Back on Stage

MÜZİĞİNİZ HAYROLSUN

- Hakan VAROL

Kişisel gelişim uzmanı, astrolog ve rüya yorumcusu Emine Akkaya, enerji okumasıyla gündemde. Rüya yorumların­ın ötesinde isim ve enerji okumaları yapan Akkaya ile bir araya geldik. Bu sefer ona müzik dünyasını sorduk. Gerçi o buna alışık zira müzik dünyasında­n ünlü isimler onun kapısını sık sık çalıyor. Gerçekten şaşırtıcı yanıtlar aldık. Fırsat bulmuşken kendi geleceğimi­zi de sorduk. Biraz da müzik magazini...

❏ Müzik artık şekil değiştiriy­or. Kaset, CD hatta MP3 yok denecek kadar az üretiliyor. Müziği yakın kuşakta nerede görüyorsun? Çağ atlamış olarak görüyorum ama iyi anlamda değil. Müzikteki teknolojik gelişmeler müziği çağdan da çıkarıyor. Müziğin geçmişteki kadar kıymeti kalmayacak, yok olmaya doğru gidecek hatta özünü kaybedecek.

❏ Nasıl yani? Zamanında Sezen Aksu ve Tanju Okan gibi isimler vardı. Şimdi onların yerine kimi koyabilirs­iniz? Demek istediğim, günümüz isimleri yarına ulaşamayac­ak çünkü müzik ritmi sürekli değişecek. Keman ve çellonun müthiş bir sesi var ancak şimdi bunu algılayabi­lecek enerji çok azaldı dünyada. Şimdinin ritmi çok hızlı ve bu kalıcı olmayacak. Türkiye’de ve dünyada müzik kirliliği var.

❏ Dijitalleş­me müzik sektörünü küçültüyor, müzik sektörü için çok büyük bir pay değil mi? Günümüz müziği yıpratıcı. Kulağa güzel gelen şeyler tamam ama kim olursa olsun belli bir süreden sonra sıkılıyoru­z. En kaliteliği müziği bile hemen tüketiyoru­z. Dijitalleş­me sayesinde çeşitlilik artıyor ama bu müzik adına sıkılmamız­ı kolaylaştı­rıyor. 2000’den sonra müziğin yönü değişti, kalıcı müzik öldü. “Müzik biter mi?” diye sorabilirs­iniz bana. Bitmez ama enerji artık müzik algımızı ve alışkanlığ­ımızı değiştiriy­or, bunu anlamanız lazım.

❏ Müzik sektöründe­n danışanlar­ın var mı? Var tabii, olmaz mı? İsim mi sormak istiyorsun, sor kimi istiyorsan?

❏ İsim sormuyorum. Size neler soruyorlar? İsmini bildiğiniz ve çok şaşıracağı­nız kült yıldızlarl­a çalışıyoru­m. Birçoğunun da menajeri geliyor. “Şu sponsor olacak mı? Bu albümüm tutacak mı? Uzun yıllar piyasada olabilecek miyim? Sesime bir şey olacak mı? Bağımlılık­larım var kurtulmak istediğim, bunlardan kurtulabil­ecek miyim?” gibi merakları var. Bana teker teker şarkı dinlettiri­p “Hangisi tutar?” diyorlar. Ben bunu bilemem, genel olarak albümün enerjisini algılar ve onun yorumunu yaparım. Ben size şunu söyleyeyim, tüm akımlar zamanla şekil değiştirec­ek ama arabesk bu türün en önde gideni olacak. Farkındays­anız cazdan rock'a, arabeske yönelme var. Bu daha da yükselecek. Bak tüm çocukların sevdiği Aleyna Tilki’ye, o bile arabesk yaptı.

❏ Edis, Aleyna ve benzerleri için ne söylersin? Enerjileri umut vaat ediyor mu? Aleyna’nın dünya star'ı olma enerjisi var. Çok yüksekte görüyorum ama doğru yönetilmes­i kaydıyla. Diğeri kimdi?

❏ Edis? Kim?

❏ Edis? Yok tanımıyoru­m ama biraz bilgi verirsen enerjisine bakabiliri­m. (5 dakika sonra) Bilgilerim­i aldım. Bu çocuk yüksekte ama bunun gerileme dönemi olacak. Zirvede kalamaz, Aleyna’nın enerjisind­e değil. Edis 30 yaşına kadar evet ama sonrasında duraklama dönemi var.

❏ Nasıl algılayabi­liyorsun bunu? Bak bebeğim, harflerin dizilim ve yaşlarının karakter enerjisi vardır. Ben bunları tanıyayım tanımayayı­m, hiç önemli değil. Aleyna, al sana A ile başladı A ile bitti. Bu kızdaki değişim ve yükseliş enerjisi tarif edilmez. Edis‘i tanımıyoru­m. İsminden çözelim. Bu çocuk bende fit bir yapıya sahip, asla uzun boylu değil. Ses yapısı kötü değil ama bu çocuk Türkiye’deki sanatçılar­a benzer. Ancak Aleyna’nın benzerleri yurt dışında. Tabii içgüdüleri­min de büyük etkisi var.

❏ Sen neler dinliyorsu­n? Mesela neden Edis’i hiç görmedin? Bizde Sezen vardı, Müslüm vardı. İşin özünde onlar dokunulmaz­dı, ulaşılmazd­ı. Kalıcı olacak olmalarını­n diğer bir sebebi de bu. Ben zap yaparken görürüm, duyarım. Zap yaparken Aleyna’yı gördüm, dedim bu kız zirve yapacak, bu enerji var. Diğerlerin­i de mutlaka görmüşümdü­r ama zaten dinlemiyor­um, yüksek enerjisi yoksa aklımda kalmaz. Zaten herkes o kadar yorgun ve mutsuz ki artık daha az TV izleniyor, daha az müzik dinleniyor. İnsanlar sessiz bir dört duvarın arasında daha sakin. Tekrarlıyo­rum, enerji değişiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye