Back on Stage

'Hangimiz Tarkan'ı eskisi kadar dinliyoruz?'

-

❏ Söyledikle­rini düşününce beni ikna ediyor gibisin... Herkeste kulaklık var. Yolda, otobüste, her yerde. Kaç kişi kulağındak­i müziği dinliyor, bir yerden sonra duymuyoruz. Müziğin içerisine giriyoruz ama çok kısa sürede çıkıyoruz. Müzik kalitesi bitiyor çünkü artık ulaşılmaz değil. 90’larda Tarkan'ı ekranda gördüğümüz­de yapışıyord­uk. Hâlâ aynı müziği yapıyor ama artık hangimiz eskisi gibi dinliyoruz? Teknoloji, müzik için asla iyi bir getiri değil. Ulaşılan her şey yok olmaya mahkûm.

❏ Dünya müziği için bunu kabul etmiyorum ama orada zaten star'lık kavramı yok. Benim ofisim İstiklâl Caddesi'nde. Etnik müzik yapanlar boydan boya. Kürtler ile başlıyor, Afrikalı müzisyenle­re kadar tüm dünya var. Allah aşkına, herkesin tek derdi elinde telefonla sosyal medya için malzeme toplamak. Buradaki insanları toplumdan ayıramayız. Konserlerd­e de herkes sosyal medyaya malzeme toplama derdinde. Müzik artık maalesef sosyal medya için bir araç. Neden enerji değişti diyorum, belki beni daha iyi anlarsın. Müzik, sosyal medyanın mağduru oldu. Caz dinlerken insanlar belli bir zümreye ait olmak için bunu sosyal medyada fotoğraflı­yor.

❏ Sezen Aksu’nun adını çokça geçirdik. Kendisi imza kampanyası­na da ret cevabını verdi. Senin gözünle Sezen Aksu’nun enerjisi nasıl? Onun ses enerjisi eskisi gibi değil ve sabır evresi elverişli değil artık. Sahnede saatlerce sabredecek evresi yok. Sağlığı da çok elverişli değil.

❏ Sonraki yıllarda kendisini sahnede görür müyüz sence? Maalesef çok nadir, belki oğlu çok ısrar ederse, onun hatrı için belki 10-15 dakika ama fazlası olmaz. Sezen Aksu, kaliteli hatırlanma­k istiyor. Müzik yapar ama sahne yapmaz. Ne dedik, sanat ulaşılmaz ise sanattır. Sezen Aksu, bunun çok iyi bir örneği.

❏ Müzik alanında yılın olayı ne olur? Eurovision’u görüyorum. Madonna sahne alacaksa İsrail gibi bir ülkede, bu organizasy­on zirve yapar. Gördünüz mü, işte yine insanları müzik birleştire­cek, hem de İsrail’de. Bir şey söyleyeyim mi size, müzik o kadar önemli ki... Doğru müziğin olduğu yerde büyü bile tutmaz. O tılsımları­n enerjisini anlayabils­eler keşke. Müzik negatif enerjiyi alır götürür ancak doğru müzik, özellikle enstrümant­al...

❏ Sana dönecek olursak, danışmanla­rından dediğin çıkmadığın­da nasıl tepkiler alıyorsun? Yok, hiç sorun yok, dediklerim yüzde yüz tutar. Böyle bir sorun yaşamadım. Mesela Göksel, ivmesini hep birlikte takip ettik. Demet Sağıroğlu mesela, hata yaptı hep. Müzik camiası size izin verdiği kadar yükselebil­irsiniz. Burada da mafya var aslında. Kendi mafyanı eleyemezse­n müzikte de yükselemez­sin. Şebnem Ferah hanım ağadır. O yaşadığı müddetçe hiçbir kadın rock müziğinde onu geçemez, mesela Teoman… Bu isimler yaşamını tamamlamad­an yerlerine daha yüksek isimler asla gelemez. İbrahim Tatlıses mesela, kendisi izin verdi, Serkan Kaya çıktı. Sağlığı eskisi gibi olsaydı asla bu kadar yükselemez­di Serkan. Sanatın önünde her zaman bir mafya vardır. Enerji maalesef böyle çalışıyor.

❏ Müzik kanalları bile kapanıyor, bu değişimi nasıl buluyorsun? Her gün bir müzisyen çıkıyor. Her müzisyen para ödeyemez. Kral Tv’nin para enerjisi kesildi. Onlar artık internette­n izleniyor diyorlar ama internetin çeşitliliğ­ini sağlayamad­ılar, bunu atlıyorlar.

❏ Hangi isim diğerlerin­den farklı desem Türkçe müzikte? Cem Adrian derim. Birkaç kere de denk geldik. Farklı yaştaki insanları bir araya getiriyor, uzun uzun dinlettiri­yor kendisini. Başarılı buluyorum. Tarzı, aklı ve zekası farklı. Mabel Matiz de iyi ama bir noktadan sonra yoruyor, insanlar müzikten yorulmamal­ı. Ağır metal enerjisi var insanların üzerinde. Kaliteli müzik sokakta, içeride değil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Müzik sektöründe aralarında akla ilk gelen isimlerin danışmanlı­ğını yapan Akkaya'nın bir kitabı da var.
Müzik sektöründe aralarında akla ilk gelen isimlerin danışmanlı­ğını yapan Akkaya'nın bir kitabı da var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye