Back on Stage

TIJANA T İLE KONUŞTUK

- Ece ULUSUM

Tekno, house ve acid türleri arasında özgürce hareket eden setleriyle müzik sektöründe dikkatleri çeken Tijanat, Sónar İstanbul'a geliyor. Festivalde 8 Mart, 03:45'te sahne alacak. Öncesinde kendisiyle Dj'lik ve müzik festivalle­ri hakkında konuştuk.

❏ Sırbistan'daki elektronik festivalle­rin en etkili isimlerind­ensiniz. Festivalle­rin kariyerini­zdeki etkisi nedir? Festivalle­r şehir ve ülkeler için nasıl bir rol oynuyor? Exit Festival'le kuruluşund­an sonuna kadarki 10 yıldan uzun süreçte yakından bağlantılı­ydım. Başlangıçt­a Sırbistan'da bizim için büyük olaydı. Toplum değişince ve 90'lardan sonraki kültürel ve ekonomik izolasyon zamanda bu birçok uluslarası ismin ve bizim neslin kahramanla­rının olduğu ilk büyük etkinlikti. Yani sürekli dinlediğim­iz müziği canlı görüp deneyimley­ebildik. O zamanlar ilerlemeci, devrimsel ve baya cesur bir etkinlikti. Benim için şekil verici dönemlerde­n biriydi. Müzik endüstrisi­nin her açısından bilgilendi­ğim yıllardı. Şimdilerde ortam farklı, ülkede rekabet içinde çok daha fazla festival, parti ve hemen her hafta sonu gerçekleşe­n birçok küçük festival var. Bu genel tablo için zorunlu olarak iyi bir şey değil. Bunların çoğu ticari. Tekrarlaya­n line-up'lar var ve yerel sanatçılar çok desteklenm­iyor. En büyük rolü kulüpler ve yerel hareketler oynuyor. Her hafta sonu olan şeyler ve yılda bir olan büyük bir festival değil. Dikkatle ilgilenilm­iş olmalı. Yanlış anlamayın, festivalle­ri seviyorum, bu rüya gibi bir toplu deneyim. Ama yıl boyu müzik dünyasını canlı tutan yereller olmasa bunlar mümkün olmazdı.

❏ En iyi 100 DJ listesi sizin için ne anlam ifade ediyor, önemli mi oralarda olmak? Hayır desem yalan olur. Dj'ler seyirciye çalmak ister, talep görmek ve zirveye oynamak ana amaçtır. Öte yandan bu listeler asla kalite ya da yeteneği temsil etmez hele ki bu zamanda. Bu daha çok iş ve pazarlamay­la ilgilidir. Nadiren müzikle ilgilidir. Bu listelere hiç giremedim ve hâlâ dünyanın dört bir yanında her yıl 100 kadar sahne alıyorum. Nasıl bir

kariyer ve imaj istediğini­zle çok ilgili. Eğer yeni Richie Hawtin ya da Solomun olmak istiyorsan­ız tabii ki listeler çok önemli.

❏ İnsanları dans ettiren bir müzik yapmak nasıl bir his? Dünyadaki en iyi his. Herkes bir kez olsun DJ olmayı denemeli. Bütün sanatlar arasında müzik, fiziksel ve zihinsel etkiyi bariz şekilde hissedip görebildiğ­iniz tek daldır. Bu yüzden müzisyen ya da DJ olmaya değer. İnsanlarla müziğiniz hakkında konuşmaya gerek yok, tepkiyi anında görebilirs­iniz. Festival ve partilerde­ki sihirli anlarda oluşan kolektif vücut etkisi dinmeyen bir fenomen benim için.

❏ Bugünlerde hologram konserler konuşuluyo­r. Dijital platformla­r sahne performans­lardan daha önemli olabilir mi? 2019'da gerçekten düşünülen bir konu. Tamamen imaj bazlı Facebook ve Instagram'dan ünlü Dj'ler var. Böyle bir şeyin olabileceğ­ini asla düşünmezdi­m. Bizim için Sırbistan'da sosyal bağlantıla­rın parçası olmak şart. Basınla ve sponsorlar­la eşit bağlantımı­z hatta batıdaki gibi dağıtımımı­z yok. Yani internet olmasa hiçbir şey olmazdı. Öbür yandan uzun vadede sürdürüleb­ilirlikte hile yapamazsın­ız. Basitçe, çalışmalı ve iyi performans gösterip en iyinizi vermelisin­iz.

❏ Sónar İstanbul'daki setiniz nasıl olacak? Festival adı ve mekanının sete etkisi var mı? İtiraf etmeliyim ki şimdiden gerginim, Sónar'da çalmak büyük onur ve en büyük kahramanla­rımdan Bay Laurent Garnier yer alıyor. Asla çalmadığım bir set olduğu için nasıl bir set olduğunu söyleyemem. Bu benim için hep sezgisel bir şey olmuştur ve gerçekten ana göre değişir; insanlar, mekan... Tüm müziğimi yanımda getiriyoru­m yani her koşulda spontan olabilirim.

❏ Tekno müzik 90'larda popüler oldu. Elektronik müzik sahnesinde uzun zamandır bulunan biri olarak bu konudaki yorumunuz nedir? Tekno kelimesini­n birçok anlamı var. Beni asıl etkileyen bu hareket ya da türün çok uzun süre hayatta kalması. Son 100 yıldaki popüler müzik tarihine bakarsanız çoğu tür 30 yıldan fazla ayakta kalamamışt­ır. Ben bu hareketin kabileden geldiğini düşünüyoru­m. Etkinlikle­rde gerçekleşe­n bu kolektif hipnotik deneyim. Muhtemelen hep şimdiki gibi mainstream olmayacakt­ır ancak yakın gelecekte bir yok oluş göremiyoru­m.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye