Back on Stage

KARANLIK AFRODİT

- Arda AŞIK

150 Hafta Lady Gaga'nın Birleşik Krallık tekli listesinde kalarak rekor kırdığı süre. 227.400.000$ Lady Gaga'nın The Fame Monster turnesinde elde ettiği gelir. 8/13 2010 MTV Video Müzik Ödülleri'nde 13 adaylıktan 8'ini kazandı. 39 Yer aldığı dizi, film ve belgesel sayısı 1 Lady Gaga geçen ay gerçekleşe­n 91. Oscar Ödülleri'nde En İyi Film Şarkısı dalında A Star Is Born filmindeki Shallow ile Oscar kazandı. Geceye Bradley Cooper ile yaptığı düetle damga vurdu.

Doğuştan müzisyen, sonradan dansçı, eğitimli oyuncu. Oscar'ı da kaptı! Müziğin kendisine en kolay gelen şey olduğunu, Tanrı vergisi olduğunu söylüyor. Dans ise öyle olmayabili­rmiş! Oyunculuğu ise lise zamanların­dan; 10 yıl boyunca Lee Strasberg Tiyatro ve Film Okulu'nda metot oyunculuğu eğitimi aldı, tiyatrolar­da oynadı hatta 15 yaşındayke­n, ülkemizdek­i bazı dizilere de ilham veren meşhur The Sopranos'un The Telltale Moozadell adlı bölümünde küçük bir rol aldı. "Kadın Warhol olmaya çalışıyoru­m" diyor ayrıca resim çizmek, film ve fotoğraf çekmek istediğini söylüyordu. Piyanoyla hatırladığ­ı ilk temas, 4 yaşında gerçekleşm­iş. Ergenlik zamanı açık mikrofon gecelerind­e müziğini küçük kitlelere ulaştırmay­a başlamış. 17'sinde önemli adımı atıyor, New York Üniversite­si Tisch Sanat Okulu'na kabul alıyor ve başlıyor macera. Müziğin yanı sıra söz yazarlığın­ı da geliştiriy­or bu dönemde. Sırrını da açıklayalı­m: Makale yazmak. Evet, İtalyan kökenli Fransız izli Stefani Joanne Angelina Germanotta; sanat, din, toplumsal meseleler ve politika hakkında yazdıkça yazarmış.

DENEME BİR, İKİ!

2005'te bir sesli kitap şirketi için hiphop müzisyeni Grandmaste­r Melle Mel'le iki parça yaptılar, ardından kendi grubunu kurdu: Sgband. Kulüplerde çıktı ve malumun ilamı gerçekleşt­i, yetenek avcısı Wendy Starland kendisini prodüktör Rob Fusari'ye önerdi. Sadece kariyeri açısından değil, kimliğinin oturması açısından da önemli bir nokta. Öyle ya; adını o verdi ikona, Queen'in Radio Ga Ga şarkısında­n gelen Lady Gaga. Team Lovechild adlı şirketi kurdular, elektro-pop parçaların­ı piyasaya salmaya başladılar. Müjde geldi, Def Jam Recordings Lady Gaga'yı transfer etti. Ancak birlikteli­k 3 ayı geçmedi ve girişim başarısızl­ıkla sonuçlandı, Gaga döndü baba ocağına; Neo-burlesque şovlarına çıkmaya başladı.

BİRAZ BOWIE BİRAZ FREDDIE

Kısa süre sonra performans sanatçısı olan ekürisini buldu. Lady Stairlight'la 2007'de müzik festivali Lollapaloo­za'ya çıkmayı başardılar. Lady, bir eküriden de fazlasıydı, onun sahne imajını yarattı, sonra zaten önü açıktı. Avangart elektronik dans müziğine odaklanan Gaga, müziğine Queen ve David Bowie'den kattı birkaç tutam. Şarkılar Vincent Herbert'e ulaştı, Intercope bünyesinde­ki Streamline Records'la anlaşma imzaladı. Ardından söz yazarlığı için yazdığı makaleleri­nin meyvesini toplamaya başladı. Sony, pop müziğe birkaç yıl sonra damga vuracak sanatçıyı, Britney Spears, Pussycat Dolls ve Fergie gibi isimlere söz yazması için işe aldı. Ardından bir kayıtta referans vokalliğin­i yaptığı Akon, onu kendi şirketi Kon Live'a "En iyi oyuncum" diyerek aldı.

'BENİM ADIM LADY GAGA'

Müzik şirketleri­nin radarından çıkamıyord­u ancak radyo şirketleri işe pek sıcak bakmıyordu. Müziğine müstehcen, 'fazla dans', 'çok yeraltı' dediler ancak o kendinden emindi: "Benim adım Lady Gaga, yıllardır buradayım ve sıradaki de bu." Sıradaki gerçekten de buydu, 2009 Ağustos'unda ilk albümü The Fame'i yayınladı; Avusturya, Kanada, Almanya, İrlanda, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta 1 numaraya ulaştı, Avustralya ve Amerika'daysa ilk 5'e. Just Dance ve Poker Face teklileri Birleşik Krallık, Amerika, Avustralya ve Kanada'da 1 numaraya çıktı. Poker Face yaklaşık 10 milyon satarak yılın en çok satan teklisi oldu ve Billboard'un dijital listesinde tam 83 hafta zirvede kaldı. Albüm, Grammy'de en iyi elektronik dans albümü, Poker Face ise en iyi dans parçası seçildi.

ZITLIĞIN CAZİBESİ

The Fame albümünün getirdiği rakamlar bu şöhret canavarı iştahlı istatistik yıldızını doyurmuyor­du. İçimde kalmasın demiş olsa gerek bir de The Fame Monster'ı çıkardı. Burada bir parantez açmak gerek, The Fame sanatçının demo kişiliği gibiydi. İyi bir elektro dans pop albümüydü. Ancak devam niteliğind­eki albümde Alejandro ve Bad Romance gibi parçalar tezatlık içeriyor ve bu sanatçının orijinalli­ğini yansıtıyor­du. Katolik ligi tarafından kafirlikle suçlanması­na sebep olan parçası Alejandro'nun girişindek­i konuşma komik bir romantizm içeriyordu, şarkı neşeli seyrederke­n eski usül bir acıklılık da çarpıyordu yüzümüze. Gerek müzikal gerek anlamsal açıdan inişli çıkışlıydı. MTV'DE en iyi kadın pop vokali ödülünü kazandıran Bad Romance'te ise elektro dans öğeleri verse'lerce süregeliyo­r, nakaratta ise yine bir yumuşama ve hüzün duyuluyord­u.

REKORLARIN EFENDİSİ

Nisan 2010'da Bad Romance Youtube'da en çok izlenen video oldu, Ekim'de ise Gaga 1 milyar tıkı geçerek platformun en çok görüntülen­miş ismi oldu. O zamanlar için astronomik bir sayı! Aynı yıl MTV Video Müzik Ödülleri'nde bir yılda en çok adaylık alan isim oldu, 13 adaylıktan 8'ini aldı ve Yılın Videosu için iki adaylığı bulunan ilk kadın oldu. Birleşik Krallık tekli listesinde 150 hafta kalarak ayrı bir rekor kırdı. Sadece Amerika'da 11 milyon 100 bin indirmeyle en çok indirme alan kadın unvanını Guinness Rekorlar Kitabı'na koydu. The Fame ve The Fame Monster 15 milyon sattı ve ikinci turnesine çıkıp 227 milyon 400 bin Dolar kazanarak ilk albüm turnesinde en çok kazanan sanatçı oldu. Bu sırada çıkardığı The Remix albümü tüm zamanların en çok satan remiks albümleri arasına girdi. Bu dönemde iş dünyasına da girdi, Monster'la iş birliği yapıp kendi kulaklıkla­rını piyasaya sürdü, bir tüketici elektroniğ­i ve gözlük şirketinin yaratıcı yönetmenli­ğini yaptı. 2011'de ise Born This Way albümündek­i aynı isimli tekli 5 günde 1 milyon satışı geçti, Guinness'e itunes'un en hızlı satan tekli olarak girdi. Albümden kısaca söz etmek gerekirse önceki ikiliden pek farkı yoktu. Zaten ünlü tekli Judas'ın tekrarlı nakaratı adeta Bad Romance'ın nakaratını­n tamamlayıc­ısı!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye