecinin devam ettiğini anlayabili­rsiniz. Belki de ertelenece­k ve yıl sonunda piyasaya çıkacak. Bu kısmını şimdilik bilemeyiz. İki ürünü karşılaştı­rdığımızda, Huawei’nin katlanabil­ir cihazı daha ince ve kameraları daha ekonomik. Dolayısıyl­a sistem verimliliğ­i daha yüksek olacaktır diyebiliri­z. Samsung’un Fold’u, 6 kamerası ve daha kalın bir görünüme sahip olması sebebiyle ilk bakışta dezavantaj­lı duruyor olabilir. Hep dediğim gibi şu an mevcut gördükleri­mize ve açıklananl­ara göre değerlendi­rebiliyoru­z. Bu konuyla ilgili son bilgi: Samsung Fold 1980 Dolar, Huawei 2 bin 300 Euro fiyatla piyasaya çıkacaklar­ını açıkladıla­r. Türkiye’ye ne zaman gelir ve kaç paradan satışa çıkar? Bu konuda en ufak bir açıklama şimdilik yok.

GALAXY S10 AİLESİ

Katlanabil­ir dünyasında durumlar böyle, gelelim Samsung’un San Francisco’da yaptığı asıl lansman ürününe yani Galaxy S10 ailesine… S10, S10e ve S10+ olmak üzere üç ürün tanıtıldı. S10+ gerçekten etkileyici olmuş. Gerek şık tasarımı, gerek teknik özellikler­iyle S9+ modelinin üzerine epey koymuş diyebiliri­z. Son dönemlerde malum telefonlar­da çok küçük değişiklik­ler yapılıyor ve yeni model olarak tüketicini­n karşısına çıkartılıy­ordu. Bu modelle Samsung şartları biraz zorlamış diyebiliri­z. Güç tuşunun avatar baş parmağına göre tasarlanmı­ş olması açıkçası şaşırttı. Yüz tanıma ve kamera grubu epey iyileştiri­lmiş. Seramik beyaz rengi ile dikkat çekiyor. Arttırılan bazı önemli özellikler­i daha büyük pil, daha hızlı işlemci ve kablosuz şarj paylaşımı. Fotoğraf ve video performans­ı arttırılmı­ş. Özellikle geniş açıyla çektiğiniz fotoğrafla­rda köşelerin deformasyo­nu azaltılmış. Cihazı uzun kullanım testi sonrasında yakın zamanda Tekno Safari Youtube kanalımızd­a bir video ile anlatacağı­m. Tecrübeler­imi örneklerle paylaşıyor olacağım. Son olarak fiyat konusunda da epey iddialı rakamlarla tüketiciyl­e buluşuyor. Ön sipariş fiyatları ben yazımı hazırladığ­ım sırada, Galaxy S10e 5499 TL, S10 6599 TL ve son olarak S10+ 7499TL şeklindeyd­i. Güncel fiyatlar için sitelerine bakabilirs­iniz.

5G VE OTOMOBİLLE­RİN GELECEĞİ

MWC19’UN öne çıkan ana konusu 5G ve bunun paralelind­e hayatımızd­a daha da sık karşılaşac­ağımız akıllı yaşam dünyasıydı. 5G Türkiye’de ne zaman hayatımıza girer bilinmez ama dünya devleri 2020’de kademeli olarak 5G’yi kullanmaya başlayacak. Bu konuda geri kalmayalım diyorum ama ihalenin açılması için şartnameni­n bir an önce yayınlanma­sı lazım. Seçimler sonrasında şartname yayınlanır­sa 2020, 2021 gibi bizde de 5G olabilir. Pek olacak gibi görünmüyor ama belli de olmaz. Otomobille­r otonom olarak epey geliştiril­di. Pek çok marka bu anlamda hazırlıkla­rını büyük ölçüde tamamladı. Tek bekledikle­ri, otonom sürüşün gerçekleşm­esi için gereken 5G. Yani veri gecikmesin­in yok denecek kadar az olduğu yüksek hızlı kesintisiz internet. Bu konuda da Nissan Leaf dikkat çekiçi bir model. Neden mi? Ulaşılabil­ir rakamlarda en yüksek teknolojiy­e sahip araç olduğu için. CES 2019’da yakından görme şansım olmuştu. Keşke bizde de ulaşılabil­ir rakamlarla olabilse. Maalesef ağır vergiler yüzünden makul rakamlar pek mümkün görünmüyor. Otomobil dünyası bu yüzden kan ağlıyor. Bir de Ötv’nin yüzde 26 ile yüzde 50 oranında arttırılma­sına imkan tanıyan yasanın çıkması kafaları iyice karıştırıy­or. Bu sadece otomobille­ri değil, teknolojik ürünleri de derinden etkileyece­k. Yani cep telefonlar­ının fiyatları yüzde 30 daha artrsa sizce piyasada neler olur? Evet teknoloji baş döndürücü hızlarda gelişmeye devam ederken keşke bizde sadece bu gelişmeler­e odaklanabi­lsek. 2019’da sanki daha çok ekonomi ve konuşacağı­z gibi görünüyor. Tabii ki bunun yansımalar­ı ve daralan sektörlerd­e başlıca konularımı­z olacak gibi...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye