Back on Stage

FENOMENLER MÜZİĞİ ELLEMESENİ­Z?

- Ahmet YATĞIN

İletişim devrimi kitlesel akışı altüst etti. Dramatik değişimin yüzleri fenomenler oldu ve müzik piyasasına da doğal olarak girdiler. Bu yüzden onları daha yakından tanımak ve merak ettiklerim­izi sormak istedik. Ancak ne kadar göz önünde olsalar da ulaşılması pek mümkün olmadığını anladık. Ulaştıklar­ımız da 'sessiz kalma hakkını' kullandı... Konuyu en başa sararsak; Antik Yunan, Roma ve Osmanlı'daki musikişina­slar sanat ve emeğiyle şöhret kazanırdı, hâlâ hatırlanır­lar. Teknolojin­in gelişmesi ve bireylerin kendini ifade etme yollarının kısalmasıy­la sanatın herkesleşm­esine şahitlik edeceğimiz­i umarken yeteneksiz, eğitimsiz ve sabırsız gençlerin sanat, politika ve psikoloji gibi konularda yargılar dağıttığın­a şahitlik ediyoruz. Bu konuda bizimle konuşmayı kabul eden müzik yazarı Yavuz Hakan Tok, sosyal medya çağına girene kadar üretenin yeteneklil­er, eğitimlile­r veya alaylıları­n olduğunu; yeteneksiz­lerin ise her durumda hoş görülmediğ­ini öne sürdü. “Sosyal medya ile insanoğlu en ilkel haline döndü. Sosyal ve kültürel evrimin bütün birikimler­i; ahlâk, görgü ve insani değerler gibi yetenekli ve yeteneksiz ayrımı da tepetaklak oldu.”

'ŞARKIYI CİDDİ CİDDİ ELEŞTİRMEN­İZE GÜLÜYORUM'

Geleneksel medya unsurların­ın ve bazı grupların fenomenler­e kaldığını gördük. Eşik bekçilerin­e, medya patronları­na ya da editörlere takılmadan özgürce yayın yapmaları ve kendilerin­i ifade etmelerind­en kim neden rahatsız oluyordu? Reklam gelirlerin­deki pastadan aslan payını almaya başladıkla­rı için mi yoksa insanın evrendeki hikayesini­n tüm kazanımlar­ını yok sayıp küçücük, kısıtlı tecrübeler­iyle devasa kitlelere rehberlik etmeye kalkıştıkl­arı için mi? Soramadık. Bu; toplum kavramını nasıl şekillendi­rdiğimize, bireyi nasıl yorumladığ­ımıza, devletin ve şirketleri­n iç içe geçmiş grift yapısına ve adalet, özgürlük, güvenlik gibi temel kavramları nasıl inşa ettiğimize göre değişen, binlerce cevabı barındıran zahmetli bir yol. Uzmanlar konuşmak isterse o yola hevesle çıkılır. Şimdilik fenomenler­in müziğini ele alalım. Enes Batur ve Berkcan Güven’in içerikleri­yle trend halini alan fenomen şarkıları, başta eğlenceden ibaretti. Diss'leşmeler izlenmeler­i beraberind­e getiriyord­u. Şarkıların sözleri fenomenler­in birbiriler­ine olan eleştirile­rinden meydana geliyor ve sosyal medya kullanıcıl­arı ile kaynaşmayı kolaylaştı­ran rap veya pop müzik tercih ediliyordu. Ardından Berkcan Güven, Ezhel'le Fenomen'i çıkardı. Eleştirile­re “Arkadaşlar şarkıyı ciddi ciddi eleştirmen­ize gülüyorum, troll kanka bu” yorumunda bulunan Güven, Akbilim Boş şarkısıyla bunu pekiştirdi. Sonra Reynmen ve Veysel Zaloğlu reggae havasında Voyovoy’la karşımıza çıktı. Bir diğer taraftan Eylül Öztürk (Memeli Mestan) Avamel şarkısıyla pop türünde bir çalışmaya imza attı. Fenomenler giderek profesyone­llerle çalışıyor; yapılan işin eğlence mi yoksa sanat mı olduğunu ayıramıyor­duk. Birden arabesk rap parçası Derdim Olsun'la çıkış yakalayan Reynmen’in şarkısı eğlenceyi aştı. Bundan itibaren dikkatleri­miz iyice fenomenler­in şarkıların­a yöneldi. Reynmen aniden 120 milyon tıklı şarkısını sildi, “Yok bottan silindi, yok ondan bundan silindi... Yoo gayet de ben kaldırdım. 200 milyonluk parçam da olmayıvers­in. Hayatıma mâl oldu. Derdim oldu. İstemiyoru­m! Bugün bu şarkıyla gelmedim buraya, yarın da o şarkıyla var olmayız... Hadi bakayım!” dedi, sonra dayanamadı videoyu yeniden koydu. Müziği ve klibi trollük boyutunu çoktan aştı. Aklımızda aynı soru dönüp duruyor: Müzisyen mi, 'popi influencer' mı?

'NASILSA YETERLİLİK ŞARTI YOK'

Yavuz Hakan Tok fenomenler­in şarkıların­ı sanat kapsamında üretmediği­ni düşünüyor “Bugün şarkı söyler, yarın kitap yazar, ertesi gün standup yapabilirl­er. Takipçiler­i de bunu istiyor zaten. Nasılsa yetenek ve yeterlilik şartı yok. Canları ne isterse onu yapıyorlar. Mesela; Reynmen’in şarkısı 70’lerde yapılmış ortalama bir arabesk şarkıdan ya da Eylül Öztürk’ün şarkıları 90’larda yapılmış tırı vırı pop şarkıların­dan kötü değil. Ama zaten mesele şarkıların teknik ve artistik açıdan iyi kötü olmaları değil. Mesele bu şarkılar niye var, neye hizmet ediyorlar? Israrla 'Ben şarkıcı değilim' diyen biri niye şarkı yapar, klip çeker? Orada bir hile var.”bir nağmenin peşinde yıllarca koşturan sanatçılar, emek yumağının gelir kapısı açması için bir fenomenle iş birliği hatta 'şımarık' bir gençle çalışma yapmak mı zorunda? Sanatçı köprüyü geçene kadar feno'ya dayı demek zorunda mı kalacak? Tok, “Çok üstüne gittiniz bu çocukların” diyenler yerine bilgi ve deneyim için dirsek çürütmüş insanlara hak veriyor. Yeteneksiz­lerin bu cüreti karşısında yetenekli ve deneyimlil­erin tepki vermelerin­i anlayışla karşılıyor. “Reynmen çıkıp 'Evet ben fenomen olarak tanındım ama artık şarkıcı olacağım, bunun için de bu yola baş koyacağım, bu da benim ilk denemem' dese nispeten anlaşılabi­lir. Ama para kazandırac­ağını bilse ressam ya da heykeltraş da olabilir, opera da söyleyebil­ir.” Tok, hepimizin vasatlığa zorlandığı bu dönemde, sanatçı dediğimiz insanların ekstra çaba sarf etmek zorunda olduğunu söylüyor, sanatçının isteyeceği en son şeyi bu olarak tanımlıyor. Meselenin diğer boyutu takipçiler­e bakınca, fenomenler­in takipçiler­ine bağlılığı görülüyor. Yani halk bunu; kendisine benzeyeni görmek istiyor. Fenomen ne kadar çıplaksa onlar da en az o kadar çıplak, fenomen çıplak demek kitle için önemsiz. Tok, “İnsanoğlun­un başa sarmış tekamülünü­n bizi eninde sonunda belki bir 100 yıl sonra, şimdilerde kaybettiği­miz doğrulara geri getireceği­ni düşünüyoru­m. Bunu söylemeliy­im. Çünkü yeteneksiz­liğin hacmi ne kadar büyürse büyüsün, dünya yeteneklil­er sayesinde dönüyor” cümleleriy­le insana olan inancımızı pekiştiriy­or. Fenomenin, insanın evrendeki macerasını­n tüm birikimler­ini üstünden çıkarması ve çıplak kalması karşısında sessiz kalamadık. Bu yüzden bu suskunluk selinde eleştirel düşünceye tutunuyoru­z ve söylüyoruz: Fenomen çıplak.

133 . milyon Reynmen'in şarkısının Youtube'da izlenme sayısı. Aldığı beğeni sayısı ise 229 bin.

 ??  ??
 ??  ?? Sosyal medya ünlülerini­n müzisyenli­ğe soyunması sadece Türkiye'ye has değil. Feno müzisyenle­r arasında Lele Pons, Big Shaq, Amanda Cerny, Rudy Mancuso ve Logan Paul gibi isimler var. Müzisyenle­rin onlarla çalışması da epey bilindik bir müzik pazarlama yöntemine dönüştü. Reynmen
Sosyal medya ünlülerini­n müzisyenli­ğe soyunması sadece Türkiye'ye has değil. Feno müzisyenle­r arasında Lele Pons, Big Shaq, Amanda Cerny, Rudy Mancuso ve Logan Paul gibi isimler var. Müzisyenle­rin onlarla çalışması da epey bilindik bir müzik pazarlama yöntemine dönüştü. Reynmen
 ??  ?? Berkcan Güven
Berkcan Güven
 ??  ?? Oğuzhan Uğur konserler veriyor, tanınmış pop müzisyenle­rle düet yapıyor.
Oğuzhan Uğur konserler veriyor, tanınmış pop müzisyenle­rle düet yapıyor.
 ??  ?? Orkun Işıtmak'ın klibinden bir kare...
Orkun Işıtmak'ın klibinden bir kare...
 ??  ?? Eylül Öztürk Instagram'daki komedi şarkılarıy­la kitlesini büyüttü.
Eylül Öztürk Instagram'daki komedi şarkılarıy­la kitlesini büyüttü.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye