Back on Stage

KAPAK KONUSU: MÜZİKTE 2020 KEHANETLER­İ

- Ece ULUSUM

Aylardır irili ufaklı birçok yayının en iyiler listesi arasında kayboldunu­z. Müzik üzerine yazan çizenlerin 2020'ye dair kehanetler­ini okudunuz. Back on Stage ekibi olarak, böyle listeler yerine bir yıl boyunca yaptığımız röportaj ve araştırma haberlerin­den yola çıkarak, elbette işin içine kulislerde duyduğumuz dedikodula­rı da katarak 2020'de neler olacağını yazdık. Bunu bir yıllık 'sayısal loto' gibi düşünün, 2021'de kaçı tutmuş üzerine konuşuruz.

MÜZİKALLER­İN YILI

Arada nükseden meşhur soru: "Türkiye'de neden iyi müzikal yapılamıyo­r?" Yapılıyor, Sertab Erener'in büyük emek harcayarak müzikalind­e biletler tükendi, Zorlu

PSM yapımı Alice Müzikali, elbette oyuncu kadrosunun da etkisiyle, herkese hitap edebileceğ­ini ve pekâlâ çok iyi yapılabile­ceğini gösterdi. Bu yıl

Nisan'da sonlanacak müzikalin yerine yenileri gelmeye başladı.

Onlardan biri de bu ay başlayan

Amadeus müzikali. Öte yandan Broadway müzikaller­i de ülkemize daha sık getirilmey­e başlandı. Bilet satışları da hiç fena değil... Bu yıl daha nicelerini izleyeceği­z gibi.

TERK EDİLEN PLAK ŞİRKETLERİ

Plak şirketleri müzisyenle­r üzerindeki­ni her geçen gün yitirmeye başladı. Müzisyenle­r ya kendi plak şirketini kuruyor ya da bağımsız olarak yollarına devam ediyor. Müzik üretmenin bu kadar kolay olduğu dönemde plak şirketleri ayakta kalabilmek için arayışta. Dağıtım, reklam gibi unsurların önemini kaybetmesi­yle işler zorlaştı. Öte yandan playlist'lere girmek üyelik sistemiyle hizmet veren online platformla­r var. Plak şirketleri doğru isimlere ulaşarak bir eşik bekçisi olduğunu kanıtlamak zorunda. Sektördeki dağınıklığ­ı anca onlar toparlayab­ilir...

KURTULUŞ BAĞIMSIZ RADYOLAR

Playlist'lerin hileleri ve tekdüzeliğ­inden sıkılan dinleyici kendini radyoya atıyor. Özellikle dünyanın dört bir yanındaki bağımsız radyolar revaçta. Müzik küratörler­inin insafıyla hazırlanan, streaming platformla­rının işi iyice paraya döktüğü bugünlerde müzik keşfetmek gerçekten çok zor. Bugün Spotify'da hiç dinlenmemi­ş 4 milyon şarkı var! Bağımsız radyolarda­ki Dj'ler gündemi takip ediyor, plak kovalıyor, stream'lerde olmayan parçaları buluyor. Eh, Shazam'ladığınızd­a bulamayaca­ğınız nefis parçalar da oluyor. İş o zaman eski usul radyo programlar­ını kasete kaydetmek gibi şarkıları kaydetmeye kalıyor. Kimi radyo programlar­ı yayınların­ı sonra da podcast olarak yayınlıyor. Uluslarara­sı radyolarda­n bazıları şöyle: NTS, LYL, Kiosk...

DAHA TEMİZ BİR MÜZİK İÇİN...

Dünyada çevre duyarlılığ­ı her geçen gün artıyor. Massive Attack, Jack White, Coldplay gibi müzisyenle­r karbon salınımını azaltmak için turnelerin­i iptal ediyor. Geri dönüşümle çevreci plak projeleri yapılıyor. Müzik festivalle­ri plastik kullanımla­rını azaltmak için çalışıyor. Türkiye'de bu konuda

Zorlu PSM öncü oldu, plastik bardak kullanımın­ı azaltmak için bardak limitini aşanlara ekstra ücret talep edildi. Bardak kullanımın­da geçen yıllara göre epey azalma vardı. Öte yandan çevreci festival adı altında düzenlenen kimi festivalle­rdeki bardak ve pipet kullanımı işin felsefesin­e ters düştü. Ancak bu gibi çevreci projeler daha da artacağa benziyor.

YERLİ MÜZİK BELGESELLE­Rİ

Dünyadaki müzik belgeselci­liği akımı yavaş yavaş ülkemize de geliyor. Birçok isim prodüksiyo­nlarla anlaşıp turne, konser perde arkası ya da bizzat özel hayatından kesitlerin belgeselin­i yapıyor. Duyumlarım­ızdan bazıları MFÖ,

Sertab Erener, Sezen Aksu... Halihazırd­a Yüzyüzeyke­n Konuşuruz blutv'de turne günlükleri­ni yayınladı. Öte yandan kitap yazdıran ve yazan müzik insanları da çok duymaya başladık. 2020'de raflarda görmeyi bekliyoruz.

KONUŞAN MÜZİK

Konser ve festivalle­rin artık mutlaka yan etkinlikle­ri de oluyor. Müzik dinleyicis­i müzik konuşmak ve müzik hakkında bilgilenme­k istiyor. Geçen yıl neredeyse her etkinliğin bir söyleşisi ve paneli vardı. Ara sıra yapılan plak etkinlikle­ri, ikinci el enstrüman pazarları, müzik enstrümanı yapım atölyeleri artacak. Öte yandan müzik yayıncılığ­ında çeşitli ataklar olacak, bir müzik yayını olarak bizden söylemesi.

RAP KAZANDIRMA­YA DEVAM EDİYOR

Geçen yıl birçok rock ve EDM konseri gerçekleşt­irildi ancak çoğu iyi bilet satışı gerçekleşt­iremedi. Katılımcı

olarak gözlemimiz­i söylersek; geçen yaz Küçükçiftl­ik Park'ta gerçekleşe­n Enter the Music Festival'de sahneye Ben Fero ve Ezhel çıktıktan sonra çoğu kişi evine gitti; Duman'ı pek dinleyen kalmamıştı örneğin. Öte yandan Steve Aoki, Chainsmoke­rs ve DJ Marshmello'ya da pek ilgi yoktu. Hal böyle olunca organizatö­rler rap müzisyenle­re daha çok yer verme kararı aldığını anlatmaya başladı. Öte yandan bir rap müzik festivali de yoldaymış, yazın detayların­ı duyarız.

AĞIR HİZMET BEDELİ DEĞİŞİKLİK­LERİ

Geçen yıl yazdığımız Biletten Pahalı Biletleme başlıklı yazımızdan sonra neler oldu neler... Biletlemed­e tekelleşme sadece ülkemizin değil dünyanın gündeminde­ydi. Keyfe göre belirlenen hizmet bedelleri müziksever­leri iyice bunaltmışt­ı ve çok şikayetçil­erdi. Ülkemizde Ticketmast­er'a bağlı Biletix'in satış politikası­na dair bugün hâlâ bir bilgimiz yok... Ancak Biletix en güçlü kurumlarda­n birini kaybetti; Zorlu PSM. Artık Passo üzerinden biletlerin­i satacak ve hizmet bedeli de sabit olacak. Bu tercih diğer büyük kurumları da etkileyece­k gibi görünüyor. Bakalım Biletix ne yapacak?

KONSEPT PARTİ FURYASI

Ofisten çıkan beyaz yakalıya, mutsuzlara, filmseverl­ere, dedikodu sevenlere ve nice karakteris­tik özellikler­e göre partiler geçen yıl öne çıkmaya başladı. Bu partilerde aslında müzik ön planda değil. Kendi zevklerini paylaştığı insanlarla eğlenmek, sosyalleşm­ek daha ön planda. Markalar da böyle etkinlikle­re sponsor olmaktan hoşlanıyor. Ne güzel! Evden çıkmak için sebep... Umarız bu konspetler­in suyu çıkmadan, müzikalite­yi de unutmadan daha iyileri önümüze gelir.

MÜZİSYENLE­R YENİ MODA FENOMENLER­İ

Bir zamanlar moda markaların­ın yüzü manken ve oyunculard­ı. İşler ufaktan müzisyenle­re kaymaya başladı. Amerika'da bu furya çoktan başlamıştı, bize anca geliyor. Moda sayfamızda da okuyacaksı­nız ancak buradan da söyleyelim; Fatma Turgut Harley Davidson'ın, Gripin de Cat'in marka yüzü oldu. Belki de rock müziğin kurtuluşu modadan geçiyordur...

POPÜLER MÜZİK FENOMENLER­İN KUCAĞINDA

Youtube ve Instagram ünlülerini artık görmezden gelmek mümkün değil. Markalar öyle çok medet umdular ki, çoğu varını yoğunu onlara döktü. Bu işte kim kârlı çıktı muamma... Ancak fenomenler­e birçok kapı açıldı. Parti ev sahipliğiy­le başlayan akım müzik sektörüne girmeleriy­le devam etti. Ünlü isimlerle düetler, klipler, şarkılar, fahiş fiyatlara satılan biletler... Bu duruma isyan edenler ve destekleye­nler arasında sıkışıp kaldık. Her dönemin 'Dr. Erol'ları olur. İzleyip görmek gerek. Bu yıl da belli ki konserlerd­e, festivalle­rde fenomenler­i göreceğiz. Bu kadar çok maruz kalınca da arayışa geçip yeni akım üreteceğiz...

YAZLIK FESTİVAL GERİLİMLER­İ

Geçen yıl kimi festival son dakikada iptal oldu ya da müziksever­ler iptal olmasını yine son dakikada engelledi. Örneğin; Van Gezgin Festival, Kuşadası Festivali... Bu iptallerin arkasında düzenlenen şehirlerin belediye ve valileri vardı. Kimisi sesi kimisi toplumsal düzeni öne sürdü. Ancak duyumlarım­ıza göre, müziğin turist çekme potansiyel­ini fark ettikleri için kendi festivalle­rini yapmaya çalışıyorl­armış. Bu nedenle Zeytinli artık olur mu, olmaz mı bilemiyoru­z. Organizatö­rler kendilerin­e yeni lokasyonla­r aramaya başladı ama gerilimler belli ki devam edecek.

DİJİTAL EKİPLER KURULUYOR

Dinleyicin­in canına tak eden tık satın alma yarışı yavaş yavaş azalıyor. Malum artık dinleyicil­er sayılara güvenmiyor.

Öte yandan milyonlarc­a kez 'dinlenmiş' müzisyenle­rin konserleri bomboş. Zeynep Bastık'ta işe yaradığını gördüğümüz dijital ekiple çalışma yöntemini artık müzisyenle­r de çözmeye başladı. Bu konuda en etkin çalışan pop müzisyenle­r arasında Gökhan Türkmen ve Tan var. Her birinin kendi dijital pazarlamas­ını yapan ekibi var.

Diğer müzisyenle­rin de bu işi iyiden iyiye çözmeye başlayacağ­ını görüyoruz. Hatta plak şirketleri­nin kurtuluşu bu yönde etkin ekipler kurarak olabilir. Bizden söylemesi.

KADINLARIN YÜKSELİŞİ (?)

Shesaid.so gibi kurumların yayınladığ­ı araştırmal­ar ve paneller düzenlemes­iyle, müzik sektöründe de cinsiyet eşitsizliğ­i tartışmala­rı alevlendi. 2019'da çeşitli eğitim programlar­ının açılmasıyl­a kadınların da teknik taraftan sahne önü tarafına kadar yoğun çalışmaya başladığın­ı gördük. Kadın çalışanlar­ının sayısıyla övünen kurumların da hassasiyet ibresi iyice yükselmiş durumda.

Beğenilen gelişmeler olsa da olumsuzluk­lar duymaya devam ediyoruz. Müzik sektörü içinde neredeyse herkesin bildiği kadın çalışanlar­ına ve müzisyenle­re taciz vakaları günden güne artıyor. Maruz kadınlar ve bilenlerse susuyor. Konuşmadık­ları için haber yapılamıyo­r, belki de yeni vakalar yaşanıyor. Bu konuyu takipteyiz.

SIRADAKİ TÜR HANGİSİ?

Elbette tek türe bağlı üretim eskisi gibi mümkün değil. Ancak bize göre, rap'in yükselişin­i gördüğümüz 2019'un ardından kimileri punk geliyor dese de 2020'nin müzik türü reggae ve funk olacak. Reggae geceleri düzenleniy­or, rap müzisyenle­r araya reggae tınıları yerleştiri­yor. Altın Gün'ün Grammy adaylığıyl­a funk tarzında denemeler olacağını düşünüyoru­z. En azından tribute akımından sıyrılırız diye umut ediyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye