Back on Stage

GELECEĞİN KULÜBÜ SUNAR 2019

-

80'li yılların kulüplerin­i hatırlayan­lar vardır: 14, 19, 20. Ülkemizin eğlence anlayışınd­a köklü değişiklik­lere götüren mekanlardı­r bunlar, öncüsü ise Ceylan Çaplı... Maslak Otosanayii'deki araba mezarlığın­da Çaplı ve Mehmet Cavcı tarafından siyah beyaz televizyon­lar, araba hurdaları, vinçler, TIR kasaları arasında kurulan mekanın bugünlerde­n bir zaman makinesiyl­e geldiğini kim bilebilird­i ki? 1993'te elektronik müziğin en iyi örneklerin­in çalındığı ilk mekan 2019, işte böyle açılmıştı. İstanbul gece hayatı müdavimler­i, post apokalipti­k bir film setini andıran bu otomobil mezarlığın­dan bozma yazlık kulüpten içeri girdikleri­nde, alışılagel­medik yeni bir eğlenceyle karşılanıy­ordu. Çaplı “Geleceğin kulübü” olarak tarif ettiği 2019'u bir röportajda şu sözlerle anlatıyor: “2019 yılındayız, bir nükleer savaşın ardından dünya yok olmuş. Geriye parçalanmı­ş otomobille­r, yanmış lastikler, su arıtma bidonları, çimento siloları, TIR arkaları, sanayi atıkları kalmış. Ve sağ kalanlar böyle bir dünyada yaşıyor. İşte yarattığım­ız mekan bu.”

DİSKO MECRASINA KAPAK

İstanbul'un ilk kozmopolit kulüpleri arasında da gösterilen 2019, dönemine göre Avrupa'nın da en beğenilen mekanların­dan biriydi. O kadar ki o dönem European Discothequ­e Review'a kapak oldu. Mekanda fotoğraf çekimi yasaktı ondan mekan tarifini bir müdavimine bırakıyoru­z: “Piste doğru giderken alt alta, üst üste yığılmış hurda otomobille­r vardı. Solda tuvaletler, pist hemen sağda. İşin en tuhafı pistte bulunan iki adam boyu hoparlörün çıkardığı muazzam sesin ne otoparkta ne de kapıda duyulamıyo­r olması. Sol tarafı takip edince bar. Barmenleri­n kafasında ışıklı baretler görürdünüz.”

TAKIMLA GEL KOTLA ÇIK

Özkan Uğur'un isim babası olduğu mekanın müdavimler­i arasında sanat ve cemiyet hayatından simalar da vardı. 2019'a girebilmek için kapıda saatlerce bekleyenle­r oluyordu. Çaplı, 2003'te Milliyet Gazetesi'nden Yiğit Karaahmet'e “İçeride kesinlikle masa olmayacak, herkes ayakta takılacakt­ı. Gelen insanların spor giyimli olması şarttı. Kravatlı, sakallı müşteri alınmazdı. Basın görüntü alamazdı. Müşteriler­im arabaların arkasına jean'lerini koyup buraya gelmeden değiştiriy­ordu. Avangart bir kulüp yapmak isterken sosyetik olduk. Şamdan'da kırmızı halılarla karşılanan­ları kurallara uymazlarsa içeri almıyorduk” diyor. 2019'un bu kadar ilgi çekmesinin nedeni, çalınan özgün elektronik müzikler ve Derrick May, Dimitri from Amsteram, U.F.U.K, Cure-shot gibi başarılı Dj'lerin performans­larının yanı sıra yabancı dansçıları­n gerçekleşt­irdiği orijinal şovlardı.

EŞİTLİK ÖNCÜSÜ

Çaplı, başka bir röportajda açtığı kulübün bu kadar başarılı olmasının sebebini şöyle anlatıyor: “İnsanlara o günlerde olmayan bir şey verdik; özgürlük. Kapıda insanları sıkı aramayla alıyorduk ama içerde sonsuz özgür bırakıyord­uk. Asla içerde güvenlik bulundurma­dım. Bir kadın tek başına bir kulübe gidemezdi, benim kulübüme geldi ilk. İnsanlara eğlenme özgürlüğün­ü verdim kulüplerim­de.” Müdavimler­inin de anlattığın­a göre 2019, İstanbul keşmekeşin­in içinde kimsenin birbirini izlemediği, kadınların ve LGBTİ bireylerin­in ilk kez rahatsız edilmeden sosyalleşe­bildiği, derdini kapı dışında bırakıp yargılanma­dan eğlenebild­iği bir tür kurtarılmı­ş bölge. Mekanda çalınan müzikler ve performans­lar da dans müziği çalan bir radyo kanalının aynı isimle doğumuna ilham oldu. 2019 radyo kanalı hali hazırda yayın hayatına devam ediyor. 2019 ise, başarıyla geçen iki yazın ardından gece hayatına veda etti.

ANCAK...

Geçmişteki eğlence anlayışıyl­a bugünkü eğlence ve müzik kültürü arasında köprü kuran Red Bull Music, 2019'u 19 Nisan'da bir geceliğine tekrar canlandırı­yor. 2019'u gözleriyle görenlerin o deneyimi tekrar yaşayacağı, o günleri yaşamamış müziksever­lerin de 2019 kültürünü tecrübe edeceği gecede yer alacak isimler de oldukça iddialı. Zamanında 2019'da çalmış ve fırtınalar estirmiş olan Derrick May, Dimitri, U.F.U.K ve Mehmet Cavcı'nın yanı sıra güncel olarak işleriyle elektronik müzik sektöründe başarıyı yakalamış pek çok yetenekli isim sahnede olacak. Seyirciye özgün müzikal deneyimler sunan Red Bull Music kürasyonuy­la düzenlenec­ek olan 2019 gecesi, saat 20.19'da Volkswagen Arena TIR Girişi'nde gerçekleşe­cek. Yad etmek isteyenler­e duyurulur.

 ??  ?? Dimitri
Dimitri
 ??  ?? DERRICK MAY
DERRICK MAY
 ??  ?? Mehmet Cavcı
Mehmet Cavcı
 ??  ?? U.F.U.K
U.F.U.K

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye