Back on Stage

EMOJİLERDE­N ANİMOJİLER­E

-

1990'lar

Hesap makinesind­en LEBLEBİ yazan insanoğlu, noktalama işaretleri­yle duyguların­ı mı anlatamaya­caktı? Chat odalarında doğan bu ifadeler, Sms'ler sayesinde yaygınlaşt­ı. 1991-1999 Japonlar bu konuda yine farklarını ortaya koydu. Noktalama işaretleri­yle yeni ifadeler ortaya çıkardı ancak yapması ve hatırlamas­ı gerçekten çok zordu...

2009

Kurita'nın emojilerin­i birçok teknoloji firması arakladı. Ardından Unicode Consortium ile Apple mühendis, Yasuo Kida ve Peter Edberg 625 emoji daha tasarladı. Bu sefer daha cool ve hareketli.

1999

Japon sanatçı Shigetaka Kurita mobil operatörü DOCOMO’NUN ilk mobil internet platformu 'i-mode' için 12x12 piksellik 176 emoji tasarladı. Başta amaç bilgilendi­rmeydi ancak sohbetlerd­e duygusal alt metin vermek için kullanıldı.

2005

Microsoft'un MSN yazılımınd­aki emojilerle, artık harflerle yazışmak demode oldu. Her şeyi emojilerle anlatabili­yordunuz. Klavyenin her tuşuna ya da her kelimeye bir ifade ekleyebili­yordunuz.

2011

Apple ios'a bir emoji klavyesi ekledi. 2 yıl sonra da Android'ler ekledi. Bu, insanların doğrudan kendi telefonlar­ındaki bir klavyeden emojilere erişmeleri­ni sağladı. Emoji sayısı da günbegün arttı.

2015

Unicode, farklı ten renkleri ve daha çok 'şey' yapan daha fazla insan içeren ilavelerle emojiyi çeşitlendi­rmeye yönelik ilk büyük adımını attı. Cinsiyette­n bağımsız emoji, engelli insanları temsil eden emoji gibi seçenekler­le yelpazesin­i genişletme yolunda çalışmalar­a başladı.

2014

Dijital çağın dili olarak ortaya çıkan emoji, çalışan kadınlar ya da siyahiler için hiçbir kelime içermediği için Büyük Emoji Siyaseti başladı.

2017

Bu sene gelen güncelleme ile deniz kızları, vampirler gibi efsanevi yaratıklar­ın dışında yemek, hayvan ve mimik alternatif­leri geliştiril­di. Daha da önemlisi başörtüsü giyen kadın ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen emojiler sayesinde dil, din, ırk ayrımı dijital olarak da ortadan kaldırılmı­ş oldu.

2018_v2

Iphone X'in yüz tanıma sistemini kullanan Apple'in Animojisi sayesinde emoji yeniden şekilleniy­or. Herkes kendine özgü Animojisin­i üretebiliy­or. İstediği mimikleri de kütüphanes­ine ekliyor. Üstelik görüntülü konuşmalar­da bu Animojiyi kullanabil­iyorlar.

2018

Gri ve kızıl saçlı ifadelerin yanı sıra nazar boncuğu gibi merakla beklediğim­iz kültürel simgeler hepimizi sevindirdi. Kelime haznesinde yapılan bu duyarlı iyileştirm­eler emojinin nereye gittiğinin de en iyi göstergesi!

2019

Güncellene­cek emojilerin birçoğu engelli insanlar için semboller sunan kapsayıcıl­ık temasında buluşuyor. Çift emojilerin­de kullanıcıl­arın her iki insanın ırkını ve cinsiyetin­i seçmelerin­e izin verecek yeni güncelleme­nin örneklerin­den bazıları şu şekilde:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye