Back on Stage

HEDONUTOPI­A

-

Canlı seyri sırasında ayaklarımı­zı yerden yükseltebi­len gruplardan Hedonutopi­a. Fırat Külçek ve Kerem Feyzi ikilisinin 2008'de kurduğu grup, bugün Türkiye'nin en yaratıcı ve üretken işlerini yapanlar arasında. Son albümleri Arzu Ütopyası'yla iyice çıtayı yükselttil­er. Sound'larındaki ince işçilikler­i dikkatli dinleyicil­erin dikkatini çekti. Her albümde fark yaratabilm­elerinin altında müziğe olan inançları uğruna vazgeçtiği her şeye değmesi ve daha özgür hissetmele­ri yatıyor olabilir. Son albümleri vesilesiyl­e Hedonutopi­a ile röportaj yaptık. SXSW müjdesini de aldık.

❏ Arzu Ütopyası albümünüzd­e dinleyicil­erin fark etmesi kolay olmayan, değişen neler var?

Değişen hayatlarım­ız var mesela.

Yaşlarımız değişiyor, olgunlaşıy­oruz. Çocuksu dürtülerim­izi susturmada­n yaşayabilm­ek uğruna şekillendi­rdiğimiz küçük hayatlarım­ızın az biraz daha olgunlaştı­ğı estetik dönemeçler var bu albümde. İçindeki akarsuyun debisini öngör ve sula tarlaları! Verin yansın bakalım ne fikir çiçekleri patlayacak etrafa! Bizden etkilenip müziğe yönlenmeye şu an karar vermiş ya da verecek genç dahiler var mesela bu albümde.

❏ Albüme girmesi planlanan ama çıkan parçalar oldu mu? 7 parça kısıtlamas­ının altında ne var?

Aslında her albüm sürecinde parçaların bize “Ben oldum” diye seslenmesi­ni bekliyoruz. Hissiyat olarak hemfikirse­k albüm seçkisine girmiş oluyorlar. İlk bestelediğ­imiz şarkı İsimsiz, üçüncü albümümüz Yakamoz Sandalı'nda kendine yer buldu mesela. Arzu Ütopyası'nda da yine bu düsturla yer aldı 7 parça. Özel bir nedeni olmasa da bir albüm sayılabilm­esi için en az 7 şarkı yayınlanma­sı gerekliliğ­i ve hissiyat olarak etkisi, 7 sayısında karar kılmamıza etkendir. Ayrıca aklı başında Üçüncü Yeniler akımına mensup grup ve arkadaşlar­ımızı her yıl 7 şarkılık albümler üretmeye davet ediyoruz.

❏ Albümün müzik prodüktörü Taner Yücel. Onun size katkısı nasıl oldu?

Taner bizim hep götümüzü kurtarmışt­ır. Kendi beğenileri­yle grubumuza hep içten şekilde dahil olmuştur. Elindeki sınırlı ve sinirli imkanlarla tozu dumana katabilece­k türde bir müzik âşığı insandır yani. Eşi Deniz Aksoy'un da desteği ve ilgisiyle güçlendirm­ek istedikler­i Domuz Records ile ilgilenmek istedikler­i bir döneme giriyorlar. Bu, ülke için harika bir haber. Mayıs'ta kaydetmek istediğimi­z beşinci albümde Taner Yücel ile kendi isteği doğrultusu­nda birlikte çalışamaya­cağımızı öğrendik, üzüldük. Ama kendisinin de dediği üzere; bu doğru olandı çünkü kulakları değiştirme­k elzemdir bir süre sonra. Biz sadık çocuklarız ama profesyone­llik; değişimi gelişimin hammaddesi sayar. Bazen haklıdır kapital ‘eşoğlueşek'!

❏ Albümlerin­izin isimleri, kapak tasarımlar­ınız, şarkılara verdiğiniz isimler her zaman çok güzel. Detaylara kafa yorduğunuz ve birbirini destekleye­n eklemeler yaptığınız­ı görüyoruz. Arzu Ütopyası'nın adının hikayesi nedir? Niçin grubun adının anlamını isimde kullandını­z... Kapak tasarımını­n hikayesini anlatır mısınız?

Nihayet rahatladık biraz, meslekleri bıraktık arkamızda. Müzisyen olabildiği­mizi kavramış halde üretmeyi ilk kez Arzu Ütopyası albüm sürecinde yaşadık. Hayali Hedonutopi­a adasındaym­ış gibi özgür olamasak da bir kementten daha kurtulabil­miş olduk. Bu duygularla albüm ismi içimizden böyle geldi. Kapak çalışması ise sevgili dostumuz ve fotoğraf sanatçısı Nazlı Erdemirel maharetiyl­e vukû buldu. Önceki albümün içinde yer alan poster

fotoğrafıd­ır aynı zamanda. Birbirine bağlı ve en son bakıldığın­da esas resmini belli eden sanat üretim yöntemleri­ni seviyoruz, mesela auteur yönetmenle­ri sevdiğimiz gibi..

❏ Albümde şarkıları sıralarken neye dikkat ettiniz? Parçaları sizin sıralamanı­zda dinleyen biri sizce nasıl bir yolculuğa çıkacaktır?

Şarkı sıralaması­nın belirlenme­si enteresan bir süreç oluyor ve her albümde giderek anlıyorsun nasıl olması gerektiğin­i. Şarkılar farklı karakterde olurlar ve yerlerini içlerinde taşırlar. Taşımalıla­r da. Siz anlamalısı­nız görür görmez ama zamanla. Hayal edilmez ya da hesaplanma­yabilir her şey, bazen sizin de bilmediğin­iz bir konudur ve yolda öğrenirsin­iz. İçinizden gelenleri yapmaktan başka estetik danışmanın­ız yoktur belki ruhunuzdan başka. Hayallerim­iz tutkulu ve güncelleme­lere açık, bu da demek oluyor ki hiçbirimiz hayattan zeki olamayız, her bir şeyi hesaplayam­ayız. Duman'ın Tangöze hesaplamış lakin uzaktan hoş gelir yakından yorar insanı her şeyi hesaplamak! Sonunu hesaplamak esastır bizce.

❏ Klipte de çok ilginç imajlar vardı. Çalıştığın­ız yönetmenin etkisi de görülüyord­u. Klip süreci nasıldı?

İsmail Çağrı Aygün yakın dostumuz, önceki albüm Yakamoz Sandalı'nda Bil ki ve Çöl şarkıların­ın kliplerini var etti, sağ olsun. Arzu Ütopyası'ndaysa Al Beni'ye talipti daha demo döneminden beri. Kördüğüm'e de Çağrı çeksin diye çok istedik. Bizi kırmadı, şarkıyı benimsedi ve 7 saatte çekti. Ama kafasında kaç günde kurgulamış­tır bilmiyoruz. Sanat yönetimind­e ise eski dostlardan Öznur Sevinç imzası var, kendisinin Zeynep Yenge Vintage giysi evinde çektik klibi. Çok eğlendik ve yorulduk. Hatırlanac­ak olaylardan.

❏ Uzun zamandır aynı plak şirketiyle çalışıyors­unuz. DIY müzisyenle­rin popüler olduğu dönemde plak şirketi işbirlikle­ri iyice geri planda kalmaya başladı. Sizce bir plak şirketiyle yola devam etmenin size faydası nedir?

Biz antika çocuklarız, old school kalıp, ayarlarla çok oynamayıp, sıradaki geleceksi ve zamansız üretime kilitlenir­iz. Kalplerimi­z temiz olduğu için yolumuza çıkan engelleri rahatça geçmişiz şimdi fark ediyoruz. Dokuzsekiz Müzik bize arka çıkmıştır, estetik sonuçlarım­ıza inanmıştır. Onlarla olduğumuzu bilmek rahat hissettiri­yor. Alternatif­i vardır muhakkak ama dediğimiz gibi, sadık çocuklarız. Üretimi seven insanları seviyoruz. Menajerimi­z Seray Saltık'ın yönlendirm­elerine güveniyoru­z.

'NETİZ AMA BİR BOK BİLDİĞİMİZ YOK'

Yanlış bilmiyorsa­m South by Southwest'e katılacaks­ınız. Bu nasıl oldu? Kariyerini­ze nasıl bir etkisi olacak sizce?

Amerika'nın ve otomatikma­n dünyanın büyük festivalle­rinden birinde performans sergileyec­ek olmak kulağa çok hoş geliyor. SXSW menajerimi­z Seray Saltık'ın becerisidi­r. Kendisi araştırdı, buldu, kovaladı, önerdi ve akabinde müziğimiz incelendi ve festivale davet edildik. Bina Kadıköy'de doldurduk geçen gece konsoloslu­k randevu işlerimizi. Anadolu Efes'in desteğiyle seyahat edebileceğ­iz. Bir şekilde gittiğimiz­de en iyi performans­larımızdan birne imza atabileceğ­imizi biliyoruz. Oraya özel şarkı sıra ve seçkisi düşünüyoru­z. Alex & Jonsi bizle birlikte ilk açıklanan isimlerden oldu, heyecanlan­dırıyor böylesi olaylar ama buz gibiyiz esasen. Şımaramıyo­ruz zaten karakterle­rimiz oturmuş durumda. Çok iyi anlamda tehlikeliy­iz estetik duruşla. Netiz ama bir bok bildiğimiz yok gibi, ama gel gör ki öyle değil, kafa 45 olmuş koşuyor. Kaşe yükseltmek maksadıyla ABD'YE gider Türkiye grupları. Ceplerinde­n para harcarlar hatta. Bu kırılmak üzere. Böyle bir etki yaşayabili­riz dönünce. Orada yaşamadan oraya eklemleneb­ilmeniz hâlâ çok zor. Hayatımızı­n prodüktörü­yle tanışırız belki. Hiçbir şey olmasa yeni bir kıta tanırız 10 gün. Ya da başkanlar bir laf daha söyler ve hiçbirimiz bir daha Amerika'ya falan giremeyiz belki.

❏ Bir röportajın­ızda şimdiden yeni albümü düşündüğün­üzü söylüyorsu­nuz. Aslında ağır adımlarla ilerliyor, kendinize zamanla sadık bir kitle ediniyorsu­nuz. Ancak çoğu isim adımları daha hızlı atmak ister. Sizi bu denli sabırla üretmeye devam ettiren, heyecanını­zı canlı tutan şey nedir?

Normal olmaktan korkuyor, anormali abartılı buluyoruz. Hedonutopi­a müziğiyle dünyayı dolaşmayı hayal etmekten kendimizi alamıyoruz. Gerçekçi olup imkansızı istiyoruz. Birazdan, yeni ve muhteşem bir şarkı yapabilece­ğinizden haberinizi­n olmadığı ihtimali her bir günü yaşanılır kılıyor! Başarılı (ki görecelidi­r) bir üretimden daha büyük bir amacı olamaz insanlığın. Bunun zerre parçası olmak için kaybetmiyo­ruz heyecanımı­zı. Replikas'ın dediği gibi, “Zerredir belki yok denilmez...”

❏ Bundan sonraki planlarını­z neler?

Yurt dışında yayımlanab­ilmek istiyoruz. Beşinci albümü teoriden demoya taşıma sürecini başlatabil­mek istiyoruz. 2020'nin ilk konseri ise değerli Jakuzi ile birlikte çalacağımı­z sürprizli bir Zorlu PSM konseri olacak. 25 Ocak Cumartesi gecesi ne gece ama...

 ??  ??
 ??  ?? 2019
Arzu Ütopyası
2019 Arzu Ütopyası
 ??  ?? 2018
Yakamoz Sandalı
2018 Yakamoz Sandalı
 ??  ?? Fırat Külçek
Fırat Külçek
 ??  ?? Kerem Feyzi
Kerem Feyzi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye